Grand Prix van Japan: herstelt Red Bull zich van teleurstellend weekend in Australië?

Het circuit van Suzuka, waar de Grand Prix van Japan wordt verreden

Grand Prix van Japan: herstelt Red Bull zich van teleurstellend weekend in Australië?

Een vastzittende rem zat Max Verstappen twee weken geleden dwars bij de Grand Prix van Australië. Geen derde zege op rij dit seizoen, en een eerste uitvalbeurt sinds de Australische GP van 2022. In Japan, waar onze landgenoot de afgelopen jaren heer en meester is, krijgt Verstappen dit weekend kans op eerherstel.

Grand Prix van Japan
5 - 7 april 2024
Suzuka International Racing Course
1e vrije training: 5 april 04.30 uur
2e vrije training: 5 april 08.00 uur
3e vrije training: 6 april 04.30 uur
Kwalificatie: 6 april 08.00 uur
Race: 7 april 07.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.21
Winst Sergio Perez > 13.00
Winst Charles Leclerc > 13.50

ZET IN & WIN!

 

Geen Wilhelmus na een grand prix, het was weer even wennen. De laatste zes races werden gewonnen door Verstappen, vier vorig seizoen en de eerste twee van de huidige jaargang. Door de overmacht waarmee onze landgenoot de wedstrijden in Bahrein en Saoedi-Arabië won werd her en der al gefluisterd dat Verstappen dit seizoen zomaar eens alles zou kunnen winnen. Mocht de drievoudig wereldkampioen die ambitie zelf hebben gehad gooide een zeldzame uitvalbeurt in Australië roet in het eten. Ferrari profiteerde met een één-twee maximaal en plots wordt niet meer gefluisterd over een ongeslagen wereldtitel voor Verstappen, maar over een eerste kampioenschap voor de rode brigade sinds 2007. Zover is het natuurlijk nog lang niet. Maar de komende races moeten uitwijzen of Australië een incident was of Red Bull toch niet zo onoverwinnelijk is als we na de eerste twee races dachten.

Het circuit

Eerst Japan dus, op het bij de coureurs zeer geliefde Suzuka International Racing Course. Stuk voor stuk zijn de rijders weer blij er te mogen racen. Waarom laat zich bij het zien van de lay-out raden. De snelle bochtencombinaties vragen veel technisch vernuft van de rijders. Het circuit is bijna zes kilometer lang, telt achttien bochten en is de enige Formule 1-track met een 8-vorm. Suzuka stond in 1987 voor het eerst op de kalender en kreeg al snel wereldfaam. In 1989 en 1990 vochten Ayrton Senna en Alain Prost er gevechten voor de eeuwigheid uit in rechtstreekse duels om de wereldtitel. In 2022 keerde de GP van Japan terug na twee jaar afwezigheid vanwege corona. Verstappen won een door barre weersomstandigheden fors ingekorte race met grote overmacht. Het leverde hem uiteindelijk zijn tweede titel op toen bleek dat er toch volle punten werden uitgedeeld.

Verandering op kalender

Ook vorig jaar was Verstappen heer en meester op Suzuka. De Nederlander won alle sessies en reed ook de snelste raceronde. Op de streep was zijn voorsprong op nummer twee Lando Norris bijna twintig seconden. Dit keer leverde zijn overwinning de wereldtitel bij de constructeurs op. De goede verstaander heeft inmiddels door dat de GP van Japan dit jaar op een andere plek op de kalender staat. Normaal gesproken wordt de race in september of oktober gereden, maar vanwege de grote kans op zware regen is de Japanse grand prix naar voren gehaald. Met succes, zo is de verwachting, want regen lijkt dit weekend zo goed als achterwege te blijven.

Voorspelling TOTO

Ferrari zal na de Grand Prix van Australië het gevoel hebben dat er iets te halen valt dit seizoen. Maar de bal ligt in Japan toch gewoon weer bij Red Bull. Het circuit is Verstappen en zijn team op het lijf geschreven en vooralsnog is zijn uitvalbeurt van twee weken geleden nog gewoon een incident. Dat teamgenoot Sergio Perez in Australië niet staat bleek de meubelen te redden voor Red Bull was een aderlating voor het team. Hij werd tegenvallend vijfde. In Saoedi-Arabië en Bahrein was de Mexicaan nog wel twee keer tweede achter Verstappen, en dat verwacht het team in Japan ook weer. Gelet op de kracht van de RB20 mag een dubbel podium voor Red Bull verwacht worden!

WEDTIP
Verstappen en Perez in top 3 > 2.00
Verstappen eerste, Perez tweede > 4.50

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Japan is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Vanwege de vele regen in 2022 werd de race in Japan gereduceerd tot 28 rondjes en dat wil de organisatie niet meer meemaken. De race is naar voren gehaald op de kalender en met succes: de verwachting is dat we een droog weekend gaan beleven op Suzuka.

Waar kun je de GP van Japan zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Japan. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 07.00 uur Nederlandse tijd. Vergeet dus niet je wekker te zetten!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!