Blind is blij met een coach bij Oranje die in hem gelooft

DOHA – Daley Blind hoeft niet lang na te denken als hem naar zijn mooiste interland wordt gevraagd. “Dat is toch wel die wedstrijd tegen Spanje”, zegt de 94-voudig international. “Gevolgd door BraziliĆ« op datzelfde WK van 2014. Ik scoorde, met rechts nog wel. Bijzonder, want ik heb pas twee treffers voor Oranje gemaakt.”

De meest ervaren speler van het huidige Oranje leidde op 13 juni 2014 met een prachtige pass een stuntzege op Spanje in (5-1). De zweefvlucht en technisch perfecte kopbal van Robin van Persie (1-1) in de Arena Fonte Nova van Salvador gingen de hele wereld over. Een unieke goal, maar de afgemeten voorzet van Blind is net zo beroemd geworden als de splijtende pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp in de kwartfinale van het WK 1998 tegen Argentiniƫ. Dat is maandag tijdens het eerste groepsduel met Senegal op het WK van Qatar lastig te overtreffen.

Als alles volgens planning verloopt, dan jubileert Blind in de halve finale van het WK in Qatar met een honderdste interland. Een mooie mijlpaal voor de 32-jarige Amsterdammer. Maar toch is hij nog de eerste speler die kritiek krijgt als zijn ploeg niet presteert. Dan is Blind te traag of kan hij niet verdedigen. “Natuurlijk is dat niet leuk”, vertelt de linksbenige speler. “Ik heb ook gevoel en ben geen robot. Ik ben er wel mentaal sterk van geworden en ben het ook niet altijd eens met de kritiek.”

Ajax

Over zijn situatie bij Ajax, waar hij eerder deze maand zijn basisplaats verloor, wil hij niet praten. “Ik vind het ontzettend fijn hier, de knop is om. Mijn focus ligt op het Nederlands elftal, de rest kom na 19 december wel,” refereert hij aan de dag na de WK-finale. “Op die dag moeten we de grachten ijsvrij maken”, grapt hij even later.

Bij het Nederlands elftal is Blind wel onomstreden. “Het is fijn als een trainer in je gelooft”, vertelt de speler die hartproblemen heeft overwonnen. “Voor trainingen en wedstrijden moet ik nog steeds een pilletje nemen en word ik er dus weer aan herinnerd. Maar ik heb vertrouwen in mijn lichaam, ik weet wat ik kan.”

Louis

Louis van Gaal is ook in het hoofd van Blind gaan zitten. De bondscoach doet er alles aan om zijn spelers te laten geloven dat ze wereldkampioen worden. “Zo gaat iets leven”, merkt de opkomende linksback van Oranje. “Hij eist veel, is duidelijk en altijd eerlijk. Van Gaal heeft ook humor. Maar als hij boos is dan lach je niet. Je gaat vliegen als je een compliment van hem krijgt. En bij kritiek kan je wel door de grond zakken.”

“Maar hij doet dat om jou en het team beter te maken. Dat kunnen spelers waarderen. Louis verzweeg zelfs dat hij ziek was en verliet ’s nachts ons trainingskamp om zich in een ziekenhuis te laten behandelen. Hij wilde het teamproces niet verstoren. We hebben een heel hechte groep, vergelijkbaar met onze selectie van 2014. Toen hadden we wel Arjen Robben in bizarre bloedvorm. Die liep iedereen voorbij.”

ZET IN & WIN!