Iedereen weet ongetwijfeld dat onze Koning TOTO Maradonnie niet alleen voetbalfan is, maar ook groot liefhebber van de dartssport. Nu het WK Darts in volle gang is, vond Donnie het een mooie gelegenheid om bevriende BN’ers uit te nodigen om het tegen hem op te nemen in een heus toernooi. Donnie daagde grote namen als Andy van der Meijde, John de Wolf en Co Stompé uit. Wie gaat er met de felbegeerde ‘Darting With The Stars’ trofee vandoor?

Donnie zou Donnie niet zijn als hij het toernooi een speciale twist geeft. Iedereen krijgt slechts negen pijlen en moet daarmee een zo hoog mogelijke score neerzetten. Dat is niet alles. Alle deelnemers krijgen te maken met een obstakel, waardoor het gooien een stuk moeilijk wordt. Zo moest Donnie zelf met handboeien proberen de darts in het bord te krijgen. Zijn tegenstanders moesten hiermee dealen: rookmachine (Tom Beugelsdijk), confettiknallers (Sylvana IJsselmuiden), bladblazer (Dennis Weening), stroomstoten (Ruben van der Meer), gastoeter (Andy van der Meijde), mini-dartbord (John de Wolf) en ovenwanten (Co Stompé). Op voorhand dus al een gedenkwaardig toernooi.

Rode loper

Stompé, in het verleden een van de grootste darters van Nederland, had het aardig lastig om zijn pijlen het bord in te krijgen met de ovenwanten aan. De darts vlogen alle kanten op. De grap van Donnie: ‘dat is niet anders dan tijdens je carrière’ lag natuurlijk voor de hand. Co kon er wel om lachen. Op het echte WK is het niveau toch een stuk beter. Een toernooi dat al veel verrassingen kent. “Dat is altijd op een WK”, weet de huidig analist van RTL7. “Vooral de jeugdige spelers doen het goed. Die spelen nog lekker zonder druk.” Toch is de voorspelling van Co dat Michael van Gerwen het WK weer wint. “De rode loper ligt voor hem uit. Hoewel Gerwyn Price ook goede kans maakt. En Donnie? Ja, die kan best aardig gooien, maar hij moet nog even oefenen voor een WK.”

Co Stompé in zijn klassieke pose voor een wedstrijd.

Dat darts dankzij Raymond van Barneveld een beetje een Haagse sport is geworden, is ook Donnie niet ontgaan. Hij nodigde daarom Hagenezen Tom Beugelsdijk (voetballer ADO Den Haag) en Dennis Weening (presentator) uit. Tom kreeg niet alleen te maken met rook in zijn gezicht. Hij had een paar dagen voor Darting With The Stars zijn pols gebroken. Gelukkig niet de pols waarmee hij gooide. De rookmachine belemmerde Beugelsdijk niet, want hij kwam tot het respectabele aantal van 146 punten. Weening zei vooraf dat darts zijn lievelingssport was. Waarschijnlijk alleen om te kijken. Want de pijlen van ‘Wayne’ waren niet bestand tegen de lucht die uit de bladblazer kwam: 89 punten. “Naar omstandigheden prima”, concludeerde Dennis.

Geen triple 20 voor ‘Scherpe Syl’

De grote onbekende van de dag was toch wel Sylvana IJsselmuiden, de enige vrouw. Kon zij de mannen een poepje laten ruiken? De presentatrice bleek in ieder geval wel een dartsfan. “Ik kijk het samen met mijn vriend op tv. Ik was altijd wel fan van ‘Barney’. Jammer dat hij uit het WK ligt. Nu is mijn favoriet toch wel Van Gerwen. Ik hou er ook van zelf een pijltje te gooien. Lekker in de kroeg met vrienden. En ja, ik heb weleens triple 20 geraakt.” Dankzij de confettikanonnen zat dat er nu niet in voor ‘Scherpe Syl’.

Darten in militaire dienst

Ruben van der Meer (onder andere bekend van de Lama’s) kon door stroomstoten die Donnie hem gaf slechts tot 72 punten komen. Daar had hij van tevoren al rekening mee gehouden. “Het zou goed kunnen dat ik niks raak. Ik vind darts een leuke sport, maar speel het eigenlijk nooit. Ja, vroeger in militaire dienst om de tijd te doden. In hoofdrekenen ben ik ook geen ster. Dat is toch wel handig voor een darter. Kijken doe ik het eigenlijk ook niet, want mijn vrouw beheert de afstandsbediening.” Ruben had wel een bijpassende bijnaam voor zichzelf: ‘Ruben van Barneveld’. “Omdat hij ook niks gooit.”

Dennis ‘Wayne’ing kreeg tijdens het gooien te maken met een bladblazer.

Zou iemand Donnie kunnen weerhouden van de titel? Twee oud-voetballers konden daar nog voor zorgen. John de Wolf, assistent-trainer bij Feyenoord, was fanatiek. “Ik speel altijd om te winnen, wil altijd ergens de beste in zijn. Dat zie je ook terug bij Van Gerwen. Hij gaat het WK weer binnen omdat hij gewoon de beste is. Wat hij presteert is echt topsport.” En dat wat van John zelf deed ook wel een beetje. Hij wist de darts verrassend goed op het mini-bord af te vuren. Met 143 als uiteindelijke score.

Van der Meijde kampioen

Van de zeven pitte tegenstanders was Andy van der Meijde uiteindelijk degene die Donnie wist te verslaan. Waar anderen darts liever op tv keken dan het zelf te spelen, was het bij Andy juist andersom. Op de vraag wie zijn favoriet was voor het WK beantwoordde hij: “Phil Taylor, die doet toch nog mee?” De voormalig voetballer van onder andere Ajax vond het niet nodig om in te gooien. Misschien had hij dat wel gedaan als hij wist dat Donnie naast hem stond met een gastoeter. Toch lukte het Andy om 163 te gooien en daarmee de eerste editie van Darting With The Stars te winnen. “Lang geleden dat ik iets heb gewonnen. De prijs krijgt geen prominente plek. Die gaat lekker de kelder in”, besloot Andy, waarmee het jolige toernooi in stijl eindigde.

Check hieronder het videoverslag van Darting With The Stars!

Wat vind jij van dit artikel?