Duitse doelman Neuer draagt OneLove-band

DOHA (ANP/DPA) – De Duitse doelman Manuel Neuer heeft in Doha bevestigd dat hij tijdens het WK in Qatar de OneLove-aanvoerdersband zal dragen, ongeacht of daar sancties op volgen.

De zogenoemde OneLove-campagne, van oorsprong een idee uit het Nederlandse voetbal, is een actie die staat voor verbinding en die zo een signaal afgeeft tegen elke vorm van discriminatie. Meerdere landen waaronder Nederland hebben aangekondigd dat hun aanvoerder de band zal dragen.

De FIFA verraste zaterdag met een samen met de Verenigde Naties opgezette campagne die met bedrukte aanvoerdersbanden wordt ondersteund. De wereldvoetbalbond heeft voor elke fase van het toernooi een ander motto zoals #FootballUnitesTheWorld, #SaveThePlanet en #NoDiscrimination. Technisch directeur Oliver Bierhoff van de Duitse voetbalbond reageerde verbaasd. “Het is een lastminutebeslissing. Het lijkt erop dat de FIFA geen duidelijk standpunt heeft”, zei de Duitser.

Een woordvoerder van de KNVB meldt dat aanvoerder Virgil van Dijk maandag tegen Senegal gewoon de OneLove-aanvoerdersband draagt. “Overigens heel goed dat de FIFA nu ook een boodschap van pro-inclusie uitdraagt”, zegt hij.

ZET IN & WIN!