Grand Prix van Qatar: pakt Verstappen in stijl zijn derde wereldtitel?

Grand Prix van Qatar: pakt Verstappen in stijl zijn derde wereldtitel?

De wereldtitel ligt dit weekend voor het grijpen voor Max Verstappen. In Qatar kan de Nederlander zijn derde kampioenschap op rij zelfs al tijdens de sprintrace op zaterdag veiligstellen en daarvoor hoeft hij niet eens te excelleren. Een plekje bij de eerste zes volstaat al!

Grand Prix van Qatar
6 - 8 oktober 2023
Losail International Circuit
1e vrije training: 6 oktober 15.30 uur
Kwalificatie: 6 oktober 19.00 uur
Sprint shootout: 7 oktober 15.00 uur
Sprintrace: 7 oktober 19.30 uur
Race: 8 oktober 19.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO (race)
Winst Max Verstappen > 1.22
Winst Sergio Perez > 13.00
Winst Lando Norris > 13.00

ZET IN & WIN!

 

Dat Verstappen zijn derde wereldtitel gaat pakken was natuurlijk allang geen nieuws meer. Onze landgenoot is aan een ongekend seizoen bezig, waarin hij dertien van de zestien races won en daarmee verschillende fraaie records uit de boeken reed. Twee weken geleden nam Verstappen sportieve revanche op het teleurstellende weekend in Singapore. Daar kwam er een einde aan een zegereeks van tien wedstrijden en stond de regerend wereldkampioen voor het eerst in 2023 zelfs niet eens op het podium. In Japan sloeg Verstappen hard terug en liet hij eens te meer zien hoe dominant de RB16 is. Alle sessies werden gewonnen, de snelste raceronde was voor hem en alleen omdat rondom een pitstop Verstappen even niet aan de leiding ging bleef een ultieme grand slam uit. De overwinning bezorgde Red Bull wel alvast het kampioenschap bij de constructeurs. Een titel met extra glans vanwege de locatie, in het land van motorleverancier Honda.

Het circuit

Twee weken na de constructeurstitel kan dus ook het coureurskampioenschap binnengehaald worden. Decor is het Losail International Circuit in Doha. De baan kenmerkt zich door een lang recht stuk aan de onderkant van de lay-out van de baan. Liefst 1 kilometer lang rijden de coureurs daar vol gas. En dat terwijl ze net uit een ook al niet langzaam laatste gedeelte van het circuit komen, met drie ultrasnelle bochten achter elkaar. De tweede sector van het circuit is het meest technische stuk. Een rondje op het Losail International Circuit is in totaal bijna 5,5 kilometer lang.

Epische strijd

Het is de tweede keer dat het Formule 1-circus het circuit aan doet. In 2021 werd de Grand Prix van Qatar als vervanger van de vanwege de coronapandemie afgelaste race in Australië voor het eerst verreden, vorig jaar bleven de motoren vanwege het WK voetbal uit. Twee jaar geleden won Lewis Hamilton in Doha, toen de op twee na laatste race van het seizoen en midden in de epische strijd tussen Hamilton en Verstappen. De Mercedes van de zevenvoudig wereldkampioen bleek oppermachtig: Hamilton had aan de finish een voorsprong van ruim 25 seconden op Verstappen. Daar moet wel bij worden aangetekend dat de Nederlander vanwege een gridstraf vanaf P7 vertrok.

Extreem heet

Het zijn cijfers die we dit jaar ook verwachten, van Verstappen welteverstaan, maar laten we eerst kijken naar de zaterdag. De Qatarese grote prijs is een weekend met sprintrace en dat betekent dat er ook op zaterdag al punten voor het WK te verdienen zijn. Op een circuit dat zijn RB16 als gegoten zit heeft Verstappen bij de sprintrace al aan een zesde plaats genoeg voor zijn derde wereldkampioenschap. Het moet gek lopen wil dat niet gebeuren. Alleen pech, een crash of veranderende omstandigheden door het weer kunnen Verstappen uit die top-6 houden. Daar hoeven we in Qatar geen rekening mee te houden. Het wordt heet in Doha, extreem heet, maar van regen zal geen sprake zijn.

Voorspelling TOTO

Nee, die wereldtitel zit zaterdag al wel in de tas bij Verstappen. De vraag is of de Nederlander op zondag nog dezelfde intrinsieke motivatie op kan brengen als het kampioenschap al binnen is. Wij verwachten van wel. Al was het alleen al omdat de Grand Prix van Qatar een van die zeldzame races is die Verstappen nog niet eerder won. Een net zo dominant weekend als in Japan ligt voor de hand en met deze pre-weekend tip verdubbel jij je inleg ruim!

WEDTIP
Verstappen wint sprintrace, race & rijdt snelste raceronde > 2.30

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Qatar is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Het wordt dus erg warm in Qatar, waar het kwik overdag op kan lopen tot zo'n 40 graden en het 's avonds tijdens de sprintrace en gewone race nog altijd boven de 30 graden is.

Waar kun je de GP van Qatar zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Qatar. De belangrijkste is dit keer de sprintrace, die begint zaterdag om 19.30 uur. De race op zondag start een halfuurtje eerder.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!