Grand Prix van Nederland: krijgen we na drie jaar een andere winnaar?

Oranjetribunes voor de F1 Grand Prix van Zandvoort

Grand Prix van Nederland: krijgen we na drie jaar een andere winnaar?

De zomervakantie voor de Formule 1-coureurs zit er weer op, tijd voor de Grand Prix van Nederland! Sinds 2021 staat Zandvoort weer op de kalender en drie keer won Max Verstappen glansrijk. Maar of het vier op een rij wordt voor de Nederlander, dat is nog maar de vraag. De kans dat voor het eerst sinds de terugkeer van de Dutch GP het Wilhelmus niet klinkt is groter dan ooit.

Grand Prix van Nederland
23 – 25 augustus 2024
Zandvoort
1e vrije training: 23 augustus 12.30 uur
2e vrije training: 23 augustus 16.00 uur
3e vrije training: 24 augustus 11.30 uur
Kwalificatie: 24 augustus 15.00 uur
Race: 25 augustus 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO
Winst Lando Norris > 2.75
Winst Max Verstappen > 2.85
Winst Oscar Piastri > 6.50

ZET IN & WIN!

Na meer dan 35 jaar afwezigheid keerde de Nederlandse grand prix drie jaar geleden terug. De 31e editie werd er eentje om nooit te vergeten. Na een spannend gevecht met de Mercedessen werd Verstappen de eerste Nederlandse winnaar op Zandvoort. En in 2022 en 2023 deed onze landgenoot dat nog eens dunnetjes over. En dus gaat Verstappen op voor zijn vierde overwinning in de Grand Prix van Nederland op rij. Dat lukte in de geschiedenis één coureur eerder: de Brit Jim Clark won de race van ’63 tot ’66. Maar waar de drievoudig wereldkampioen bij de voorgaande edities de grote favoriet voor de zege was, is hij dat voor de race van 2024 niet. Lando Norris heeft in aanloop naar het weekend de laagste odds en dat is niet voor niets.

Het circuit

Eerst maar eens kijken naar dat beroemde circuit in Zandvoort. Uniek vanwege de ligging, de baan kronkelt door de duinen waardoor de coureurs niet alleen met hoogteverschillen en blinde bochten te maken krijgen, maar ook met opstuivend zand wanneer het waait. Ook uniek zijn de zogenaamde kombochten. Bocht 3 (Hugenholtzbocht) en bocht 14 (Arie Luyendykbocht) hebben tijdens de ingrijpende veranderingen om het circuit aan de eisen van de Formule 1 te laten voldoen een hellingsgraad gekregen, waardoor de coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. De Arie Luyendykbocht is de laatste bocht voor het enige rechte stuk op start/finish en het circuit is ruim 4200 meter lang. Daarmee is het een van de kortste tracks op de kalender. In totaal leggen de coureurs zondag 72 rondes af.

Terug naar de eerste seizoenshelft. Na het extreem dominante 2023 ging Red Bull aanvankelijk gewoon verder met waar het gebleven was. De eerste races van het jaar leverden zelfs een één-twee op, met Verstappen op de hoogste tree en Sergio Perez op de plek waar het team hem zo graag ziet. Na een zeldzame uitvalbeurt van Verstappen in Australië won de Nederlander ook de vierde en vijfde grand prix, maar langzaam werd duidelijk dat de kloof met de concurrentie kleiner en kleiner werd. Verstappen won nog wel in Canada en Spanje, maar de laatste vier races voor de zomerstop leverden geen overwinning op. Dat gebeurde voor het laatst in 2020. En dan waren er nog de interne strubbelingen, met de zaak-Christian Horner en het aangekondigde vertrek van topontwerper Adrian Newey.

Door alle negativiteit zouden we bijna vergeten dat Verstappen nog altijd leider is in de stand om de wereldtitel. En de kans dat hij zijn vierde kampioenschap op rij wint is ondanks de zeldzame droogte behoorlijk groot. De verschillen zijn dusdanig klein geworden dat meerdere teams de punten verdelen. Dat is in het voordeel van de Nederlander, die in het begin van het seizoen een aardige buffer heeft opgebouwd. Het gat met nummer twee Norris is met bijna tachtig punten dusdanig ruim dat er in de resterende tien races veel moet gebeuren wil Verstappen niet opnieuw wereldkampioen worden. Bij de constructeurs is de marge minder groot. Mede door de teleurstellende resultaten van Perez is McLaren Red Bull inmiddels tot zo'n veertig punten genaderd. De Oostenrijkse formatie moet alle zeilen bijzetten voor een nieuwe wereldtitel.

Voorspelling TOTO

Te beginnen bij de Dutch GP. Waar de voorgaande jaren de vraag niet was wie er zou winnen maar of er iemand Verstappen kon stoppen, is nu de vraag of Verstappen Norris kan bijbenen in de Zandvoortse duinen. De jonge Brit beschikt over de snelste auto van het moment en is favoriet voor de zege. Een dominant weekend, zoals Verstappen die zo graag heeft, behoort voor Norris zelfs tot de mogelijkheden. Wij hopen op een vierde zege op rij voor onze landgenoot, maar gaan voor onze wedtip voor een dubbelslag van Norris.

WEDTIP
Norris wint kwalificatie en race > 4.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Nederland is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

De Nederlandse GP krijgt dit weekend typisch Nederlands weer: rond de 20 graden met af en toe een bui. Vooral op zaterdag is er kans op regen, waar de zondag droog belooft te verlopen.

Waar kun je de GP van Nederland zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Nederland. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur. Ook de NOS zendt de race zondag live uit.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!