Grand Prix Bahrein: kan iemand Verstappen naar zijn kroon steken?

Grand Prix Formule 1 Bahrein

Grand Prix Bahrein: kan iemand Verstappen naar zijn kroon steken?

Het lange wachten is weer voorbij, dit weekend keert de Formule 1 weer terug! En let op: de eerste twee grands prix worden dit jaar op zaterdag verreden. Hoe dat zit, wie de concurrenten van Max Verstappen zijn én onze wedtips lees je in onze voorbeschouwing op de Grand Prix van Bahrein!

Grand Prix van Bahrein
29 februari - 2 maart
International Bahrein Circuit

Kwalificatie: 1 maart 17.00 uur
Race: 2 maart 16.00 uur

Bekijk de Formule 1-wedstrijdkalender van 2024.

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1,36
Winst Lewis Hamilton > 8.75
Winst Charles Leclerc > 14.00

ZET IN & WIN!

Aan de vooravond van 2024 blikken we nog één keer terug naar het seizoen 2023. En dat kan een korte terugblik zijn. Zelden waren een coureur en een team zó dominant als Max Verstappen en Red Bull in 2023. De Nederlander won 19 van de 22 races, door de twee overwinningen van Sergio Perez won het team er zelfs 21 van de 22. Carlos Sainz voorkwam in Singapore een clean sweep van het Oostenrijkse team. Achter Red Bull en Verstappen waren de gevechten om de ereplaatsen hevig. Met drie punten verschil werd Mercedes uiteindelijk tweede voor Ferrari en troefde McLaren Aston Martin af in de strijd om de vierde plaats. Lewis Hamilton werd achter Verstappen en Perez best of the rest, Fernando Alonso eindigde als vierde met evenveel punten als Charles Leclerc, die vijfde werd op basis van minder tweede plaatsen.

Nieuw in 2024

Over nu naar het heden. Kijken we naar het deelnemersveld van de Formule 1 in 2024 dan zien we dat er amper iets veranderd is. De grootste wijzigingen zitten in de teamnamen. Alpha Tauri vinden we terug als Visa Cash App RB Formula One Team, kortweg RB, en Alfa Romeo is nu Kick Sauber. Bij de coureurs vond er in de winter geen enkele wijziging plaats. Althans, voor dit seizoen niet. De aankondiging dat Hamilton na komend seizoen Merdeces verruilt voor Ferrari maakte uiteraard de nodige tongen los. Geen wijzigingen in de teamsamenstellingen betekent ook geen enkele rookie bij de start van dit seizoen, een zeldzaamheid. Ook op het gebied van regelgeving is er weinig veranderd ten opzichte van 2023, en veel teams borduren voort op de auto van het vorige seizoen.

Opvallend is dat de grootste veranderingen misschien wel te zien zijn bij de meest succesvolle auto van 2023. Met de RB19 won Red Bull dus op één na alle races, maar dat weerhield het team er niet van de auto voor 2024 behoorlijk aan te passen. Opmerkelijk is dat het team onder leiding van technisch directeur Adrian Newey heeft gekozen voor een overstap naar de zogenaamde 'zeropods', een sidepod-concept dat bij Mercedes de voorbije jaren juist mislukte. Mercedes en veel andere teams stapten op hun beurt weer over naar het sidepod-concept van de zo succesvolle RB19. In Bahrein krijgen we dit weekend een eerste inkijk in de verhoudingen tussen de teams en een eerste antwoord op de vraag bij wie de veranderingen het beste uitpakken.

Het circuit

Sinds de coronajaren heeft Bahrein Australië vervangen als seizoensopener. Het Bahrein International Circuit werd opgeleverd in 2004 en de race van dit weekend is de 20e editie van de Grand Prix van Bahrein. Dat het er geen 21 zijn komt door een afgelasting in 2011 vanwege de Arabische Lente. De drie lange rechte stukken gecombineerd met snelle bochtige secties maken van het circuit een nog altijd moderne track die geliefd is bij de coureurs. Een rondje is bijna 5,5 kilometer lang en telt in totaal 15 bochten. Hamilton is met vijf overwinningen recordhouder in Bahrein, Verstappen boekte vorig jaar zijn eerste zege in de eilandstaat.

Aangepast tijdschema

Het seizoen 2024 start met twee races die op zaterdag worden verreden. Dat heeft alles te maken met de ramadan. Die begint op zondag 10 maart en daarom is de Grand Prix van Saoedi-Arabië met een dag vervroegd. Omdat de reglementen van de Formule 1 voorschrijven dat er een week moet zitten tussen twee races is ook de Grand Prix van Bahrein op zaterdag.

Voorsprong Red Bull

Het tijdperk Verstappen is in volle gang. Na de onverwachte eerste wereldtitel in 2021 en de twee dominante jaren in 2022 en 2023 is de Nederlander ook voor 2024 weer de enige topfavoriet. Bij de wintertests in Bahrein bleek de RB20 een stuk sneller dan de concurrentie. Dat is ook niet zo gek. Toen bleek dat de RB19 zoveel beter was dan de andere auto's stopte Red Bull met de ontwikkeling van die auto en kregen Newey en zijn team de ruimte zich compleet op de nieuwe auto te richten. De voorsprong van Red Bull op de andere auto's is daarmee zo groot dat een nieuwe wereldtitel al haast wel een zekerheid lijkt. Achter de regerende wereldkampioenen lijken de verschillen net als vorig seizoen klein. Op basis van de wintertests zou Ferrari het dichtst bij Red Bull in de buurt moeten kunnen komen.

Voorspelling TOTO

Vorig jaar won Verstappen de Grand Prix van Bahrein met elf seconden voorsprong, nadat hij vanaf poleposition was vertrokken. Het was een voorbode voor wat we de rest van het seizoen te zien kregen. Voor de editie van 2024 verwachten we eigenlijk niets anders. Vandaar deze wedtip!

WEDTIPS

Marge overwinning meer dan 10 seconden > 2.65

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op donderdag! Inzetten op de Grand Prix van Bahrein is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Uiteraard hoeven we in Bahrein geen rekening te houden met regen. Wel kan de wind nog een rol spelen, vooral in de vrije trainingen. De temperatuur ligt het hele weekend rond de twintig graden.

Waar kun je de GP van Bahrein zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Bahrein. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zaterdag om 16.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots