Alderweireld vindt dat België soms wat realistischer moet spelen

AL RAYYAN – België wist de twijfel die er vooraf was niet echt weg te nemen bij de start van het wereldkampioenschap. Het elftal van bondscoach Roberto Martínez won weliswaar met 1-0 van Canada, maar daar was dan ook alles mee gezegd. “Soms moeten we iets realistischer spelen”, oordeelde centrale verdediger Toby Alderweireld in de catacomben van het Ahmad Bin Ali-stadion in Al Rayyan.

Vier jaar geleden eindigde België bij het WK in Rusland als derde. Veel spelers zitten nu nog steeds in de selectie, maar zijn niet meer zo goed als toen. Die nieuwe realiteit lijkt nog niet iedereen in België te hebben geaccepteerd. Alderweireld denkt dat het met de huidige groep niet zo erg is om weer wat meer terug naar de basis te gaan. “Natuurlijk hebben we nog veel talent. Maar vroeger stonden we bekend om ons hardwerkende voetbal. Daar mag nu ook wel wat over worden gezegd, onze vechtlust. We hebben de 1-0, tot krampaanvallen aan toe, verdedigd.”

Naast de derde plek op het WK van 2018, strandden de Belgen bij het WK van 2014 en de EK’s van 2016 en 2021 in de kwartfinale. De ‘gouden generatie’ lijkt dus zonder hoofdprijs te eindigen, of er moeten in Qatar nog wonderen gebeuren. Alderweireld is inmiddels 33 jaar. Jan Vertonghen, zijn kompaan achterin 35, net als oud-PSV’er Dries Mertens, die inmiddels reserve is. Spelmakers Kevin De Bruyne en Eden Hazard zijn met hun 31 jaar ook al aardig op leeftijd.

Woordenwisseling met De Bruyne

De kritiek richtte zich de voorbije weken, zeker na de nederlaag in een oefenwedstrijd tegen Egypte, vooral op de achterste linie, met Alderweireld en Vertonghen. Het gaat daarbij vooral om het gebrek aan snelheid en de ruimte die wordt weggegeven. “Ik ben met de kritiek minder bezig dan eerder”, vertelt Alderweireld. “Maar het doet je altijd wel iets. Je wilt het liefste dat iedereen positief is.”

De verdediger, die deze zomer bij Antwerp FC terugkeerde in de Belgische competitie, kreeg het in de eerste helft even verbaal aan de lijn met De Bruyne. “Dat ging over voetbalzaken”, legde de oud-Ajacied uit. “We zijn geen koorknapen die hier komen voetballen. We zijn hier allebei om te laten zien dat we ermee bezig zijn. Soms kunnen de emoties hoog oplopen. Nu staan er hier natuurlijk honderd camera’s op, maar dit gebeurt wel vaker.”

Alderweireld hield met zijn verdediging de nul en gaf kort voor rust bovendien de assist bij de treffer van Michy Batshuayi. “Soms zijn we zo gefocust om er voetballend doorheen te komen. Af en toe moeten we ook de lange bal durven spelen. De eerste helft waren we drie keer gevaarlijk en dat was drie keer na een lange pass van mij. We moeten durven soms iets realistischer te spelen.”

ZET IN & WIN!