Grand Prix Abu Dhabi

Zo was het maart, zo is het nu eind november. Het racejaar 2023 is weer voorbij gevlogen op een snelheid haast net zo vlot als de Formule 1-auto's. De Grand Prix van Abu Dhabi is tegenwoordig de afsluiter van het seizoen, wat voor een aantal jaar is vastgelegd. Vaak een race die voor het kampioenschap zelf niet meer bepalend is, maar in 2021 hebben we natuurlijk anders gezien. Met nog één laatste race op het programma onder het kunstlicht op Yas Marina Circuit, blikken we vooruit op wat komen gaat.

ZET IN & WIN!

Yas Marina Circuit

Deze baan, die in de Verenigde Arabische Emiraten ligt, is ontworpen door Hermann Tilke, bekend architect van circuits. Na het ontwerp, ontwikkeling en bouw werd de baan officieel in 2009 geopend. Het was dat jaar gelijk gastheer voor de eerste Grand Prix van de Emiraten. Het circuit ligt nabij de stad Abu Dhabi, op ongeveer een half uur rijden. Om specifiek te zijn is het circuit gelegen op het eiland Yas. Gezien er een haven omheen ligt, werd de naam al snel: Yas Marina Circuit.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Een circuit dat ruim is opgezet en door de vele stukken asfalt tussendoor en er omheen, zijn er meerdere routes mogelijk. Voor de Formule 1 is het een uitermate geschikte locatie. Zo zijn de voorzieningen er goed, is er veel ruimte en het is tegenwoordig ook de locatie voor het testen zodra het seizoen is afgelopen. Daarbij hebben we door de jaren heen een aantal prachtige races gezien en dan mogen we die knotsgekke finale van 2021 natuurlijk niet vergeten.

Het circuit is sinds 2009 een vaste locatie voor een Grand Prix. Mocht je in de buurt zijn, is het een aanrader. Ook als er geen races gereden worden, aangezien het circuit open is voor het publiek om met sportauto's een rondje af te leggen. Best een leuke activiteit als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Er naartoe reizen is trouwens best praktisch. Het vliegveld ligt letterlijk naast het circuit, dus na je vlucht ben je direct ter plaatse.

Afijn, er zijn veel zaken die in het voordeel van deze baan spreken. Maar het belangrijkste is natuurlijk de Grand Prix zelf. We mogen inmiddels wel spreken van een uitstekende afsluiter van het Formule 1 seizoen. Lees vooral verder om nóg meer te weten te komen over het laatste GP weekend van het jaar.

Tijden, schema en programma

Vanwege het tijdsverschil en de temperaturen in Abu Dhabi, worden de meeste sessies pas later op de dag lokale tijd verreden. Voor ons in Nederland best gunstig, zo komt het tijdschema redelijk overeen met Europese races.

Hieronder het schema van het gehele weekend op een rijtje. Neem het over, zet het in je telefoon of hang het met een post-it aan je tv: dit wil je niet missen!

Vrijdag 24 november

Vrije training 1 - Van 10:30 tot 11:30 uur
Vrije training 2 - Van 14:00 tot 15:00 uur

Zaterdag 25 november

Vrije training 3 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Kwalificatie - Van 15:00 tot 16:00 uur

Zondag 26 november

Race - Van 14:00 tot 16:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Abu Dhabi

Hoewel de Grand Prix van Abu Dhabi nog relatief jong is in vergelijking met een aantal andere Grands Prix, is het tegenwoordig echt een gevestigde naam op de kalender. Het is dan ook belangrijk dat je alle kennis in huis hebt wil je goed voor de dag komen. Dan mogen de onderstaande weetjes niet in je hoofd ontbreken:

Beste rondetijd - Max Verstappen heeft de snelste tijd op zijn naam staan. Hij reed in 2021 een rondje van 1:26.103 wat een record is.

Lengte - Het circuit kan verschillende routes aannemen, maar de officiële Formule 1 afstand is 5.281 kilometer wat het tot een circuit van gemiddelde lengte maakt.

Aantal rondes - Met de genoemde lengte worden er in totaal 58 rondes gereden om tot de gewenste raceafstand van 306 kilometer te komen.

Duurste circuit - Het ontwerpen, aanleggen en bouwen van circuits is doorgaans geen goedkoop gebeuren. Met de oliedollars in de Verenigde Arabische Emiraten zijn kosten in ieder geval geen probleem. Dat blijkt wel, want het Yas Marina Circuit is naar verluidt de duurste baan ooit gemaakt: 893 miljoen euro. Leuk detail: hieronder valt ook de aanleg van het kunstmatige eiland waarop de F1 Abu Dhabi verreden wordt.

Max Verstappen en de GP van Abu Dhabi

Voor onze Max is de laatste Grand Prix van het jaar altijd een goede geweest. Als we de statistieken bekijken, zien we dat hij op 2015 na altijd in de punten is gefinisht. In zijn debuutjaar reed hij natuurlijk voor Toro Rosso en was het überhaupt netjes als hij punten pakte. Geen schande dus dat hij als zestiende over de streep kwam.

Met een ervaring rijker ging het de jaren daarop steeds beter. Zo werd hij in 2016 vierde en een jaar later vijfde. Zijn eerste podium in Abu Dhabi pakte hij in 2018 door derde te worden. Het startsein op weg naar de overwinning. In 2019 werd hij namelijk tweede en in 2020 was daar eindelijk de overwinning. Hij vertrok vanaf één en wist dat netjes af te maken.

Het jaar 2021 is waar nog steeds over gesproken wordt. Verstappen won hier namelijk voor de tweede keer, maar belangrijker nog: hij verzekerde zichzelf van de wereldtitel. Dit in de laatste ronde van de race na een unieke samenloop van omstandigheden tijdens de Abu Dhabi Grand Prix. Hij vertrok van de eerste plaats en Lewis vanaf de tweede positie. Al snel bleek de Mercedes beter te zijn, waardoor Max het nakijken had.

Een lange tijd leek het erop dat het kampioenschap onhaalbaar was, totdat Latifi een paar rondes voor het einde crashte. Een safety car was het resultaat. Max was zo slim om nieuwe banden te halen. Vervolgens werden de auto's tussen Hamilton en Verstappen er tussenuit gehaald, waardoor er nog één rondje geracet werd.

Met de verse banden onder de Red Bull waren we getuige van een legendarische laatste ronde, waarbij Max de Brit voorbij ging na een episch gevecht. Dankzij die versere banden lukte het Max ook nog om een beetje weg te rijden en als eerste over de streep te komen. Een bizarre race. Ondanks dat de Mercedes beter was, won Max.

Hoe het in 2022 verliep, vertellen we je hieronder!

Grand Prix van Abu Dhabi in 2022

Na het bizarre slot in 2021 was het in 2022 niet zo spannend in Abu Dhabi. Het kampioenschap was in Japan al beslist, maar gezien Max toch de ene overwinning na de andere aan elkaar reeg kon deze er ook nog wel bij. Met twee Red Bulls aan kop bij de race start was het vooral net daarachter waar leuke gevechten te zien waren.

Zo waren de zevenvoudig kampioen en Sainz Jr. telkens in gevecht wat ronden lang doorging, maar uiteindelijk trok de Ferrari-coureur aan het langste eind. Max reed ondertussen onverstoord verder aan kop, daar waar de focus tegen het einde van de race vooral op Pérez kwam te liggen. Door zijn tweede pitstop was hij iets teruggevallen. Om zijn tweede plek in het kampioenschap veilig te stellen moest hij voor Leclerc finishen.

Na een heerlijk gevecht met Lewis (die derde lag) kwam Pérez nog dichtbij Leclerc, maar het was niet genoeg. Hij had teveel tijd verloren in het gevecht met Lewis, waardoor Leclerc tweede bleef. Een kleine domper voor de Mexicaan die graag tweede was geworden voor de Marina grandstand op het circuit.

In vergelijking met 2021 was de race lang niet zo spannend als een jaar eerder, maar als slotstuk van het seizoen absoluut goed te pruimen. Hopelijk krijgen we ook nu weer zo'n mooie race!

Vorige winnaars

Sinds de opening van het circuit in 2009 heeft er elk jaar een race plaatsgevonden. De Brit Hamilton is de meest succesvolle coureur met vijf overwinningen. Qua constructeurs staan Red Bull Racing en Mercedes gelijk: beide zes overwinningen. De andere winnaars naast Lewis en Max zijn de volgende:

2009 - Sebastian Vettel
2010 - Sebastian Vettel
2011 - Lewis Hamilton
2012 - Kimi Räikkönen
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Nico Rosberg
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Valtteri Bottas
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Max Verstappen
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen

De overwinning van Verstappen in 2021 was met afstand zijn meest legendarische. Met een oranje tribune die gek werd was het prachtig om te zien. Hier werd geschiedenis geschreven. In 2022 pakte Max zijn derde overwinning op dit circuit. Gaat hij nu Lewis achterna en pakt hij z'n vierde in opmaat naar de vijfde volgend jaar? We gaan het zien!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.