Tour de France 2023: welke aanvaller viert feest in Poligny?

Beeld uit de Tour de France van 2023

Tour de France 2023: welke aanvaller viert feest in Poligny?

Parijs komt in zicht, nog twee etappes te gaan voor het peloton daadwerkelijk koers zet naar de Franse hoofdstad. De één kan niet wachten, voor de ander geldt de etappe van vrijdag als een uitgelezen kans nog een uitroepteken te zetten in deze Tour. De 19e rit is er namelijk eentje voor de aanvallers!

19e etappe Tour de France
20 juli 2023
Moirans-en-Montagne - Poligny, 172,5 km

ZET IN & WIN!

 

En die aanvallers zullen een boost hebben gekregen van de uitkomst van de vorige etappe. Het peloton is moe. Gesloopt door al dat klimwerk van de afgelopen drie weken. En zo kon het dat dat peloton er niet in slaagde een kopgroep van vier voor de finish terug te halen. In de eerste week van de Tour ondenkbaar, in de derde week is niets zeker. Zelfs een massasprint in een typische massasprint-etappe dus niet. Kasper Asgreen won, gaf de Tour van Soudal Quick-Step daarmee kleur en alle andere aanvallers dus hoop voor de rit van vrijdag.

De etappe van vrijdag is met een klim van de vierde en eentje van de derde categorie op papier niet zwaar, maar van de 172,5 kilometer die de renners af moeten leggen is er nagenoeg niet één vlak. Rijdt er in het begin een sterke kopgroep weg, dan is de kans groot dat die groep om de winst gaat strijden. De strijd om een plekje in de juiste vlucht zal daarom een interessante worden. We verwachten natuurlijk de gekende aanvallers en vrijbuiters, maar ook voor de sterkere sprinters liggen op deze manier kansen.

Is een sprint dan uitgesloten? Nee, dat ook zeker niet. Na de top van de Cote d'Ivory op 29 kilometer van de streep, het colletje van de derde categorie, volgt een afdaling en een redelijk vlak stuk, tot de weg richting de finish weer verraderlijk omhoog loopt. Daar kunnen de ploegen van de sprinters behoorlijk wat tijd goedmaken. Of dat ook nog lukt diep in de derde week van de Tour, dat is nog maar de vraag.

Een man die in beide scenario's zou kunnen winnen, is  Mads Pedersen. De Deen is sterk genoeg om de klimmetjes in een kopgroep te overleven en heeft een geweldig eindschot als de laatste meters niet vlak zijn. Andere sprinters die vanuit de vlucht en in een sprint zouden kunnen winnen zijn  Christophe LaporteMatteo Trentin en  Biniam Girmay. Kijken we naar aanvallers die ook over een goede aankomst beschikken, dan komen we natuurlijk uit bij  Mathieu van der Poel. Ook zijn ploeggenoot  Soren Kragh Andersen zou dit moeten kunnen, net als diens landgenoot  Magnus Cort Nielsen.

Voorspelling TOTO

Maar voor de overwinning gaan we voor een andere naam, namelijk die van  Fred Wright. De kampioen van Engeland reed deze Tour vooral in dienst van sprinter Phil Bauhaus, maar mag na diens uitvallen voor eigen succes rijden. Wright werd vorig jaar al eens tweede in een soortgelijke rit en een overwinning van de Brit is met een quotering van 21.00 zeker een gokje waard!

WEDTIP

Fred Wright wint > 21.00

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Waar kun je de Tour de France zien op tv?

De NOS zendt de Tour de France van begin tot eind uit, net als Sporza en Eurosport dat doen. Hoe laat de uitzendingen beginnen verschilt van dag tot dag.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

[button color="toto" size="" type="" url=" https://sport.toto.nl/wedden/797/wielrennen/wedstrijden"]ZET IN & WIN![/button]

[button color="" size="" type="outlined" target="" url="/wedden-op-sport/wielrennen/"]HOE WERKT HET?[/button]