Premier League Darts

Met de Premier League Darts is het weer zover, de meest prestigieuze competitie in het darten is van start gegaan! Op donderdag 2 februari begon de negentiende editie alweer. Wil je alles volgen tijdens iedere speelronde van begin tot finale, op de hoogte blijven van alle uitslagen en kijken hoe Nederlandse en Belgische darters als Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh het er vanaf brengen? Dan zit je hier helemaal goed!

ZET IN & WIN!

Opzet

Officieel heet het toernooi Cazoo Premier League Darts 2023. De startdatum was 2 februari. De play offs zullen plaatsvinden op 25 mei. Ondertussen wordt er gespeeld op allerlei verschillende locaties. Er kunnen 8 deelnemers Premier League Darts spelen. Daarvan zijn er 4 automatisch geplaatst, terwijl de overige 4 een wildcard hebben weten te bemachtigen. Tijdens deze jaargang zijn de deelnemende darters Michael van Gerwen, Peter Wright, Michael Smith, Gerwyn Price, Jonny Clayton, Nathan Aspinall, Dimitri Van den Bergh en Chris Dobey.

Stand

Nadat er 6 ronden gespeeld zijn, staat vooral Michael van Gerwen er goed voor. De Nederlandse zesvoudig winnaar van de Premier League Darts won de laatste 3 speelrondes nadat hij hier in de eerste 3 rondes niet in slaagde. Deze werden gewonnen door respectievelijk Chris Dobey, Gerwyn Price en Michael Smith. De Belg Dimitri van den Bergh kwam tot nu toe alleen in de derde ronde in Glasgow tot de finale. Nadat hij in de halve finale Nathan Aspinall versloeg eindigde hij als runner up na een verloren finale tegen Michael Smith.

Speelschema

De Premier League Darts 2023 wordt steeds op een andere locatie afgewerkt. Zo waren de spelers ondertussen al in the SSE Arena, Belfast, de Motorpoint Arena, Cardiff, de Westpoint Arena, Exeter en de M&S Bank Arena, Liverpool. De resterende 11 rondes van de Premier League inclusief play offs zullen nog worden gespeeld in onder andere de Mercedes Benz Arena in Berlijn en Ahoy in Rotterdam. De kwartfinales van de Premier League Darts maken uiteindelijk duidelijk wie er in de top vier gaan eindigen. Deze spelers zullen het in de The O2 Arena in Londen tijdens de play offs nogmaals tegen elkaar opnemen, om de kampioen van de Premier League Darts 2023 te kunnen bepalen.

Darters om in de gaten te houden

Er zijn tijdens de Premier League Darts een aantal spelers die extra aandacht verdienen. Dit heeft onder andere te maken met hun uitstekende prestaties vorig jaar en uit het verleden of het bijzondere seizoen wat ze momenteel draaien. Onthoud daarom onderstaande namen extra goed, want de kans is groot dat hier de toekomstige winnaar tussen zit.

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen hoort natuurlijk bovenaan deze lijst. De geboren Brabander wist de Premier League Darts immers al 6 keer te winnen, in 2013, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2022. Ook dit seizoen is van Gerwen tot nog toe nauwelijks te stoppen en was hij op donderdag 23 februari, donderdag 2 maart en donderdag 9 maart reeds de winnaar.

Dimitri van den Bergh

Natuurlijk mogen we ook speciale aandacht hebben voor Dimitri van den Bergh. De Belg doet met een wildcard voor de tweede keer mee nadat hij in 2021 net voor de halve finales was gestrand. Hij moest toen tijdens de kwartfinales in Jonny Clayton zijn meerdere erkennen.

Peter Wright

Als een van de beste spelers ter wereld is Peter Wright automatisch geplaatst. In 2017 was hij het dichtste bij een eindzege in de Premier League of Darts, maar moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in Michael van Gerwen. Momenteel staat hij tweede op de PDC Order of Merit, en daarmee nog boven Michael van Gerwen, die de huidige nummer 3 is.

Michael Smith

Michael Smith kwam net als Peter Wright Michael van Gerwen tegen bij de enige keer dat hij de finale wist te halen. Dit was in het jaar 2018. Nadat hij toen verliezend finalist was, heeft hij in het afgelopen seizoen ontzettend goed gepresteerd, waardoor hij momenteel eerste staat op de zogenoemde PDC Order of Merit.

Gerwyn Price

Gerwyn Price werd een keer vijfde in 2019 en wist toen dus net de halve finale niet te halen. Toch staat hij er goed voor met een vierde plaats op de PDC Order of Merit, wat hem voor de Premier League Darts automatische plaatsing heeft opgeleverd.

Veel gestelde vragen

Waar kan ik darts Premier League kijken?

Er zijn diverse plaatsen om schitterende wedstrijden van Dimitri van den Bergh, Michael van Gerwen en Nathan Aspinall, en Michael Smith te kunnen kijken. De wedstrijden worden uitgezonden op ViaPlay en online bij veel bekende bookmakers.

Wie speelt Premier League Darts 2023?

In totaal zijn er 8 deelnemers die met de Premier League Darts 2023 meedoen. Het deelnemersveld bestaat naast de Nederlandse titelverdediger Michael van Gerwen uit Peter Wright, Gerwyn Price, Nathan Aspinall, Chris Dobey, Dimitri van den Bergh, Michael Smith en Jonny Clayton.

Waar kan ik gratis live darts kijken?

Wanneer je een account hebt en speelt bij de beste online bookmakers, is het mogelijk om gratis darts te kijken. Mis niets van de zeven wedstrijden per ronde en de best of 11 legs tijdens iedere wedstrijd en maak dus snel een account bij TOTO aan.

Wie is de nummer 1 darts?

De huidige nummer 1 op de PDC Order of Merit is Michael Smith, hoewel hij nog nooit de Premier League Darts wist te winnen. Toch wordt Michael van Gerwen over het algemeen gezien als de beste darter ter wereld.

Hoe werkt de Premier League Darts?

In totaal zijn er 16 ronden voordat de halve finale in de play offs begint op 25 mei. Deze ronden worden allemaal tijdens 7 wedstrijden afgewerkt waarbij de beste of 11 legs telt om de uiteindelijke deelnemers aan de halve finales te bepalen.