Grand Prix België: kan iets of iemand Red Bull en Verstappen stoppen?

Grand Prix België: kan iets of iemand Red Bull en Verstappen stoppen?

Het seizoen 2023 is precies op de helft als het Formule 1-circus dit weekend voor de laatste race voor de zomerstop naar Spa-Francorchamps trekt voor een zogenaamd sprintweekend. In de twaalfde race van het seizoen is het opnieuw de vraag: stopt iets of iemand Red Bull Racing en Max Verstappen?

Grand Prix van België

28 – 30 juli 2023
Spa-Francorchamps
1e vrije training: 28 juli 13.30 uur
Kwalificatie: 28 juli 17.00 uur

Sprint shootout: 29 juli 12.30 uur
Sprintrace: 29 juli 16.30 uur
Race: 30 juli 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO

Winst Max Verstappen > 1,28
Winst Lando Norris > 10,50
Winst Lewis Hamilton > 13,00

ZET IN & WIN!

 

We zeggen bewust iets of iemand in de kop en in de inleiding. Want dat Verstappen gestopt wordt door iemand lijkt dit seizoen een utopie. Het seizoen is voor de race op Spa-Francorchamps precies op de helft en de regerend wereldkampioen won negen van de elf races, waaronder de laatste zeven. Die andere twee races? Die werden gewonnen door Verstappen's teamgenoot Sergio Perez. Met de zege in de laatste race van vorig seizoen meegerekend was de overwinning van Verstappen vorige week in Hongarije de twaalfde opeenvolgende voor Red Bull. Daarmee verdween het stokoude record van McLaren, dat in 1988 met Ayrton Senna en Alain Prost elf keer op rij won, definitief uit de boeken. De dominantie van Red Bull Racing is daarmee officieel ongeëvenaard.

Op de tocht

Sinds 2010 was de Grand Prix van België traditioneel de eerste race ná de zomerstop, dit jaar dus de laatste vóór de break. In de Waalse Ardennen zijn ze vooral blij dat de Belgische GP überhaupt nog op de kalender staat. Het circuit van Spa-Francorchamps mag dan bij fans en rijders een mythische status hebben, dat is anno 2023 niet meer genoeg voor een zeker plekje op de kalender. Sterker: op de voorlopige kalender ontbrak de race en alleen omdat in China en Zuid-Afrika de zaken (nog) niet op orde zijn is er dit jaar een Belgische grandprix. Waarom? Een verouderd circuit met verouderde faciliteiten, slechte bereikbaarheid en vooral ook geld. Dit jaar en ook volgend jaar is de race gered, de toekomst is verder ongewis. Maar dat is voor later.

Het circuit

De Belgische GP dankt zijn mythische status natuurlijk aan die unieke baan in de Ardennen. Met ruim zeven kilometer is het circuit van Spa-Francorchamps met afstand de langste baan op de kalender en het unieke karakter ontleent de track aan de enorme hoogteverschillen. Meer dan 100 meter zit er tussen het laagste en het hoogste punt en vooral de muur van de Raidillon maakt indruk. Met een stijgingspercentage van 17% schieten de coureurs na de korte linkerknik van Eau Rouge ruim veertig omhoog in de beroemde bocht naar rechts. Vol gas.

Uniek, geliefd en levensgevaarlijk

Het is een van de bochten die Spa-Francorchamps zo uniek en geliefd maken. Maar er is ook een keerzijde. Het circuit nam in de afgelopen jaren twee levens, niet toevallig in en net na de Raidillon. De baan is naast geliefd ook levensgevaarlijk en dat stuit steeds vaker op stevige kritiek, óók vanuit de rijders. Vooral als het regent is het bloedlink. En dat doet het nogal eens in de Waalse Ardennen. De wat oudere Formule 1-fan herinnert zich de enorme chaos na de start in 1998 nog wel, en de race van 2021 staat nog vers in het geheugen. Door de aanhoudende stortregen reden de coureurs ruim drie uur later dan de geplande start drie rondjes achter de Safety Car. Precies genoeg om de race geldig te verklaren.

Ook in 2023 weer regen

En ja, ook dit weekend gaat het weer regenen boven Spa-Francorchamps. Vooral de vrijdag wordt nat, maar ook op zaterdag en zondag worden buien verwacht. Met name de kwalificatie en de sprintrace van zaterdag krijgen volgens de vooruitzichten te maken met zware regenval. En dan komen we terug op de 'iets' uit de kop. Regen zorgt voor meer onvoorspelbaarheid en dat maakt Verstappen kwetsbaarder dan in een weekend waarin drie dagen de zon schijnt. Tel daarbij op dat de Nederlander zeker niet van pole-position gaat starten - een versnellingsbakwissel zorgt voor vijf plekken gridstraf - en er zijn steeds meer variabelen die een onbezorgd weekend voor de regerend wereldkampioen kunnen verstoren.

Voorspelling TOTO

Maar een inhaalrace op Spa-Francorchamps, dat klinkt toch wel bekend? Zeker. Ook vorig jaar kwam Verstappen met nieuwe onderdelen naar België en vond hij zich terug op de 14e plaats op de startgrid. Om de race vervolgens met ruim 17 seconden voorsprong op Perez te winnen. Of het een walk in the park wordt als dit jaar al zo vaak gebeurd is, is de vraag, maar van erkend regenrijder Verstappen verwachten we ook dit weekend weer dat hij dominant zal zijn. Een grand slam levert je ruim 2,5 keer je inleg op.

WEDTIP
Verstappen rijdt snelste raceronde, wint sprintrace en race > 2.60

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van België is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Regen dus. Tijdens het hele weekend, maar vooral op vrijdag en zaterdagmiddag. Over de zondag lopen de voorspellingen nog uiteen. Buien zijn mogelijk, maar ook een compleet droge dag behoort tot de opties.

Waar kun je de GP van België zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van België. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!