Branch dagwinnaar, Howes blijft leider bij motoren Dakar Rally

TOTO nieuws

RIYAD – Ross Branch (Hero) uit Botswana heeft zondag de achtste etappe van de Dakar Rally in Saudi-Arabië bij de motoren gewonnen. Branch nam halverwege de rit van Al Duwadimi naar Riyad de leiding over van de Amerikaan Mason Klein (KTM), die na een tijdstraf als derde eindigde. De Australiër Daniel Sanders (GasGas) werd tweede op ruim 3 minuten.

Klein leek eerst de leiding in het klassement over te nemen, maar door de straf van 2 minuten ging dat niet door. De koppositie blijft in handen van zijn landgenoot Skyler Howes, die als zeventiende eindigde op 15.06 minuten van etappewinnaar Branch. De Argentijn Kevin Benavides en Klein volgen beiden op 1 minuut en 13 seconden van Howes.

Branch is al de achtste motorrijder die in deze Dakar Rally (inclusief proloog) een etappe wint. Geen enkele rijder slaagde er tot dusver in twee dagzeges te boeken. De Botswaan won in 2020 al eens een etappe in de woestijnrally die nog een week duurt. Maandag volgt een officiële rustdag.

Auto’s

Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen rallyrijden, schreef de 346 kilometer lange proef bij de auto’s op zijn naam. De Fransman profiteerde van een tijdstraf voor Carlos Sainz. De Spanjaard legde de proef als snelste af, maar kreeg 5 strafminuten bij zijn tijd opgeteld omdat hij meer dan 40 kilometer per uur te hard had gereden op een stuk in het parcours waar 30 kilometer per uur als maximumsnelheid gold.

Sainz eindigde nu als derde, ook nog achter Nasser Al-Attiyah. De titelverdediger uit Qatar heeft de leiding in het algemeen klassement bij de auto’s nog altijd stevig in handen.

De Tsjech Martin Macik boekte zijn vierde dagsucces bij de trucks. Hij was 59 seconden sneller dan de Nederlander Mitchel van den Brink. De Tsjech Alais Lopres finishte als derde en behield de leiding in het algemeen klassement. Hij liep uit op Martin van den Brink, die in de proef een kwartier verloor op Loprais. Janus van Kasteren, de winnaar van de zevende etappe, verspeelde ook veel tijd. Hij staat nog wel derde in de tussenstand.

ZET IN & WIN!