Ajax blijft met moeizame zege op NEC in race om landstitel

TOTO nieuws

AMSTERDAM – Met een benauwde thuiszege op NEC is Ajax in het spoor gebleven bij koploper Feyenoord in de Eredivisie (1-0). De nummer 2 van de ranglijst speelde een aardige eerste helft, maar slaagde er na een snelle treffer na rust niet meer in het publiek te vermaken.

Ajax gaat komende zondag op bezoek bij sc Heerenveen. Feyenoord speelt een paar uur later voor eigen publiek tegen FC Volendam. Er is Ajax veel aangelegen om de achterstand op de rivaal uit Rotterdam niet verder op te laten lopen dan 3 punten, want over twee weken treffen Ajax en Feyenoord elkaar in Amsterdam.

Calvin Bassey keerde terug in de basisformatie van Ajax. De verdediger verscheen op 26 januari voor het laatst aan de aftrap voor een competitiewedstrijd. Vlak na het laatste fluitsignaal van dat duel met FC Volendam (1-1) werd trainer Alfred Schreuder ontslagen.

Sterk en snel

John Heitinga, de opvolger van Schreuder, liet Bassey de afgelopen weken vaak invallen. De international van Nigeria is niet de beste voetballer van Ajax, maar hij is wel sterk en snel en kan daardoor goed anticiperen als de tegenstander wil counteren. “We hebben veel goede aanvallende spelers”, zei Heitinga voor de aftrap. “Zij moeten in hun kracht komen maar we moeten ook weinig weggeven.”

Met Bassey centraal in de defensie en Edson Álvarez op het middenveld gaf Ajax weinig mogelijkheden weg. NEC kwam nauwelijks in de buurt van het doel van de thuisploeg. En Ajax creëerde voor rust enkele kansen. Steven Berghuis raakte de lat en de uitblinkende Jasper Cillessen voorkwam met twee snelle reflexen dat Steven Bergwijn en Mohammed Kudus scoorden

Tegentreffers

NEC incasseerde in de eerste 23 competitiewedstrijden net zoveel tegentreffers als koploper Feyenoord (22). Maar de club uit Nijmegen kwam in de 52e minuut toch op achterstand. Dusan Tadic vond Kudus, die via zijn tegenstander Souffian El Karouani raak schoot (1-0). Opvallend was dat Ajax niet overtuigend op jacht ging naar een tweede treffer.

Trainer Heitinga bracht Brian Brobbey en Kenneth Taylor voor Bergwijn en Berghuis. Ajax ging niet beter voetballen na die wissels. De thuisploeg besloot de kleine voorsprong te verdedigen, tot ergernis van veel toeschouwers die liever hadden gezien dat hun favoriete ploeg met volle overgave voor een tweede treffer was gegaan.

ZET IN & WIN!