Grand Prix van Hongarije: cruciale race voor Max Verstappen op weg naar 4e titel!

De Hungaroring, waar Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Hongarije hoopt te winnen

Grand Prix van Hongarije: cruciale race voor Max Verstappen op weg naar 4e titel!

Hij moest nog voor het eerst wereldkampioen worden toen Max Verstappen voor het laatst drie races op rij niet wist te winnen. Na de zeges van George Russell in Oostenrijk en Lewis Hamilton op Silverstone aan de Nederlander nu in Hongarije de taak die reeks uit 2021 niet te evenaren!

Grand Prix van Hongarije
19 - 21 juli 2024
Hungaroring
1e vrije training: 19 juli 13.30 uur
2e vrije training: 19 juli 17.00 uur
3e vrije training: 20 juli 12.30 uur
Kwalificatie: 20 juli 16.00 uur
Race: 21 juli 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.84
Winst Lando Norris > 4.25
Winst Lewis Hamilton > 9.00

ZET IN & WIN!

We schrijven oktober 2021. Verstappen heeft zojuist de races in de Verenigde Staten en Mexico gewonnen en daarmee zijn leidende positie in de WK-stand uitgebreid. Maar met nog vier races te gaan is het niet de uitdager die op pole position voor de wereldtitel staat, maar de regerend wereldkampioen. De circuits in Singapore, Qatar, Saudi-Arabië en Abu Dhabi liggen de Mercedes van Hamilton stuk voor stuk beter dan de Red Bull van Verstappen. De Nederlander legt het drie keer af tegen de Brit, en in het slotstuk in Abu Dhabi is Hamilton hard op weg naar zijn vierde zege op rij en daarmee de recordbrekende achtste wereldtitel.
De rest is geschiedenis. Na een sensationele ontknoping wint Verstappen alsnog de race én kroont hij zich voor het eerst tot wereldkampioen. Het is en passant ook de start van het tijdperk-Verstappen. Zijn drie tweede plaatsen aan het eind van het seizoen 2021 is de laatste keer dat de Limburger drie races op rij niet weet te winnen. Sindsdien gebeurt het maar twee keer dat Verstappen twee keer op rij niet wint: in juli 2022 en nu dus na de dubbelslag van Mercedes in Oostenrijk en Groot-Brittannië.

Die back to back zeges van de Duitse renstal staan niet op zich en vertellen maar een deel van het verhaal. De hegemonie van Red Bull staat onder druk. Ook McLaren schopt met name in de persoon van Lando Norris al langdurig hard tegen de schenen van de Oostenrijkse formatie. Natuurlijk won Verstappen dit seizoen nog altijd zeven van de twaalf races, maar zo dominant als de voorbije 2,5 jaar is de Nederlander niet meer. Sterker: Verstappen is al een paar races niet meer de snelste op de baan. Om het tij te keren trekt Red Bull nu met een groot updatepakket naar de Hungaroring.

Het circuit

Die Hungaroring is een ‘oudje’. In 1986 werd het circuit geopend en het dient voor de Formule 1, maar ook de WTCC en lagere Formule klassen. Met veertien bochten is het een vrij uitdagend circuit, omdat het soms flauwe draaiers zijn tot zeer haakse bochten met her en der chicanes. Dit levert vaak een spectaculair evenement op met schitterende races. Daar komt nog bij dat het circuit hoogteverschillen kent, wat het nog uitdagender maakt. Schepje er bovenop: het weer is altijd een beetje onvoorspelbaar. Zo kan het zonnig zijn, maar ook hevig regenen. Dat bleek in de afgelopen week maar weer. Stortbuien zetten het paddock woensdag volledig blank.

Sleutelwedstrijd 2024

De Grand Prix van Hongarije kon wel eens een sleutelwedstrijd in het seizoen 2024 zijn. Het updatepakket, bestaande uit onder andere aanpassingen aan het bodywork en een nieuwe voorvleugel, móet goed zijn, anders kon het er wel eens somber uit gaan zien voor Verstappen in de jacht op zijn vierde opeenvolgende wereldtitel. De regerend kampioen vreest de concurrentie. Op een persconferentie liet hij zich ontvallen dat hij niet hoopt dat de updates hem een voorsprong geven ten opzichte van Mercedes en McLaren, maar hem juist dichter naar die ploegen brengen.

Voorspelling TOTO

Woorden die we maar zelden vanuit het Red Bull-kamp hebben gehoord. Natuurlijk hoopt Verstappen in zijn hart op een dominant weekend zoals we van hem gewend zijn geweest in de voorbije jaren. Maar de realiteit ligt dichter bij zijn woorden op die persconferentie. De verschillen zullen ook op de Hungaroring volgens verwachting weer klein zijn tussen Red Bull, Mercedes en McLaren. Wie voorlopig de boot gemist lijkt te hebben, is het team van Ferrari. Eerder dit seizoen wonnen zowel Charles Leclerc als Carlos Sainz nog een race, maar de rode brigade lijkt nu toch wel het vierde team op de grid te zijn. Daarom deze wedtip. Eindigen alle Red Bull, Mercedes en McLaren coureurs bij de eerste zes, dan pak je bijna vijf keer je inleg!

WEDTIP

Alle Red Bull, Mercedes en McLaren coureurs in top-6 > 4.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Hongarije is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Na de stortbuien van afgelopen week werd het heet in Hongarije, en dat zal ook komend weekend met temperaturen boven de 30 graden nog steeds zo zijn. Wel is er rondom de kwalificatie zaterdag kans op regen. De rest van het weekend lijkt droog te verlopen, al is een bui in Boedapest nooit ver weg.

Waar kun je de GP van Hongarije zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Hongarije. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots