Grand Prix Saoedi-Arabië: heerst stoïcijnse Verstappen ook weer in Jeddah?

formule 1 auto

Grand Prix Saoedi-Arabië: heerst stoïcijnse Verstappen ook weer in Jeddah?

Het Formule 1-seizoen van 2024 is pas één race onderweg, maar de strijd om de wereldtitel belooft opnieuw geen spannende te worden. Max Verstappen was tijdens de openingsrace in Bahrein weer extreem dominant en de grootste tegenstander van de Nederlander dit seizoen lijkt toch vooral zijn eigen team te worden.

Grand Prix van Saoedi-Arabië
7 - 9 maart 2024
Jeddah Corniche Circuit

Kwalificatie: 8 maart 18.00 uur
Race: 9 maart 18.00 uur

Bekijk de Formule 1-wedstrijdkalender van 2024.

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.20
Winst Sergio Perez > 9.00
Winst Charles Leclerc > 13.00

ZET IN & WIN!

Michael Schumacher won begin deze eeuw vijf jaar op rij de wereldtitel. Sebastian Vettel heerste tussen 2010 en 2013 met vier opeenvolgende kampioenschappen en na Vettel was het de beurt aan Lewis Hamilton, die in zeven jaar tijd zes keer wereldkampioen werd. Inmiddels zitten we middenin het tijdperk Verstappen en na de eerste race van het seizoen van 2024 mogen we voorzichtig concluderen dat de Nederlander dominanter is dan Schumacher, Vettel en Hamilton in hun beste jaren. In juli 2022 gebeurde het voor het laatst dat Verstappen twee races op rij niet wist te winnen. Sindsdien werden er 34 grands prix gehouden, waarvan onze landgenoot er 29 won. Het zijn hallucinante cijfers die de komende tijd alleen maar aangescherpt zullen worden. In Bahrein werd duidelijk dat de RB20 met Verstappen aan het stuur mijlenver voor ligt op de concurrentie. Daar kunnen zelfs de interne strubbelingen bij Red Bull niets aan veranderen.

Het circuit

Voor de vierde keer in de historie is het Formule 1-circus neergestreken in Saoedi-Arabië. De drie vorige races leverden drie verschillende winnaars op. Hamilton won in 2021, Verstappen in 2022 en Sergio Perez was vorig jaar de snelste. Het Jeddah Corniche Circuit is 6.175 kilometer lang, alleen Spa-Franchorchamps is langer, en telt liefst 27 grotendeels supersnelle bochten. De baan werd aangekondigd als ‘het snelste stratencircuit op de kalender’ en die naam deed het in de kwalificatie in 2021 direct eer aan. In de inmiddels historische strijd om de wereldtitel dreef Verstappen zijn auto tot het uiterste en leek naar pole-position te vliegen, maar crashte in de laatste bocht.

Aangepast tijdschema

Het seizoen 2024 start met twee races die op zaterdag worden verreden. Dat heeft alles te maken met de ramadan. Die begint komende zondag, en dus wordt er een dag eerder al geracet. Dat houdt in dat de eerste vrije trainingen op donderdag zijn, de derde vrije training en de kwalificatie op vrijdag. De tijden blijven hetzelfde en dat betekent dat de Grand Prix van Saoedi-Arabië opnieuw compleet in het donker gereden zal worden.

Stoïcijnse Max

De scheurtjes binnen Red Bull werden vorig weekend complete barsten. Teambaas Christian Horner werd in de week voor de openingsrace vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag, en daarmee leek voor de buitenwereld de kous af, maar tijdens VT2 barste een nieuwe bom toen een mail met belastende WhatsApp-screenshots werd verspreid. Het verleidde Jos Verstappen tot harde uitspraken, die geruchten over een vertrek van zijn zoon voedden. Ondertussen won een stoïcijnse Max gewoon de race in Bahrein. In de oliestaat werd duidelijk dat de enige tegenstander van de Nederlander dit seizoen zijn eigen team is.

Voorspelling TOTO

Zijn vermogen zich compleet af te sluiten voor alle randzaken in combinatie met de RB20 maken van Verstappen ook in Saoedi-Arabië gewoon weer de topfavoriet. Vorig jaar werd onze landgenoot in Jeddah nog geklopt door teamgenoot Perez, die een jagende Verstappen achter zich wist te houden. De Mexicaan werd toen nog gezien als concurrent voor de Nederlander, iets waar een jaar later absoluut geen sprake meer van is. Perez deed in Bahrein wel wat hij moest doen. Hij werd tweede, weliswaar op grote afstand van Verstappen, maar als tweede rijder van Red Bull is dat precies wat van hem verwacht wordt. Van Verstappen verwachten we opnieuw een dominant weekend. Een herhaling van vorige week (pole-position, racewinst en snelste race ronde) levert je voorafgaand aan het weekend ruim drie keer je inleg op.

WEDTIPS

Verstappen wint kwalificatie, race en rijdt snelste raceronde > 3.25

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op donderdag! Inzetten op de Grand Prix van Saoedi-Arabië is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Uiteraard hoeven we net als in Bahrein ook in Saoedi-Arabië geen rekening te houden met regen. De zon schijnt het hele weekend en de temperatuur schommelt tussen de 22 en 28 graden.

Waar kun je de GP van Saoedi-Arabië zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zaterdag om 18.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots