Grand Prix van Brazilië: zorgen de weersomstandigheden voor een verrassende winnaar?

Grand Prix van Brazilië: zorgen de weersomstandigheden voor een verrassende winnaar?

Met zijn zege vorige week in Mexico scherpte Max Verstappen zijn eigen record van meeste overwinningen in één seizoen aan. Met nog drie wedstrijden te gaan staat de teller op zestien en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Laat Verstappen in Brazilië kruimels liggen, of wordt het overwinning nummer zeventien?

Grand Prix van Sao Paulo
3 - 5 november 2023
Interlagos
1e vrije training: 3 november 15.30 uur
Kwalificatie: 3 november 19.00 uur
Sprint shootout: 4 november 15.00 uur
Sprintrace: 4 november 19.30 uur
Race: 5 november 18.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO (race)
Winst Max Verstappen > 1.28
Winst Lewis Hamilton > 7.75
Winst Lando Norris > 13.50

ZET IN & WIN!

 

Het zijn de cijfers die passen bij de ongekende dominantie van Verstappen en Red Bull dit seizoen. In Mexico werd de Nederlander zowaar afgetroefd door beide Ferrari's in de kwalificatie, maar in de eerste bocht was hij ze alweer voorbij. En zagen ze hem ook niet meer terug. Lewis Hamilton kwam nog het dichtste bij de drievoudig wereldkampioen; de Brit werd met ruim dertien seconden achterstand tweede. Hamilton bevestigde daarmee de goede vorm van Mercedes. Ook een week eerder in de Verenigde Staten kwam hij als tweede over de finish, maar werd toen gediskwalificeerd omdat zijn auto niet door de keuring kwam. Het belooft wat voor de race van in Sao Paulo, waar Mercedes de voorbije jaren de sterkste was.

Het circuit

Interlagos, officieel het Autodromo José Carlos Pace, heeft dezelfde kenmerken als de circuits van Zandvoort en Mexico-Stad. Veel snelle en technische bochtencombinaties en minder voordeel voor de teams die het van de hoge topsnelheid moeten hebben, ook al omdat de baan net als in Mexico op grote hoogte ligt. De coureurs wachten zondag 71 rondes van 4.309 kilometer, en als een van de weinige circuits gebeurt dat op Interlagos tegen de klok in.

Sensationele inhaalrace

Verstappen won pas één keer in Brazilië. Dat was in 2019. Maar dat onze landgenoot zich wel lekker voelt op Interlagos weten we sinds 2016. Na een sensationele inhaalrace in de stromende regen werd onze landgenoot derde, met twee pitstops meer dan alle andere coureurs. En een jaar voor zijn eerste zege in 2019 leek Verstappen al eens te gaan winnen in Brazilië, maar botste toen met Esteban Ocon, die de leider in de wedstrijd wilde inhalen op nieuwe banden. De afgelopen twee edities was Mercedes het sterkst. In 2021 won Hamilton, vorig jaar werd het met een overwinning van George Russell en een tweede plaats voor Hamilton zelfs een geheel onverwachte één-twee.

Negatieve hoofdrol

Ook geheel onverwacht vorig jaar: de pole-position van Kevin Magnussen in de sprintrace. De Deen zorgde in wisselende weersomstandigheden voor een daverende stunt door de kwalificatie te winnen. Vorig jaar was het ook de race van Verstappen, die een negatieve hoofdrol pakte. Verstappen botste met Hamilton, kreeg een tijdstraf, finishte als zesde en haalde de woede van teamgenoot Sergio Perez op zijn hals door de Mexicaan niet voor te laten in zijn strijd om de tweede plaats in het kampioenschap.

Grote temperatuurverschillen

Komend weekend kan het weer opnieuw een grote rol gaan spelen. Zo wordt er op vrijdag behoorlijk wat neerslag verwacht tijdens de kwalificatie. En die bepaalt dit seizoen niet de startvolgorde voor de sprintrace, maar voor de race op zondag. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we een compleet andere startvolgorde dan normaal krijgen. En ook de temperatuurverschillen zullen een rol gaan spelen. Door het aangepaste schema vanwege het sprintweekend hebben de teams maar één vrije training om de juiste afstelling te vinden. Dat is normaal al een uitdaging, maar komend weekend is het tijdens die training over de 30 graden en bij de race op zondag wordt een schamele 21 graden verwacht.

Voorspelling TOTO

Kortom, het belooft een a-typisch weekend te worden in Sao Paulo. En dus gaan wij voor een - voor dit seizoen - a-typische winnaar. Gelet op de vorm van Mercedes en de resultaten van de recente edities verwachten we dat Hamilton het Verstappen moeilijk kan gaan maken. Wint de Brit zijn eerste race sinds Saudi-Arabië 2021, dan pak je bijna acht keer je inleg.

WEDTIPS

Lewis Hamilton wint de wedstrijd > 7.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Brazilië is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Wisselende weersomstandigheden dus komend weekend in Brazilië, met regen en hitte op vrijdag en droog en koel weer op zaterdag en zondag. Hoewel in Sao Paulo altijd een slag om de arm gehouden moet worden; regen is op Interlagos nooit ver weg.

Waar kun je de GP van Brazilië zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Mexico. De sprintrace is om 19.30 uur Nederlandse tijd, de race begint zondag om 18.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!