Argentijnse fans hebben bijna alles over voor wereldtitel Messi

Nederland - Argentinië | TOTO

 

DOHA – “Argentina!”, schreeuwt een fan van de tweevoudig wereldkampioen terwijl hij hard op een trommel slaat. Op de ene kant van zijn drum staat een afbeelding van Diego Maradona. Aan de andere zijde herkennen we Lionel Messi, die zijn vijfde en laatste mondiale eindronde wil afsluiten met een eerste wereldtitel.

Paulo, zoals de trommelaar blijkt te heten, heeft honderden Argentijnen om zich heen staan. Ze zingen en springen en overal op de terrassen van de Souq Waqif, de oude markt van Doha, doen fans in blauw-witte shirts mee. Al ruim twee weken galmen Argentijnse liederen door Doha, op straat, in metro’s en natuurlijk in stadions.

Geen land is met zoveel fans naar Qatar gekomen als Argentinië. Schattingen over de omvang van het supportersleger variëren van ruim 40.000 tot een kleine 50.000. Ze slapen in hotels, bij campings maar ook op het strand. Doha is geen goedkope stad. Paulo kent verhalen van fans die hun auto hebben verkocht of leningen met hoge rentes hebben afgesloten.

Beste voetballer

“Maar de meeste fans sparen hier vier jaar voor”, vertelt de trommelaar, die in ruim 20 uur naar Qatar is gevlogen. Alleen een retourtje kostte hem al 400.000 peso, zo’n 2200 euro. “Maar dan ben je er nog niet”, zegt Paulo voordat hij weer hard op zijn trommel slaat. Hij en zijn vrienden zien een groep Brazilianen, die nauwelijks omkijken maar wel vijf vingers omhoog steken. Iedere vinger staan voor een wereldtitel.

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond een uitwedstrijd in het Lusail-stadion, waar bijna 90.000 fans welkom zijn. De tribunes zullen tijdens de kwartfinale met Argentinië blauw-wit kleuren, met slechts hier en daar een plukje oranje. In Argentinië is het in de aanloop naar het WK nauwelijks over de mensenrechten in Qatar gegaan, vertelt Paulo. “Er telt maar één ding”, zegt hij. “Messi moet wereldkampioen worden. Dan weet iedereen wie de beste voetballer aller tijden is.”

Ierland

Waar de Argentijnse competitie voor clubteams regelmatig ontsierd wordt door supportersrellen waarbij zelfs doden vallen, daar gedragen de fans van Argentinië zich vooralsnog voorbeeldig in Doha. Ze doen een beetje denken aan de Ierse supporters op het EK van 1988, waar Oranje de titel won. Ook veel Ieren hadden een extra hypotheek afgesloten voor een trip naar Duitsland. Ze zagen hun favorieten in de laatste groepswedstrijd verliezen van het Nederlands elftal (1-0), door een gelukkige en discutabele treffer van Wim Kieft. De Ierse supporters verwerkten die teleurstelling razendsnel en dronken tot diep in de nacht bier met aanwezige Oranjefans.

ZET IN & WIN!