Grand Prix van Italië: een prooi voor McLaren?

Grand Prix van Italië: een prooi voor McLaren?

Na drie edities op rij te hebben gewonnen, werd Max Verstappen afgelopen weekend tweede in Zandvoort. Lando Norris wist de winnende reeks van Verstappen te doorbreken. De verklaring is simpel: McLaren heeft op het moment de snelste bolide. Dat belooft niet veel goeds met het oog op de aankomende Grand Prix van Italië, die gereden wordt op het snelste circuit van de F1-kalender: Monza.

Grand Prix van Italië
30 augustus – 1 september 2024
Monza
1e vrije training: 30 augustus 13.30 uur
2e vrije training: 30 augustus 17.00 uur
3e vrije training: 31 augustus 12.30 uur
Kwalificatie: 31 augustus 16.00 uur
Race: 1 september 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO
Winst Lando Norris > 2,20
Winst Max Verstappen > 3,60
Winst Oscar Piastri > 6,50

ZET IN & WIN!

Hoe anders waren de kaarten vorig jaar geschud. Toen won Verstappen tijdens de GP van Italië zijn tiende race op rij, waarmee hij het record van Sebastian Vettel uit 2013 uit de boeken reed. De Nederlandse coureur was onverslaanbaar, met dit record als ultiem bewijs van zijn dominantie.

Deze lijn leek Verstappen door te trekken tijdens het huidige seizoen, maar na de Grand Prix van Spanje heeft de Nederlandse coureur geen race meer weten te winnen. De teller staat inmiddels op vijf niet-gewonnen races op rij. Dat is sinds 2020 niet meer voorgekomen. Gelet op het feit dat de Grand Prix van Italië op het hogesnelheidscircuit van Monza wordt gereden, is het nog maar de vraag of deze negatieve trend doorbroken kan worden.

Het circuit

Monza, dat officieel luistert naar de naam Autodromo Nazionale Monza, geldt sinds jaar en dag als het snelste circuit op de Formule 1-kalender. In het verleden werd er in het noorden van Italië zelfs geracet op een heuse kombaan. Tegenwoordig rijden de coureurs op een bijna zes kilometer lang circuit, dat slechts elf bochten telt. Veel rechte stukken dus, wat de Grand Prix van Italië een van de kortste races van het seizoen maakt. Doorgaans raffelen de rijders de wedstrijd af in zo’n vijf kwartier.

Snelste bolide wint Monza Grand Prix 2024?

Na Imola is Monza het tweede Italiaanse F1-circuit waarop de coureurs hun kunsten mogen gaan vertonen. Lando Norris heeft op dit moment de laagste odds, en dat is niet voor niets. Niet alleen is hij in vorm, maar McLaren beschikt simpelweg over de snelste auto. Dat is een groot voordeel tijdens iedere race, maar helemaal op dit circuit.

Toch was zijn eerste plaats van afgelopen weekend pas de tweede overwinning van Norris van dit seizoen. Dat is wat karig als je over de snelste raceauto beschikt. Tegelijkertijd is de concurrentie moordend. Ondanks dat de bolide van Red Bull Racing minder snel is, is Verstappen nog altijd de beste coureur. Bovendien is Mercedes tactisch sterker dan McLaren, waardoor ook Lewis Hamilton en George Russell niet uitgevlakt kunnen worden. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak dat de snelste bolide daadwerkelijk wint op het snelste circuit.

Voorspelling TOTO

Er staat dit weekend veel op het spel. Lando Norris kan niet alleen de Grand Prix van Italië 2024 winnen, maar hij kan ook bewijzen dat hij het Verstappen nog moeilijk kan maken in de strijd om het kampioenschap. Het verschil bedraagt op dit moment 70 punten, met nog negen races te gaan. Met die druk moet je om kunnen gaan. Bovendien is de concurrentie flink: Verstappen, Hamilton, Russell en Piastri rekenen we ook tot de kanshebbers. Zelfs een subtopper heeft hier kansen, zoals Pierre Gasly in 2020. Toch lijkt Norris ons de veiligste bet. De snelste auto op de snelste baan: 1 + 1 = 2, toch? Daarom luidt onze wedtip: Norris wint niet alleen de race, maar hij pakt ook Pole Position en hij rijdt de snelste ronde.

WEDTIP
Lando Norris wint race, pakt Pole en rijdt snelste race ronde > 4.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Italië is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief alle vrije trainingen!

Weersverwachting

Voor vrijdag en zaterdag wordt zonnig weer voorspeld, met temperaturen tussen de 30 en 35 graden. Het is nog afwachten of de race geheel droog zal verlopen. De kans op regen tijdens de race wordt op 25% geschat.

Waar kun je de GP van Italië zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Italië. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!