Doelpuntenmaker Gakpo: we waren op zoek

DOHA – Cody Gakpo wist precies wat hij moest doen toen hij Frenkie de Jong in de 84e minuut van de WK-wedstrijd tegen Senegal met de bal aan de voet zag opendraaien. “Dat was voor mij het moment om te gaan lopen. De bal van Frenkie viel precies achter de verdediging. Als je de bal dan aanraakt, zit de keeper meestal mis. Dat was ook het geval”, zei de aanvaller van het Nederlands elftal, die door de FIFA werd uitgeroepen tot ‘man of the match’.

Gakpo zette zijn hoofd tegen de voorzet van De Jong, vlak voor de vuisten van de uitkomende doelman Édouard Mendy die de bal miste. De PSV’er opende met zijn kopbal de score. Diep in de blessuretijd besliste invaller Davy Klaassen het duel met de 2-0. “Dit geeft natuurlijk een goed gevoel. We waren op zoek en uiteindelijk viel het doelpunt”, zei Gakpo. “Dat is altijd lekker.”

“Aan de bal waren we niet zo goed. We kunnen in balbezit veel beter”, zei Gakpo over het moeizame optreden van Oranje. “Maar bij balbezit van de tegenstander deden we het wel goed. We moeten dit goed analyseren en kijken wat er beter moet in de volgende wedstrijd.”

Veel emoties

Gakpo vierde zijn treffer uitbundig. Hij schreeuwde het uit voordat Frenkie de Jong hem om zijn nek vloog. “Er kwamen heel veel emoties vrij”, zei hij over zijn eerste treffer op een WK. “Dit was geen gewoon doelpunt. Dit is anders dan scoren voor mijn club. Ik speel nu voor mijn land en wil iedereen blij maken.”

Van Gaal wisselde zijn aanvallers Vincent Janssen en Steven Bergwijn, maar haalde Gakpo pas in de 94e minuut naar de kant toen de wedstrijd zo goed als gespeeld was. “Ik denk dat Cody Gakpo bepalend was”, zei de bondscoach. “Ik liet hem staan omdat hij doelpunten kan maken. Hij is behendig en vaardig en kan ook in de spits spelen, dat kon je zien bij die goal. In de eerste helft zag je ook dat hij de snelheid heeft om een verdediger van Senegal eruit te lopen.”

ZET IN & WIN!