Grand Prix van Las Vegas: wat levert lang verwachte race door fris Vegas op?

Grand Prix van Las Vegas: wat levert lang verwachte race door fris Vegas op?

Eindelijk is het zover. Al sinds de aankondiging van de Grand Prix van Las Vegas, ruim een jaar geleden, wordt er reikhalzend uitgekeken naar deze nieuwe race. Het stratencircuit voert dwars door de stad, langs alle toeristische trekpleisters en moet een weekend lang spektakel op gaan leveren. Of dat ook echt gaat gebeuren? Voorlopig lijkt vooral de temperatuur spectaculair laag te gaan worden!

Grand Prix van Las Vegas
17 - 19 november 2023
Las Vegas Street Circuit
1e vrije training: 17 november 05.30 uur
2e vrije training: 17 november 09.00 uur
3e vrije training: 18 november 5.30 uur
Kwalificatie: 18 november 09.00 uur
Race: 19 november 07.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO (race)
Winst Max Verstappen > 1.28
Winst Lando Norris > 9.25
Winst Charles Leclerc > 16.50

ZET IN & WIN!

 

Het Formule 1-circus is niet voor het eerst geland in Las Vegas. Begin jaren '80 werd er twee keer geracet in Sin City, toen op het parkeerterrein van het Caesars Palace Hotel. Een gigantisch parkeerterrein, dat zeker, maar veel te klein voor een fatsoenlijk circuit. Anno 2023 geldt dat tijdelijke circuit als misschien wel de slechtste track waar ooit in de Formule 1 geracet is. Na twee onooglijke grandprix' werd de stekker eruit getrokken. Ruim veertig jaar later keert de koningsklasse van de autosport dus terug in Las Vegas en de vraag is in hoeverre er geleerd is van die twee races begin jaren '80.

Het circuit

Ook het Las Vegas Street Circuit voert over een parkeerterrein, maar dan alleen rond start/finish. Het ruim zes kilometer lange circuit gaat vanaf daar dwars door de stad, over de beroemde Strip en rond de Sphere, de nieuwste hotspot. Het aantal bochten is met zeventien aan de lage kant, de baan kenmerkt zich door het lange rechte stuk over de Strip, dat bijna twee kilometer lang is.

Droomhuwelijk

De glitter en glamour van de Formule 1 en Las Vegas, het is op papier een droomhuwelijk. Er is de Formule 1 dan ook veel aan gelegen dat het project slaagt. Maar het showelement lijkt vooralsnog het sportieve aspect te overschaduwen. Zo wordt er vooral laat op de avond en zelfs midden in de nacht gereden. De kwalificatie begint pas middernacht lokale tijd, de race 22.00 uur. Dat heeft als gevolg dat het koud wordt op de baan. De temperaturen in Las Vegas kunnen in deze tijd 's nachts teruglopen naar ver onder de 10 graden.


Weinig goedkeuring

Zover komt het dit weekend waarschijnlijk niet, maar met de verwachte 10-12 graden blijven teams en coureurs voor een uitdaging staan: zie met die temperaturen de banden maar eens op te warmen. Zeker met alle lange rechte stukken. Niet voor niets liet Max Verstappen zich al meermaals kritisch uit over de nieuwste race op de kalender. De drievoudig wereldkampioen kan alle show gestolen worden, en ook de lay-out van het stratencircuit kon op weinig goedkeuring rekenen. Te weinig bochten, zo luidde het oordeel. Niettemin is Verstappen natuurlijk torenhoog favoriet voor de zege in Las Vegas. Het zou alweer zijn achttiende zege van het seizoen worden. De RB19 is, in combinatie met de Nederlander, op papier niet te stoppen op deze baan.

Voorspelling TOTO

Maar als gezegd gaan de elementen een rol spelen. Niet alleen wordt het fris, ook kan er her en der nog een bui regen vallen. Een weekend met een onvoorspelbaar karakter zou zomaar eens een verrassende uitslag op kunnen leveren. Een gokje wagen in Las Vegas, het klinkt zo gek niet. Op het grillige Mercedes bijvoorbeeld. Twee weken geleden stelden Lewis Hamilton en George Russell behoorlijk teleur, maar daarvoor was het team bezig aan een opmars. Of op McLaren, dat in Brazilië juist weer een topweekend kende met de zege in de sprintrace en de tweede plaats in de race van Lando Norris. Drie Britten die bij een atypische race zomaar eens de overwinning zouden kunnen grijpen in Las Vegas. Klinkt zondag het God Save The King?

WEDTIP

Winnende nationaliteit Brits > 6.00

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Las Vegas is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle andere sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Overdag is het in Las Vegas komend weekend boven de twintig graden, maar daar zullen de coureurs niets aan hebben. De sessies worden namelijk 's avonds afgewerkt. Zo is de race zaterdagavond 22.00 uur plaatselijke tijd. De verwachting is dat het dan maar een graad of 10 zal worden. Daarbij is er ook het hele weekend kans op een spat regen.

Waar kun je de GP van Las Vegas zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Las Vegas. De kwalificatie is zaterdag om 09.00 uur Nederlandse tijd, de race begint zondag om 07.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!