Grand Prix van de Verenigde Staten: gaat Max Verstappen gewoon verder met winnen?

Grand Prix van de Verenigde Staten: gaat Max Verstappen gewoon verder met winnen?

De titels zijn vergeven, maar dat betekent niet dat het Formule 1-seizoen ten einde is. Nog vijf races staan er op het programma, waaronder twee in de Verenigde Staten. Komend weekend de eerste, op het Circuit of the Americas in Austin, Texas, en er is nog genoeg om voor te racen!

Grand Prix van de Verenigde Staten
20 - 22 oktober 2023
Circuit of the Americas
1e vrije training: 20 oktober 19.30 uur
Kwalificatie: 20 oktober 23.00 uur
Sprint shootout: 21 oktober 19.30 uur
Sprintrace: 22 oktober 00.00 uur
Race: 22 oktober 21.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO (race)
Winst Max Verstappen > 1.23
Winst Lando Norris > 12.00
Winst Oscar Piastri > 13.00

ZET IN & WIN!

 

Helemaal in stijl pakte Verstappen twee weken geleden zijn derde wereldkampioenschap niet. Toen teamgenoot en enige overgebleven 'concurrent' Sergio Perez crashte tijdens de sprintrace in Qatar was de titel een feit. Een dag later vierde de Nederlander zijn derde opeenvolgende kampioenschap wél in stijl. In de race was Verstappen heer en meester en toonde hij eens te meer zijn uitzonderlijke klasse. De extreme hitte en bijbehorende hoge luchtvochtigheid maakten de omstandigheden loodzwaar. Coureurs gaven over, staakten uitgeput vroegtijdig de strijd of moesten na de finish uit hun auto worden geholpen. In die moeilijke omstandigheden hield Verstappen zijn hoofd figuurlijk koel. Alle coureurs overschreden minstens één keer de bekende track limits tijdens de race, en sommigen door de vermoeidheid veel vaker dan dat, maar Verstappen was de grote uitzondering. De kersverse wereldkampioen kleurde als enige 57 rondes lang binnen de lijntjes. Gelukkig voor de coureurs zijn de verwachtingen voor komend weekend beter. Ook in Austin zal het warm worden, maar dan zonder de hoge luchtvochtigheid.

Het circuit

Sinds 2012 wordt de Grand Prix van de Verenigde Staten verreden op het Circuit of the Americas. De 5,5 kilometer lange baan telt twintig bochten en is door de bochtenvariatie en zijn relatief vele inhaalmogelijkheden geliefd bij de coureurs. In het oog springen de bochtencombinaties in de eerste sector, gecombineerd met aardig wat hoogteverschillen. Twee van de drie sectoren staan als technisch te boek, in de andere zijn auto’s met meer vermogen in het voordeel. Lewis Hamilton is met vijf zeges in Austin recordhouder, de laatste twee races werden gewonnen door Verstappen.

Red Bull en Verstappen hebben de prijzen dus binnen, maar denk niet dat de Nederlander en zijn team het rustiger aan zullen gaan doen. Daarvoor winnen ze te graag. En voor Verstappen staan er nog wat records klaar om te breken. Zoals zijn eigen record van meeste overwinningen in een seizoen. Bij een zege komend weekend evenaart Verstappen zijn recordaantal van vijftien al en met daarna nog vier races te gaan kan de Nederlander een record neerzetten dat wel eens lang zou kunnen blijven staan.

Voorspelling TOTO

Gebeuren er geen gekke dingen, dan wint Verstappen komende zondag in Austin. Veel interessanter is het te kijken naar de plekken achter de wereldkampioen. McLaren maakte in Qatar opnieuw een goede beurt. Oscar Piastri won de sprintrace en werd achter Verstappen tweede in de race, Lando Norris pakte in beide wedstrijden de derde plaats. Het tweede dubbele podium voor McLaren op rij, dat op dit moment Mercedes en Ferrari voorbij lijkt te zijn. Een nieuwe podiumklassering voor de jonge Piastri ligt voor de hand en je verdubbelt er bijna je inleg mee. En denk je dat Verstappen het hele weekend weer de baas is? Dan is de andere wedtip voor jou!

WEDTIPS

Oscar Piastri finisht in top-3 > 1.90
Max Verstappen rijdt snelste raceronde, wint sprintrace & race > 2.30

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van de Verenigde Staten is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen.

Weersverwachting

Het wordt dus erg warm in Austin, waar het kwik dit weekend op kan lopen tot zo'n 35 graden. De coureurs zullen er niet zoveel last van hebben als in Qatar. De luchtvochtigheid in Austin is een stuk minder hoog.

Waar kun je de GP van de VS zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De sprintrace begint zaterdag om 00.00 uur. De race op zondag is voor ons Nederlanders op een beter tijdstip, dan gaan de lichten uit om 21.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!