Stand

Deze pagina wordt geüpdatet zodra de loting voor de poulefase bekend is.


De Europa League maakt zich nu op voor de laatste fases van het toernooi. Dit zijn de meest spannende momenten, want hier gaan de laatste paar ploegen bepalen wie doorstroomt naar uiteindelijk de finale. Wat het helemaal boeiend maakt is natuurlijk dat Feyenoord nog in de running zit! De club uit Rotterdam heeft uitermate goed gepresteerd. De vraag is nu: gaan zij die gewilde finale bereiken? Laten we het hopen! De acht overgebleven clubs in de Europa League hebben een lange weg afgelegd. We kijken hier naar hoe het is gegaan, wat de stand in de Europa League is en was, en meer. Een handig overzicht voor jou, zodat je precies kunt zien hoe het toernooi is verlopen. Laten we beginnen met het schema van aankomende wedstrijden, dat is immers het belangrijkste!

ZET IN & WIN!

UEFA Europa League programma

De belangrijke data die je even in je agenda moet noteren voor duels in de UEFA Europa League zijn de volgende:

  • Donderdag 13 april: Kwartfinale (wedstrijd 1/2)

  • Donderdag 20 april: Kwartfinale (wedstrijd 2/2)

  • Donderdag 11 mei: Halve finale (wedstrijd 1/2)

  • Donderdag 18 mei: Halve finale (wedstrijd 2/2)

  • Woensdag 31 mei: Finale

Nog meer weten over het speelschema van de Europa League in seizoen 2022/23? Dan verwijzen we je graag door naar deze #Europa League programma pagina met alle aanvullende details.

Opzet van de Europa League

Dit toernooi bestaat uit verschillende fases. Dat is wel nodig ook. Er doen namelijk ontzettend veel ploegen uit allerlei landen mee. Natuurlijk moet dat uitgedund worden naarmate we verder komen in het seizoen. Daarom doorlopen de clubs die deelnemen een vast traject – afhankelijk van hun niveau en eerdere prestaties. De opzet van de competitie is als volgt:

  • Eerste kwalificatieronde

  • Tweede kwalificatieronde

  • Derde kwalificatieronde

  • Play offs ronde

  • Groepsfase

  • Extra kwalificatieronde

  • Knock-out fase

In de eerste drie fases komen veel ploegen uit die strijden om deelname aan het hoofdtoernooi. Afhankelijk van de coëfficiëntenlijst van de UEFA stromen er per kwalificatieronde nieuwe ploegen in. De play offs ronde bepaalt op basis van de ploegen uit eerdere rondes samen met instromende bekerwinnaars wie zich plaatsen voor de groepsfase.

De groepsfase is vervolgens het echte begin van de competitie, aangezien de Europa League dan echt spannende vormen begint aan te nemen. Als terugblik hieronder een overzicht van hoe de groepsfase heeft uitgepakt.

Groep A

Club

Punten

Arsenal

15 punten

PSV

13 punten

Bodø Glimt

4 punten

FCZ

3 punten

Groep B

Club

Punten

Fenerbaçe

14 punten

Rennes

12 punten

AEK Larnaca

5 punten

Dynamo Kyiv

1 punt

Groep C

Club

Punten

Real Betis

16 punten

AS Roma

10 punten

Ludogorets

7 punten

HJK

1 punt

Groep D

Club

Punten

Union

13 punten

Union Berlin

12 punten

Braga

10 punten

Malmö

0 punten

Groep E

Club

Punten

Real Sociedad

15 punten

Manchester United

15 punten

Sheriff Tiraspol

6 punten

Omonia

0 punten

Groep F

Club

Punten

Feyenoord

8 punten

Midtjylland

8 punten

Lazio

8 punten

Sturm Graz

8 punten

Groep G

Club

Punten

Freiburg

14 punten

Nantes

9 punten

Qarabag

8 punten

Olympiakos

2 punten

Groep H

Club

Punten

Ferencváros

10 punten

Monaco

10 punten

Trabzonspor

9 punten

Rode Ster

6 punten

 

In de UEFA Europa League gaat elke ploeg die eerste wordt in de groep door naar de volgende ronde. Elk team op plaats twee krijgt te maken met een tussenfase: een extra kwalificatieronde. Hier stromen namelijk de acht nummers drie uit de groepsfase van de Champions League in. Een extra uitdaging dus, omdat ze nóg een wedstrijd moeten spelen. Zodra dit achter de rug is, wordt de knock-out fase gespeeld.

Nederlands succes in de Europa League

Feyenoord had hier gelukkig niet mee te maken, want de Rotterdammers werden groepswinnaars. De vorm zit er bij deze club trouwens heel goed in, want ze staan ook bovenaan de competitie voor de landstitel. Ajax daarentegen heeft het nakijken, want hun Europese avontuur is niet echt goed verlopen.

Zij werden in de Champions League derde. Om door te gaan in Europa speelden zij de extra kwalificatie tegen Union Berlin, maar dat was geen succes. De Amsterdammers gingen onderuit en zijn hierdoor van Europees voetbal in de Europa League uitgeschakeld voor dit jaar.

Feyenoord reikte tot de kwartfinales in de Europa League en was heel dicht bij het halen van de halve finales. Na een 1-0 zege op AS Roma in de Kuip stond het in de return in Rome vlak voor tijd nog 1-1, maar verloor Feyenoord alsnog met 4-1 na verlenging.