Grand Prix van Nederland: kan het oranje feestje nog verstoord worden?

Vuurwerk na de finish van de Grand Prix van Zandvoort in 2022

Grand Prix van Nederland: kan het oranje feestje nog verstoord worden?

De zomervakantie voor de Formule 1-coureurs zit er weer op, tijd voor de Grand Prix van Nederland! Sinds 2021 staat Zandvoort weer op de kalender en twee keer won Max Verstappen glansrijk voor eigen publiek. Alle seinen staan ook nu weer op groen voor een oranje feestje!

Grand Prix van Nederland
25 – 27 augustus 2023
Zandvoort
1e vrije training: 25 augustus 12.30 uur
2e vrije training: 25 augustus 16.00 uur
3e vrije training: 26 augustus 11.30 uur
Kwalificatie: 26 augustus 15.00 uur
Race: 27 augustus 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO

Winst Max Verstappen > 1.25
Winst Sergio Perez > 9.50
Winst Lando Norris > 15.00

ZET IN & WIN!

 

Na meer dan 35 jaar afwezigheid keerde de Nederlandse grand prix twee jaar geleden dus terug. De 31e editie werd er eentje om nooit te vergeten. Na een spannend gevecht met de Mercedessen werd Verstappen de eerste Nederlandse winnaar op Zandvoort. En in 2022 deed onze landgenoot dat nog eens dunnetjes over. En dus gaat Verstappen op voor zijn derde overwinning in de Grand Prix van Nederland op rij. Dat lukte in de geschiedenis één coureur eerder. Jim Clark won de race van ’63 tot ’65 en de Brit zou uiteindelijk vier keer op de hoogste trede staan in Zandvoort. Maar er ligt dit weekend nog een veel mooier record voor Verstappen in het verschiet. Daarover later meer.

Het circuit

Eerst maar eens kijken naar dat beroemde circuit in Zandvoort. Uniek vanwege de ligging, de baan kronkelt door de duinen waardoor de coureurs niet alleen met hoogteverschillen en blinde bochten te maken krijgen, maar ook met opstuivend zand wanneer het waait. Ook uniek zijn de zogenaamde kombochten. Bocht 3 (Hugenholtzbocht) en bocht 14 (Arie Luyendykbocht) hebben tijdens de ingrijpende veranderingen om het circuit aan de eisen van de Formule 1 te laten voldoen een hellingsgraad gekregen, waardoor de coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. De Arie Luyendykbocht is de laatste bocht voor het enige rechte stuk op start/finish en het circuit is ruim 4200 meter lang. Daarmee is het een van de kortste tracks op de kalender. In totaal leggen de coureurs zondag 72 rondes af.

Records

In het seizoen 2023 is het niet de vraag of Verstappen zijn derde wereldtitel op rij verovert, maar wanneer. De Limburger is heer en meester. Van de twaalf races won Verstappen er tien. Het zorgde er mede voor dat Red Bull een fraai record in handen kreeg. Teamgenoot Sergio Perez won de andere twee wedstrijden en samen met de zege van Verstappen in de laatste race van vorig seizoen staat de teller daarmee op dertien achtereenvolgende zeges. Dat lukte geen enkel ander team ooit eerder. Wat maar één coureur ooit eerder lukte, is negen keer achter elkaar winnen. Sebastien Vettel deed dat in 2013. Wint Verstappen zondag voor de derde keer op rij op Zandvoort, dan evenaart hij zijn illustere voorganger bij Red Bull.

Voorspelling TOTO

En wie gaat Verstappen van die negende zege op rij afhouden? Zelfs na een gridstraf in België won de regerend wereldkampioen nog met ruim twintig seconden voorsprong. En ook de eventuele neerslag die dit weekend kan vallen in Zandvoort zal Verstappen niet zenuwachtig maken. In de regen is de Nederlander nóg een klasse beter dan zijn concurrenten. Op Zandvoort zit een ongeluk in een klein hoekje, foutjes worden genadeloos afgestraft, maar het zal toch gek moeten lopen wil Verstappen niet opnieuw winnen in eigen land. Inzetten op een overwinning van de topfavoriet zal je dan ook niet veel opleveren. Neem daarom eens een kijkje bij de Max Verstappen specials. Onze favoriet? Verstappen wordt op het podium geflankeerd door Perez en Fernando Alonso. Zet je voor het weekend in, dan levert je dat zondag 13 keer je inleg op!

WEDTIP
Verstappen, Perez en Alonso finishen in top-3 (race) > 13.00

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Nederland is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Het wordt fris in Zandvoort dit weekend, waar de temperatuur naar verwachting niet of nauwelijks boven de 20 graden komt. Ook worden er vooral op zaterdag en zondag buien verwacht, die de kwalificatie en de race behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Waar kun je de GP van Nederland zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Nederland. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur. Ook de NOS zendt de race zondag live uit.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!