Australiër Jay Vine wint Tour Down Under

TOTO nieuws

MOUNT LOFTY – De Australiër Jay Vine heeft de Tour Down Under gewonnen. In de laatste etappe van de Australische rittenkoers, die het wielerseizoen in de WorldTour opent, eindigde de renner van Team Emirates als tweede achter Simon Yates van de ploeg Jayco AlUla. Dat was voldoende voor de eindzege omdat hij zondag de slotetappe was begonnen met een voorsprong van 15 seconden op de Brit, die tweede stond in het algemeen klassement.

De renners moesten in de laatste etappe onder meer vijf keer Mount Lofty beklimmen, waarop ook de finish lag. De Australiër Ben O’Connor kwam als derde boven. Yates voorkwam met een sprint dat Vine zijn eindzege opluisterde met ritwinst. De 27-jarige Vine brak vorig jaar door met twee ritzeges in de Ronde van Spanje, toen nog voor Alpecin-Fenix.

“Het is ongelooflijk dat ik hier na de slotdag sta in de leiderstrui”, zei Vine. “We hebben als ploeg geweldig gereden. Ik ben zo blij dat ik het vandaag heb kunnen afmaken.”

Yates deed in de slotkilometers een ultieme poging de eindzege nog binnen te halen, maar Vine achterhaalde hem en won nog bijna de sprint. “Het klassement heb ik niet gered, maar we kunnen tevreden zijn over de ritwinst”, vond Yates, die zijn tweede plaats achter Vine het “hoogst haalbare” noemde. “Jay is een geweldig talent, we gaan nog veel van hem zien.”

De Spanjaard Pello Bilbao sloot het klassement als derde af. De Zeeuw Milan Vader van Jumbo-Visma zakte een aantal plaatsen maar was op de 25e plaats nog wel de beste Nederlander.

ZET IN & WIN!