Voorspelling Nederland - Bosnië en Herzegovina: frisse start van nieuwe cyclus?

Het Philips Stadion in Eindhoven, waar de interland van Nederland tegen Bosnië wordt gespeeld

Voorspelling Nederland - Bosnië en Herzegovina: frisse start van nieuwe cyclus?

Na een succesvol EK in Duitsland begint het Nederlands Elftal zaterdagavond aan weer een nieuwe cyclus, zoals dat zo mooi heet. Op weg naar het WK 2026 is Bosnië en Herzegovina de eerste tegenstander voor Oranje in de Nations League. Waait er een frisse wind door het Philips Stadion in Eindhoven?

Nederland - Bosnië en Herzegovina
Nations League
7 september 2024, 20.45 uur
Philips Stadion, Eindhoven

WEDTIP
Portugal wint zonder tegendoelpunt > 2.45

Oranje op de drempel van de EK-finale, dat hadden vooraf toch maar weinigen gedacht. Natuurlijk viel er van alles aan te merken op het Nederlands Elftal tijdens het toernooi, maar puur op resultaat beoordeeld was het toernooi in Duitsland een succes. En dan was er nog die massale uittocht van het Oranjelegioen. Beelden van tienduizend in oranje gehulde supporters in de straten van Hamburg, Leipzig, Berlijn, München en Dortmund; ze gingen de hele wereld over. In meerdere opzichten zette Oranje zich deze zomer weer op de internationale voetbalkaart.

Met dat EK nog vers in het geheugen begint het Nederlands Elftal aan de weg naar het WK 2026 in Midden- en Noord-Amerika, waaraan voor het eerst 48 landen zullen deelnemen. Het traject begint met de Nations League, waarvan de groepsfase dit najaar wordt afgewerkt. Via de Nations League zijn plekken in de play-offs van de WK-kwalificatie te verdienen; een vangnet dus voor het geval de kwalificatie verprutst wordt.

Doorselecteren

Bij de loting werd Oranje gekoppeld aan Duitsland, Hongarije en dus Bosnië en Herzegovina. De Bosniërs promoveerden na de vorige Nations League naar Divisie A door de groep met Finland, Montenegro en Roemenië te winnen. Een spaarzaam succesje in de historie van het land, dat zich nog nooit kwalificeerde voor een EK en in 2014 één keer aanwezig was op een WK. In de kwalificatiereeks voor het EK 2024 eindigde Bosnië als voorlaatste, maar mocht het door de goede prestaties in de Nations League wel meedoen aan de play-offs. Daarin bleek Oekraïne te sterk.

Voor bondscoach Ronald Koeman is de start van een nieuwe cyclus natuurlijk het moment door te selecteren. Hij nam afscheid van gelouterde internationals als Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon en voor de clubloze Memphis Depay en de naar Saudi-Arabië vertrokken Steven Bergwijn is momenteel ook geen plek bij Oranje. Dan is er nog het lijstje geblesseerden, waarvan het gemis van Frenkie de Jong zich natuurlijk het meest laat voelen. De middenvelder van Barcelona kampt nog altijd met een slepende enkelkwetsuur.

Voorspelling TOTO

Het afscheid van de oude garde en de blessures bij andere internationals opent natuurlijk deuren voor anderen. Voor Jan Paul van Hecke bijvoorbeeld. De verdediger van Brighton & Hove Albion is de enige debutant in de selectie van Koeman. Of neem Ryan Gravenberch. De nog altijd pas 22-jarige middenvelder beleeft onder Arne Slot een uitstekende competitiestart bij Liverpool, uiteraard tot groot genoegen van de bondscoach. En dan is er nog Joshua Zirkzee. De spits debuteerde op het EK tegen Turkije en maakte een toptransfer naar Manchester United, waar hij direct basisspeler werd. Nieuwe kansen in Oranje lonken. Maakt Zirkzee tegen Bosnië zijn eerste interlandgoal? Je verdubbelt er je inleg mee!

WEDTIP
Joshua Zirkzee scoort > 2.15

Waar kun je Nederland - Bosnië en Herzegovina zien op tv?

De Nations League-wedstrijd tussen Nederland en Bosnië en Herzegovina wordt zaterdagavond vanaf 20.45 uur uitgezonden bij de NOS op NPO 1.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?