Europarlementariërs vragen UEFA om Belarus te weren van EK Voetbal

TOTO nieuws

STRAATSBURG – Niet alleen Rusland maar ook Belarus mag niet meedoen aan het EK Voetbal, vinden een VVD- en een PvdA-Europarlementariër en meer dan honderd collega’s. Ze dringen er bij de UEFA op aan om de bondgenoot van Rusland, die volgende week zijn eerste kwalificatiewedstrijd speelt, uit te sluiten.

Tot dusver wil UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin er niet aan om Belarus te weren – ondanks meerdere oproepen daartoe. Maar Ceferin moet zich bedenken, vinden PvdA’er Thijs Reuten en VVD’er Bart Groothuis en andere Europarlementariërs. “Het is toch niet te verdedigen dat Belarus nog gewoon door kan spelen”, stelt Reuten. “Alsof er niks aan de hand is.”

Belarus diende als uitvalsbasis voor Rusland bij de invasie van Oekraïne, maar kreeg voor die tijd al EU-sancties opgelegd. Het regime in Minsk zette een presidentsverkiezing naar zijn hand, smoorde protesten daartegen en drukt elke tegenstand met lange gevangenisstraffen of erger de kop in.

Eerdere verboden

De UEFA laat geen wedstrijden meer spelen in Belarus en clubteams mogen niet meer tegen Oekraïense tegenstanders. Maar volgende week zaterdag begint het land wel aan de kwalificatie voor het EK. Het speelt tegen Zwitserland, Roemenië, Israël, Kosovo en Andorra.

Daarmee leent de UEFA zich voor propaganda, stellen de Europarlementariërs. “We mogen niet toestaan dat dictators als Aleksandr Loekasjenko de prachtige voetbalsport misbruiken om hun agressie te normaliseren”, zegt Reuten over de Belarussische president.

Oranjevrouwen

Het Nederlandse vrouwenelftal weigerde vorig jaar aanvankelijk een kwalificatiewedstrijd tegen Belarus te spelen, maar staakte onder druk van de voetbalbond dat verzet.

ZET IN & WIN!