Grand Prix Australië: nachtbraken voor een nieuwe Verstappen-zege

Grand prix van Australie met een groot Melbourne billboard. Start van de race met Ferrari op kop

Grand Prix Australië: nachtbraken voor een nieuwe Verstappen-zege

Het Formule 1-circus is aan de andere kant van de wereld en dat betekent een verstoorde nachtrust komend weekend voor de Nederlandse Formule 1-fans. Wie Max Verstappen ook in Australië wil zien winnen moet zondag al om 05.00 uur klaarzitten!

Grand Prix van Australië
22 - 24 maart 2024
Albert Park Circuit, Melbourne

1e vrije training: 22 maart 02.30 uur
2e vrije training: 22 maart 06.00 uur
3e vrije training: 23 maart 02.30 uur
Kwalificatie: 23 maart 06.00 uur
Race: 24 maart 05.00 uur

Bekijk de Formule 1-wedstrijdkalender van 2024.

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.18
Winst Sergio Perez > 8.50
Winst Charles Leclerc > 13.50

ZET IN & WIN!

Want dát Verstappen ook in Australië gaat winnen, daar lijkt toch geen enkele twijfel over te bestaan. Blijft de Nederlander op Albert Park vrij van pech en ander malheur dan is de zege voor hem. In Saoedi-Arabië liet Verstappen andermaal zien dat hij compleet doof is voor alle interne strubbelingen die momenteel bij zijn Red Bull gaande zijn. Nog altijd gaat het team gebukt onder de kwestie Christian Horner, de teambaas die onder vuur ligt vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag. Bij de openingsrace in Bahrein gaf Verstappen zelfs toen vader Jos openlijk sprak over de toekomst van zijn zoon bij Red Bull geen kik en een week later heerste de regerend wereldkampioen opnieuw met harde hand. Als polesitter reed Verstappen onbedreigd naar zijn 56e overwinning en alweer zijn honderdste podiumplaats in de Formule 1. De wurgreep waarmee onze landgenoot de concurrentie in zijn macht heeft is indrukwekkend en de vraag is legitiem of Verstappen dit jaar überhaupt een wedstrijd gaat verliezen.

Het circuit

Het antwoord op die vraag moet in de toekomst duidelijk worden, genoeg (straten)circuits waar de RB20 kwetsbaar is, maar in Melbourne zien we het in ieder geval niet gebeuren. Het Melbourne Grand Prix Circuit is sinds 1996 gastheer van de Australische grand prix. De baan is beter bekend onder de naam Albert Park, verwijzend naar het omliggende park. Tot 2020 was de Australische grote prijs de traditionele seizoensopener. In maart van dat jaar werd de race op het laatste moment geannuleerd vanwege corona en ook in 2021 ging de grand prix niet door. Toen werd de openingsrace gehouden in Bahrein en daar is de FIA niet meer van afgeweken. Het Albert Park Circuit geldt als een semi-stratencircuit. Een gedeelte van de baan is normaal gesproken openbare weg en wordt voor het raceweekend afgezet. Het circuit is ruim vijf kilometer lang en telt op papier zestien bochten. In de praktijk zijn dat er sinds 2022 nog maar veertien. Tijdens de coronapandemie werd het circuit op liefst acht plekken aangepast met als belangrijkste wijziging dat bocht 9 en 10 praktisch verdwenen er een nieuw recht stuk ontstond. De Australische GP is de enige race met vier DRS-zones.

Chaotische race in 2023

De Grand Prix van Australië van 2023 was een chaotische. Crashes van Alexander Albon en Kevin Magnussen zorgden twee keer voor een rode vlag en een staande herstart en bij die tweede herstart ging het helemaal mis. Carlos Sainz en Fernando Alonso tikten elkaar eraf, Nyck de Vries schoof er zelf af en toen ook de beide Alpine's van Esteban Ocon en Pierre Gasly hard met elkaar in aanraking kwamen volgde een nieuwe rode vlag. De race finishte uiteindelijk achter de safety-car. In alle opwinding hield Verstappen zijn hoofd koel. De polesitter kende een slechte start waarbij hij gepasseerd werd door George Russel en Lewis Hamilton, maar stelde na de eerste herstart orde op zaken. Voor het eerst kwam Verstappen als winnaar over de streep in Melbourne en streepte zo weer een circuit af van het lijstje waar hij nooit eerder won.

Best of the rest

De verhoudingen in 2024 zijn na twee races zonneklaar. Red Bull zit op de troon en niemand stoot het team daar dit seizoen nog vanaf. Ook het team zélf niet. Verstappen is met enorme afstand de beste, Sergio Perez deed met twee tweede plaatsen in de afgelopen races precies wat van hem verwacht wordt en achter het duo is Ferrari vooralsnog best of the rest. In Bahrein werd Carlos Sainz derde, in Jeddah mocht Charles Leclerc met de Red Bull-coureurs naar het podium. In Saoedi-Arabië ontbrak Sainz, die geopereerd moest worden aan zijn blinde darm. De pas 18-jarige Oliver Bearman verving de Spanjaard en de rookie deed dat met een zevende plaats naar behoren. Naar verwachting neemt Sainz in Melbourne weer gewoon plaats achter het Ferrari-stuurtje.

Voorspelling TOTO

In Australië zullen de verschillen tussen de teams niet veel anders zijn dan bij de vorige twee races. Red Bull op eenzame hoogte, de ereplaatsen voor Ferrari en Mercedes, McLaren en Aston Martin strijden om de kruimels. In Saoedi-Arabië pakte Leclerc een extra WK-punt met de snelste ronde. Het is niet ondenkbaar dat de Monegask in Australië in niemandsland terecht komt achter de Red Bulls en vóór de rest. Rijdt hij opnieuw de snelste raceronde en wint Verstappen? Je pakt er - voor het weekend - ruim tien keer je inleg mee!

WEDTIP

Verstappen wint race, snelste raceronde Leclerc >10.75

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Australië is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Het raceweekend in Australië belooft grotendeels droog te verlopen, maar een buitje regen behoort met name op de zaterdag tot de mogelijkheden. Een gedeelte van de kwalificatie kan nat verlopen. Op zondag lijken de coureurs geen rekening met neerslag te hoeven hoeden.

Waar kun je de GP van Australië zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Australië. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 05.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots