Duitsers staan op WK voor zware opgave tegen ‘angstgegner’ Spanje

AL KHOR – De Duitse voetballers moeten zondag uitgerekend tegen hun ‘angstgegner’ Spanje zien te voorkomen dat ze al in de groepsfase worden uitgeschakeld op het WK. De laatste zege van Duitsland op Spanje op een groot toernooi dateert van 1988. Sindsdien moesten de Duitsers een paar gevoelige nederlagen incasseren tegen de Spanjaarden.

De ploeg van bondscoach Hansi Flick begon het WK woensdag met een verrassende nederlaag tegen Japan (1-2), terwijl Spanje met maar liefst 7-0 won van Costa Rica. Als Japan zondag ook van Costa Rica wint, moet Duitsland later op de dag de Spanjaarden verslaan om nog een realistische kans op het bereiken van de knock-outfase te behouden. Bij een nederlaag is het toernooi al voorbij.

Op het EK van 34 jaar geleden won het toenmalige West-Duitsland in de groepsfase met 2-0 van Spanje via twee doelpunten van Rudi Völler. Op het WK 1994 eindigde het onderlinge groepsduel in 1-1. Duitsland en Spanje troffen elkaar daarna op een eindtoernooi pas weer in 2008, in de finale van het EK. Fernando Torres bezorgde de Zuid-Europeanen met zijn treffer de Europese titel (0-1). Twee jaar later op het WK won Spanje in de halve finale opnieuw met 1-0 van Duitsland, nu via een goal van Carles Puyol.

Vernederd met 6-0

Het meest recente duel tussen Spanje en Duitsland vond twee jaar geleden plaats in de Nations League. De Duitsers werden in Sevilla met 6-0 vernederd, mede door een hattrick van Ferran Torres. De aanvaller van FC Barcelona scoorde woensdag tegen Costa Rica twee keer.

De laatste zege van Duitsland op Spanje dateert uit 2014. Dankzij een laat doelpunt van Toni Kroos wonnen de Duitsers in Vigo een oefeninterland met 1-0.

ZET IN & WIN!