Australië boekt ten koste van Tunesië eerste zege op WK in 12 jaar

AL WAKRAH – Australië heeft in Qatar voor het eerst sinds 2010 weer een wedstrijd op het WK voetbal gewonnen. De Australiërs waren in Al Wakrah met 1-0 te sterk voor Tunesië.

Mitchell Duke nam halverwege de eerste helft het winnende doelpunt voor zijn rekening. De aanvaller van de Japanse club Fagiano Okayama, een club die niet eens op het hoogste niveau uitkomt, verlengde een van richting veranderde voorzet vanaf de linkerflank beheerst met zijn hoofd.

In de slotfase drong Tunesië aan, maar Australië hield met de nodige moeite en goed verdedigingswerk stand. De Tunesische verdediger Montassar Talbi was vlak voor tijd met een volley van afstand gevaarlijk, terwijl in de 88e minuut een inzet van Wahbi Khazri in de handen van keeper Mathew Ryan eindigde. Kort voor die twee kansen had Mathew Leckie de 2-0 voor het binnenglijden, maar hij kwam enkele centimeters tekort na een sliding.

Bijna 12,5 jaar geleden wonnen de Socceroos voor het laatst op het mondiale eindtoernooi. Op 23 juni 2010 werd Servië in Zuid-Afrika met 2-1 verslagen. Op het WK van 2014 in Brazilië verloor Australië in de poule met Nederland alle groepswedstrijden en vier jaar geleden pakte het land in Rusland alleen een punt tegen Denemarken (1-1).

De Denen zijn in Qatar opnieuw de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. Denemarken neemt het om 17.00 uur eerst nog op tegen regerend kampioen Frankrijk.

ZET IN & WIN!