Grand Prix Hongarije: Verstappen op jacht naar zevende zege op rij

Grand Prix van Hongarije

Grand Prix Hongarije: Verstappen op jacht naar zevende zege op rij

Dit weekend strijkt het Formule 1-circus neer in Boedapest voor de Grand Prix van Hongarije. Leider in de WK-stand Max Verstappen hoopt daar alweer zijn zevende overwinning op rij te behalen. Serieuze tegenstand kent de tweevoudig wereldkampioen al tijden niet meer. Het gevecht om de resterende podiumplekken wordt wel steeds interessanter, nu bij de vorige race McLaren zich aan het front meldde.

Grand Prix van Hongarije
21 – 23 juli 2023
Hungaroring
1e vrije training: 21 juli 13.30 uur
2e vrije training: 21 juli 17.00 uur
3e vrije training: 22 juli 12.30 uur
Kwalificatie: 22 juli 16.00 uur
Race: 23 juli 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1,32
Winst Sergio Perez > 11,50
Winst Fernando Alonso > 12,50

ZET IN & WIN!

Niks of niemand lijkt Verstappen nog van zijn derde wereldtitel af te kunnen houden. Onze landgenoot geniet 99 punten voorsprong op nummer twee Sergio Perez. Verstappen zou zelfs enkele wedstrijden kunnen missen zonder dat het direct consequenties heeft. Hij is eigenlijk de enige coureur die dit seizoen constant goed presteert. In het begin van het jaar kon Red Bull-teamgenoot Perez nog wel gelijke tred houden, maar de Mexicaan is al tijden hopeloos uit vorm. Fernando Alonso liet zich ook geregeld zien op het podium. In de laatste vier GP’s lukte dat de Spanjaard slechts één keer. Nu is Lewis Hamilton weer de ‘voornaamste uitdager’ van Verstappen, hoewel Lando Norris twee weken geleden op Silverstone verrassend tweede werd. Was dat een kortstondige opleving van McLaren of zien we Norris (en Oscar Piastri) nu vaker terug op het podium?

Het circuit

De Hungaroring is een ‘oudje’. In 1986 werd het circuit geopend en het dient voor de Formule 1, maar ook de WTCC en lagere Formule klassen. Met veertien bochten is het een vrij uitdagend circuit, omdat het soms flauwe draaiers zijn tot zeer haakse bochten met her en der chicanes. Dit levert vaak een spectaculair evenement op met schitterende races.

Daar komt nog bij dat het circuit hoogteverschillen kent, wat het nog uitdagender maakt. Schepje er bovenop: het weer is altijd een beetje onvoorspelbaar. Zo kan het zonnig zijn, maar ook hevig regenen. Hierdoor is het elk jaar weer een verrassing.

Verstappen won pas één keer

Als we puur naar de cijfers kijken, is de Hungaroring niet het favoriete circuit van Verstappen. Hij won er slechts één keer. Dat gebeurde vorig jaar. In het huidige F1-veld wisten Hamilton, Alonso, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo (hij vervangt Nyck de Vries bij Alpha Tauri) al eens te winnen in Hongarije. De Engelsman voelt zich er als een vis in het water, want hij zegevierde al acht keer in deze Grand Prix. Maar liefst twintig jaar (!) geleden wist Alonso op deze baan zijn eerste zege ooit te behalen. Ocon behaalde in 2021 zijn eerste en tot nu toe enige overwinning in de Formule 1 in Boedapest. Ricciardo was in 2014 de beste.

Voorspelling TOTO

Hoewel Verstappens palmares in Hongarije nog bescheiden is, mag het geen verrassing heten dat hij de torenhoge favoriet is om zondag als eerste de finish te passeren. Verdere uitleg daarvoor is eigenlijk niet meer nodig. Op basis van de vorige GP op Silverstone zouden we een McLaren op het podium mogen verwachten. Wij denken dat Norris naar een derde plek rijdt. Tussen Verstappen en Norris zien wij Hamilton tijdens een van zijn favoriete wedstrijden op P2 eindigen.

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Hongarije is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Het begint een repeterend verhaal te worden, maar ook tijdens de GP van Hongarije is er kans op regen. Alleen neemt die kans gedurende het weekend steeds meer af. De vrije trainingen zouden zomaar in natte condities afgewerkt moeten worden. Tijdens de kwalificatie en race lijkt het droog te blijven. Maar helemaal zeker kun je daarvan nooit zijn in Boedapest.

Waar kun je de GP van Hongarije zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Hongarije. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots