Eindelijk weer een eindtoernooi voor senioren waarbij het Nederlands Elftal aan de aftrap staat en dit ook nog eens in eigen land. De meiden van Sarina Wiegman zijn er klaar voor en willen iets moois aan het eigen publiek laten zien. Vanaf 16 juli gaan zij proberen heel Nederland enthousiast te maken voor vrouwenvoetbal. Lees hieronder een voorbeschouwing op de EK vrouwen 2017.

Sarina Wiegman werd landskampioen met ADO Den Haag in de Eredivisie voor vrouwen na zelf een succesvolle loopbaan als speelster te hebben gehad. Zij was tot voor kort assistent bondscoach. Arjan van der Laan moest plaats maken, naar het schijnt op verzoek van de speelsters. Hieruit blijkt dat de Nederlandse vrouwen weten wat ze willen en dat is niet alleen deelnemen aan het toernooi, maar ze zijn op zoek naar eremetaal.

De Nederlandse dames zijn inmiddels aardig uitgevlogen over Europa en spelen lang niet allemaal in de Eredivisie vrouwen. Om een voorbeeld te geven: Desiree van Lunteren is de nummer 10 bij Ajax, maar wordt in het Nederlands Elftal vaak rechtsback gezet. De voorste posities zijn bezet door de speelsters die furore maken in het buitenland. De bekendste is Vivienne Miedema, de Messi van het vrouwenvoetbal. Zij maakt de stap van Bayern Munchen naar Arsenal.

Nederland fans - Toto

Ze kunnen wel op zoek zijn naar eremetaal, maar hoe realistisch is dat? Als we naar de laatste oefenwedstrijden kijken, dan zien we dat Nederland zich goed kan meten met de top. Tegen Frankrijk werd met 2-1 verloren (nummer 3 van de wereld), tegen Japan werd met 1-0 verloren (nummer 8 van de wereld). Aan de andere kant, landen die lager gerangschikt zijn gaan er met grote cijfers af. IJsland (4-0), Oostenrijk (3-0) en Wales (5-0) moesten er aan geloven. Geen tegendoelpunt dus tegen deze ploegen. Nederland gaat in de 1e wedstrijd gelijk de belangrijkste groepswedstrijd spelen, tegen Noorwegen. Deze ploeg staat één plek boven Nederland op de FIFA-ranglijst.

Op het Olympisch kwalificatietoernooi in Nederland, begin vorig jaar verloor Nederland nog met 4-1. Deze 2 landen gaan uitmaken wie de groepswinst pakt. Tweede worden in de poule betekent tegen Duitsland in de kwartfinale. Erg belangrijk dus om de groepswinst te pakken. Denemarken en België zijn geen ‘makkie’, maar komen tekort om van zich te doen spreken in deze poule.

Frankrijk fans - Toto

Groep B
In groep B zitten de titelverdedigsters. Duitsland is al jaren een toonaangevend land in het vrouwenvoetbal en herbergt naast veel talent ook heel veel ervaring. De organisatie is zo overtuigt van de kwaliteit van Duitsland dat één halve finale en de finale in Enschede wordt gespeeld. Dicht bij de Duitse grens en hopelijk een vol stadion als Duitsland zo ver reikt. Zweden is de grootste uitdager, de nummer 6 van de wereld en de verliezend finalist van de laatste Olympische Spelen. Je raadt het al, ze verloren van Duitsland. Italië en Rusland doen bijna voor spek en bonen mee in deze poule. Maandag is de 1e wedstrijd Duitsland tegen Zweden dus dat belooft een hoop spektakel.

Groep C
Groep C heeft de grootste concurrent van Duitsland, de Franse dames. Een selectie die nog jong is en veel talent heeft maar vooral technisch zeer begaafd. Let vooral op Amandine Henry op het Franse middenveld. In deze groep zal de strijd om de 2e plaats het spannendst zijn, maar Zwitserland lijkt hier de beste kansen te hebben.

Groep D
De laatste groep van dit EK levert op het oog 2 mooie wedstrijden op. Engeland en Schotland is een Britse clash die vast geen mooie pot voetbal, maar zal wel vol beleving, spanning en vechtlust zitten. De andere 2 landen zijn Portugal en Spanje, veel temperament en technisch voetbal. Leuk om te zien. Engeland staat het hoogst aangeschreven, maar Spanje kan weleens de verrassing worden van deze poule en het toernooi.

De voorspelde kwartfinales:
Nederland (winnaar A) – Zweden (nr 2 B)
Duitsland (winnaar B) – Noorwegen (nr 2 A)
Frankrijk (winnaar C) – Engeland (nr 2 D)
Spanje (Winnaar D) – Zwitserland (nr 2 C)

De voorspelde halve finales:
Zweden – Spanje
Duitsland – Frankrijk

De voorspelde finale:
Spanje – Frankrijk

De voorspelde winnaar:
Frankrijk – Je krijgt 3,75 keer je inleg terug.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.

SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?