Grand Prix van België: komt Verstappen zijn gridstraf te boven?

Het circuit van Spa-Francorchamps, waar de Grand Prix van België wordt verreden

Grand Prix van België: komt Verstappen zijn gridstraf te boven?

Met drie overwinningen op rij is Max Verstappen al jaren de baas op het circuit van Spa-Francorchamps. Maar het is nog maar de vraag of de regerend wereldkampioen deze reeks gaat uitbreiden. Vanwege een motorwissel krijgt Verstappen bij de komende Grand Prix van België een gridstraf van tien plaatsen. Gezien de geduchte concurrentie is een overwinning ver weg. Of kan onze landgenoot nog een comeback maken?

Grand Prix van België
26 – 28 juli 2024
Spa-Francorchamps
1e vrije training: 26 juli 13.30 uur
2e vrije training: 26 juli 17.00 uur
3e vrije training: 27 juli 12.30 uur
Kwalificatie: 27 juli 16.00 uur
Race: 28 juli 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO
Winst Lando Noris > 2.02
Winst Max Verstappen > 4.50
Winst Oscar Piastri > 4.75

ZET IN & WIN!

Het zou niet de eerste keer zijn dat Max Verstappen de Grand Prix van België wint na een inhaalrace. De iconische comeback van 2022 staat bij velen van ons nog op het netvlies gebrand. Vanaf plek veertien wist hij de eerste plaats te bemachtigen. Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat de omstandigheden tijdens dat seizoen beter waren dan nu. In 2022 boekte Verstappen er zijn derde overwinning op rij. Tijdens deze periode was hij heer en meester. Zijn bolide was de snelste en achter de schermen was er geen vuiltje aan de lucht.

De omstandigheden van toen vormen een scherp contrast met hoe het nu gaat. Sterkere concurrentie van zowel McLaren als Mercedes, speculaties over de toekomst van teamgenoot Sergio Pérez, botsingen tussen Red Bull Racing-teamleider Christian Horner en vader Jos Verstappen, aanpassingen aan de auto die niet uit de verf komen en drie races op rij zonder overwinning. Hoewel Verstappen nog altijd het kampioenschap leidt, is de stemming negatief. Kan het tij nog gekeerd worden?

Het circuit

De Belgische GP dankt zijn mythische status natuurlijk aan die unieke baan in de Ardennen. Met ruim zeven kilometer is het circuit van Spa-Francorchamps met afstand de langste baan op de kalender en het unieke karakter ontleent de track aan de enorme hoogteverschillen. Meer dan 100 meter zit er tussen het laagste en het hoogste punt en vooral de muur van de Raidillon maakt indruk. Met een stijgingspercentage van 17% schieten de coureurs na de korte linkerknik van Eau Rouge ruim veertig omhoog in de beroemde bocht naar rechts. Vol gas.

Uniek, geliefd en levensgevaarlijk

Het is een van de bochten die Spa-Francorchamps zo uniek en geliefd maken. Maar er is ook een keerzijde. Het circuit nam in de afgelopen jaren twee levens, niet toevallig in en net na de Raidillon. De baan is naast geliefd ook levensgevaarlijk en dat stuit steeds vaker op stevige kritiek, óók vanuit de rijders. Vooral als het regent is het bloedlink. En dat doet het nogal eens in de Waalse Ardennen. De wat oudere Formule 1-fan herinnert zich de enorme chaos na de start in 1998 nog wel, en de race van 2021 staat nog vers in het geheugen. Door de aanhoudende stortregen reden de coureurs ruim drie uur later dan de geplande start drie rondjes achter de Safety Car. Precies genoeg om de race geldig te verklaren.

Ook in 2024 weer regen

En ja, ook dit weekend gaat het weer regenen boven Spa-Francorchamps. Vooral op zaterdag worden buien verwacht. De kwalificatie lijkt op voorhand niet droog te verlopen. Een extra zorg voor Verstappen. Wil de regerend wereldkampioen een inhaalrace à la 2022 bewerkstelligen, dan moet hij als eerste eindigen in de kwalificatie. In dat geval start hij vanaf plek elf. Zelfs in dit meest gunstige scenario wordt een overwinning lastig. Waar Verstappen vorig jaar domineerde, ontlopen Red Bull, McLaren en Mercedes elkaar nu nauwelijks. Het zou een comeback des te knapper maken, maar de kans hierop lijkt klein. Een overwinning van Lando Norris ligt meer in de lijn der verwachtingen. Andere kanshebbers zijn Oscar Piastri en Lewis Hamilton, met Charles Leclerc als outsider.

Voorspelling TOTO

Vier keer op rij niet winnen. We kunnen het ons haast niet voorstellen dat Verstappen dit laat gebeuren. Spa-Francorchamps is een circuit dat hem ligt, maar we moeten ook realistisch zijn: die gridstraf maak het wel heel lastig. Norris, Piastri en Hamilton gaan waarschijnlijk uitmaken wie er wint, al hopen we natuurlijk op een furieuze inhaalslag van Verstappen. Rijdt hij daarbij de snelste raceronde? Je pakt er ruim drie keer je inleg mee!

WEDTIP
Verstappen rijdt snelste raceronde > 3.25

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van België is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief alle vrije trainingen!

Weersverwachting

Regen op Spa-Francorchamps, het is nooit ver weg. Ook tijdens komend raceweekend weer. De kans op regen is het grootst tijdens de trainingen en de kwalificatie. Tot op heden wordt voor de race geen regen voorspeld, met een temperatuur van 22 graden.

Waar kun je de GP van België zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van België. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!