Depay breekt lans voor Bergwijn maar weet dat Van Gaal bepaalt

Nederland - Verenigde Staten | TOTO

 

DOHA – Memphis Depay heeft een voorkeur. Het liefst vormt hij bij het Nederlands elftal een aanvalsduo met Steven Bergwijn, met Cody Gakpo daar vlak achter. Als Louis van Gaal met hem meegaat, dan zit Davy Klaassen zaterdag op de bank als de achtste finale tegen de Verenigde Staten op het WK begint.

Depay is de belangrijkste aanvaller van Oranje, met tien treffers in het kwalificatietoernooi voor de eindronde in Qatar. Bergwijn scoorde zes keer in de negen interlands voor het WK. Maar hij zoekt na een bliksemstart bij Ajax naar zijn vorm en bleef tegen Qatar op de bank, na matig spel tegen Senegal en Ecuador.

Van Gaal denkt Depay nodig te hebben om dromen te laten uitkomen. Hij hoopt op een scenario als die van het EK van 1988 of WK van 2010, waar Marco van Basten en Arjen Robben geblesseerd arriveerden maar toch excelleerden. Depay is hersteld van een hamstringblessure maar nog allesbehalve in topvorm.

Depay voorzichtig gebracht

Van Gaal oefende in de drie groepsduels met Senegal, Ecuador en Qatar ook een beetje voor de knock-outfase van het toernooi. Hij was voorzichtig met Depay en gaf hem steeds meer minuten. Ook Marten de Roon kreeg tijd om fit te worden, na blessureleed. Net als Depay verscheen hij tegen Qatar voor het eerst aan de aftrap.

Met De Roon in de ploeg was het middenveld van Oranje beter in balans. Hij kan ook de nummer 10 van de tegenstander uitschakelen, zo merkte de Belgische vedette Kevin De Bruyne onlangs in de Nations League. De Roon is niet het grootste talent van Oranje, maar hij ontlast spelmaker Frenkie de Jong wel van defensief werk.

Depay en De Jong

Depay en De Jong zijn de spelers die het verschil moeten maken, na een moeizame groepsfase waarin de nationale ploeg weinig kansen creëerde maar ook nauwelijks mogelijkheden weggaf. Nederland voetbalt een beetje zoals in de eerste duels van het WK van 2010, niet leuk om naar te kijken maar wel effectief. Na het WK van 1998 was Oranje zelden meer de dominante ploeg die veel Nederlanders willen zien.

Na moeizame duels met Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1) ontsnapte Oranje op het WK van Zuid-Afrika in de achtste finales tegen Slowakije (2-1) voordat het in de kwartfinale tegen Brazilië stuntte (2-1). Nu kan Argentinië de tegenstander worden in de kwartfinale, als de VS worden verslagen.

Basisploeg Van Gaal

Het heeft er veel van weg dat Van Gaal zijn basisploeg voor het WK bijna heeft gevonden. Maar wat doet hij voorin? Vervult hij de wens van Depay en kiest hij voor Bergwijn, met Gakpo daarachter? Maar Klaassen was betrokken bij drie van de vijf treffers van Oranje op dit WK. En Berghuis blijft op trainingen ook maar solliciteren naar een basisplaats.

Zal bergwijn spelen kijk hier voor zijn specials!