Grand Prix Emilia-Romagna: kan Norris het Verstappen twee keer op rij moeilijk maken?

Imola

Grand Prix Emilia-Romagna: kan Norris het Verstappen twee keer op rij moeilijk maken?

Na de zeldzame nederlaag van Max Verstappen en primeur voor Lando Norris in Miami begint komend weekend het Europese deel van het Formule 1-seizoen. Imola is het decor voor de eerste grand prix op Europese bodem en de vraag is of Verstappen de orde meteen weer herstelt!

Grand Prix Emilia-Romagna
17-19 mei 2024
Autodromo Enzo e Dino Ferrari
1e vrije training: 17 mei 13.30 uur
2e vrije training: 17 mei 17.00 uur

3e vrije training: 18 mei 12.30 uur
Kwalificatie: 18 mei 16.00 uur
Race: 19 mei 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO voor de race
Winst Max Verstappen > 1.24
Winst Lando Norris > 7.75
Winst Charles Leclerc > 11.50

ZET IN & WIN!

 

Het was even wennen. Voor Verstappen zelf, uiteraard ook voor Norris, maar voor heel het paddock en alle journalisten en fans voelde het onwennig dat de regerend wereldkampioen op de baan geklopt werd. Natuurlijk was er in Australië ook al een andere winnaar dan Verstappen, maar dat kwam na een uitvalbeurt van de Nederlander. In Miami was Norris gewoon de betere en dat was even geleden. Vorig jaar won Verstappen drie races niet: in Singapore en Saoedi-Arabië na mislukte kwalificaties en in Azerbeidzjan na een tactische misser van Red Bull. Maar écht op de baan geklopt worden? Daarvoor moeten we meer dan anderhalf jaar terug. Op Imola krijgt Verstappen komend weekend de kans de orde te herstellen, en te laten zien dat de nederlaag in Miami niets meer dan een incident was.

Het circuit

De Grand Prix van Emilia-Romagna wordt voor de vijfde keer gehouden. In 2020 werd het circuit aan de kalender toegevoegd nadat veel races vanwege de coronapandemie waren afgelast. Daarmee keerde het Autodromo Enzo e Dino Ferrari weer terug in de Formule 1. Van 1981 tot 2006 werd hier de Grand Prix van San Marino verreden, beter bekend als de GP van Imola. De bedoeling was dat de Grand Prix van Emilia-Romagna eenmalig zou zijn. Maar ook in 2021 en 2022 werd de race verreden na dat andere grands prix werden gecanceld en daarna tekende de FIA een contract met het circuit tot tenminste 2025. Vorig jaar viel de wedstrijd letterlijk in het water. Door het noodweer in Noord-Italië werd het raceweekend afgelast. Dit jaar keert het Formule 1-circus dus weer terug op het bijna vijf kilometer lange circuit, dat al in 1953 werd geopend. Op de baan ligt gitzwarte historie. In mei 1994 overleden Ronald Ratzenberger en Ayrton Senna na zware crashes. Sindsdien is het circuit ingrijpend veranderd. Zo werd de beruchte Tamburello-bocht, waar Senna het leven liet, vervangen door een chicane. Anno 2024 telt het circuit liefst twintig bochten en maar één recht stuk.

De overwinning van Norris in Miami kon niet los worden gezien van het geluk dat de Brit had met zijn pitstop onder de safetycar, maar feit is dat hij daarna in staat was Verstappen van zich af te houden. De upgrades van zijn McLaren deden zijn werk. Betekent dit dat Red Bull plots toch nog over de schouders moet kijken na een oppermachtige seizoensstart? Het Oostenrijkse team komt in ieder geval zelf ook met updates in Imola. Dat geldt overigens voor meerdere teams. De start van het Europese gedeelte van het seizoen belooft daarom een interessante te worden. Zijn er verschuivingen binnen de krachtsverhoudingen? Dat de vierde wereldtitel van Verstappen nog in gevaar gaat komen verwachten we niet. Dat hij vaker geklopt gaat worden zoals in Miami sluiten we zeker niet uit.

Voorspelling TOTO

Na een slechte kennismaking in 2020, toen hij een tweede plaats in rook op zag gaan door een klapband, kwam het allemaal goed tussen Verstappen en de Grand Prix van Emilia-Romagna. Verstappen won de edities in 2021 en 2022. Wie in die twee races ook op het podium stond? Lando Norris. De Brit heeft een goede verhouding met Imola en gezien zijn overwinning van twee weken geleden verwachten we daarom ook nu weer veel. Presteert Norris het tot voor kort onmogelijk geachte, en kan hij twee keer achter elkaar winnen? De kans dat Verstappen wint is uiteraard een stuk groter, maar met een nieuwe zege van Norris pak je wel bijna acht keer je inleg!

WEDTIP
Norris wint de wedstrijd > 7.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Emilia-Romagna is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief alle vrije trainingen!

Weersverwachting

Een bui is in Noord-Italië nooit ver weg. Gelukkig heeft Noord-Italië niet te maken met het noodweer dat de regio vorig jaar zo hard trof. De vrijdag en zaterdag lijken droog te gaan verlopen, op zondag is er wel kans op regen. De temperatuur schommelt overdag tussen de 22 en 25 graden.

Waar kun je de GP van Emilia-Romagna zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Emilia-Romagna. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!