Grand Prix Australië

Klaar voor de race Down Under? Stel je wekker maar alvast in, want het zijn nachtelijke sessies! We weten allemaal dat de GP van Australië de moeite waard is en ook dit jaar belooft het weer een spektakel te worden. Tijd om vooruit te blikken op de aanstaande race. Weet Max hier nu eindelijk ook te winnen? We zijn benieuwd en leggen je op deze pagina alles uit over deze race.

ZET IN & WIN!

Albert Park Street Circuit

Waar vindt al dat racegeweld plaats? Nou, op het stratencircuit van Albert Park. Als er geen Grand Prix verreden wordt, is de weg (gedeeltelijk) openbaar beschikbaar. Het Albert Park Circuit bestaat sinds 1996 en is gelegen in Melbourne. Het circuit heeft met een lengte van 5.278 kilometer een gemiddeld afstand.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Het circuit staat bekend als erg prettig vanwege de interessante lay-out met snelle en langzame bochten, maar ook rechte stukken waarop hoge snelheden behaald worden. De baan is de afgelopen jaren amper veranderd. Hierdoor is het voor de coureur die al wat langer meedraait erg bekend terrein, bijvoorbeeld ook voor onze Max.

Bovendien heeft het circuit veel ruimte voor inhalen, waardoor het geregeld een spannende race is. Bij vrijwel elke belangrijke bocht is er plek voor toeschouwers. De Aussies houden overduidelijk van de sport, check de gevulde tribunes maar.

Tijden, schema en programma van Australische Grand Prix

Houd er rekening mee dat dit een vroegertje is! Door het tijdsverschil met Australië zul je de wekker op tijd moeten zetten, net zoals bij de Japanse Grand Prix op Suzuka. Het onderstaande is de Nederlandse tijd voor de sessies. Het schema is als volgt ingericht:

Vrijdag 31 maart

Vrije training 1 - Van 03:30 tot 04:30 uur
Vrije training 2 - Van 07:00 tot 08:00 uur

Zaterdag 1 april

Vrije training 3 - Van 03:30 tot 04:30 uur
Kwalificatie - Van 07:00 tot 08:00 uur

Zondag 2 april

Race - Van 07:00 tot 09:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Australië

Deze race is inmiddels een echte klassieker en we hebben wat leuke feitjes opgedoken. Wist je bijvoorbeeld dat Albert Park niet altijd dé locatie was? Dit circuit is pas sinds 1996 onderdeel van de kalender. Daarvoor werd de race in Adelaide gereden. Sinds 1996 heeft er, op 2020 en 2021 na vanwege corona, jaarlijks een editie plaatsgevonden. Vaak als seizoensopener, tegenwoordig als de derde race van de kalender.

Beste rondetijd - De snelste tijd die ooit op dit circuit is gereden is 1:20:260. Deze tijd staat op naam van Charles Leclerc. De Monegask heeft deze tijd in 2022 neergezet, een nieuw baanrecord.

Lengte - De lengte van het Albert Park Street Circuit is 5.278 kilometer. Met deze afstand behoort de GP Australië tot de circuits met een gemiddelde lengte. Dit is ook terug te zien in het aantal rondes.

Aantal rondes - Er worden tijdens de wedstrijd in totaal 58 ronden op het circuit gereden. Dit maakt samen een raceafstand van 306 kilometer. Dit is volgens de FIA regels, die voorschrijven dat een race minimaal 300 kilometer lang moet zijn.

Recordhouder - De zevenvoudig kampioen Schumacher is absoluut recordhouder op dit circuit. Hij won de F1 Australië vier keer. Zijn vier overwinningen behaalde hij achtereenvolgens van 2000 tot en met 2002 en in 2004. Hij wordt gevolgd door Sebastian Vettel en Jenson Button die allebei drie overwinningen hebben.

Max Verstappen en de GP van Australië

Waar Max Verstappen in zijn carrière inmiddels op een groot deel van de circuits gewonnen heeft, ontbreekt deze Formule 1 race nog. Eentje die hij natuurlijk graag aan zijn lijstje toevoegt. Gaat het dit jaar lukken?

Het zag er in eerste instantie in 2022 best goed uit voor de Nederlander. Hij mocht vanaf de tweede plek starten. Toch bleek de Ferrari van Charles Leclerc bijzonder snel tijdens deze Grand Prix, want de Red Bull kon hem niet bijhouden.

Lewis Hamilton deed het overigens ook niet verkeerd, want hij wist vanaf de vijfde positie bij de start gelijk naar de derde plek te rijden. Wat later in de race was het pech die toesloeg bij Carlos Sainz Jr., die na de zesde ronde zijn race moest opgeven. De Nederlander, nog steeds tweede, aasde op de eerste positie. Maar na de herstart bleek Leclerc domweg nog steeds te snel.

Tot overmaat van ramp kreeg Verstappen met een hydraulisch probleem te maken. Zijn race stopte daardoor in ronde 38. Helaas, maar dit jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Charles Leclerc en de GP van Australië

De Italiaanse Scuderia kende een buitengewoon goede start van het seizoen. Zo won Leclerc de eerste race in Bahrein. In Saoedi-Arabië werd hij tweede en in Australië, de derde race op de kalender, was hij te sterk. Wel had hij Vertappen in zijn nek hijgen, maar de Red Bull was niet opgewassen tegen de snelheid van de Ferrari. Hierdoor werd snel duidelijk dat de Monegask zou winnen. Dit werd min of meer verzegeld toen Verstappen uitviel in ronde 38.

Hamilton en de GP van Australië

Hoewel de Brit in 2022 een uitstekende start kende in Australië door gelijk naar de derde positie te rijden, kon hij dit niet te verzilveren met een podiumpositie. Uiteindelijk kwam de zevenvoudig kampioen tekort om als derde over de streep te komen. Sterker nog, hij werd gepasseerd door zijn teamgenoot. Hamilton werd vierde met George Russell op de derde plaats.

De Grand Prix van Australië in 2022

De Grand Prix van Australië in 2022 was er één zoals we die vaker hebben gezien. Vrij spannend, de nodige incidenten en leuke duels. Dat Leclerc al vrij snel de favoriet bleek te zijn voor de overwinning, had hij te danken aan de oppermachtige Ferrari. Op dat moment was de rode bolide dermate goed, dat de Red Bulls en Mercedessen er niet aan konden tippen.

Doordat Leclerc hier zijn tweede overwinning van het seizoen pakte, en een aardige voorsprong had opgebouwd in het kampioenschap, begonnen de eerste voorspellingen te komen: de coureur uit Monaco zou weleens kampioen kunnen worden. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Ondanks alles was de Australische Grand Prix er echt één om van te genieten, zoals altijd. Dat belooft wat voor dit jaar!

Vorige winnaars van de Grand Prix van Australië

1949 - John Crouch
1985 - Keke Rosberg
1986 - Alain Prost
1987 - Gerhard Berger
1988 - Alain Prost
1989 - Thierry Boutsen
1990 - Nelson Piquet
1991 - Ayrton Senna
1992 - Gerhard Berger
1993 - Ayrton Senna
1994 - Nigel Mansell
1995 - Damon Hill
1996 - Damon Hill
1997 - David Coulthard
1998 - Mika Häkkinen
1999 - Eddie Irvine
2000 - Michael Schumacher
2001 - Michael Schumacher
2002 - Michael Schumacher
2003 - David Coulthard
2004 - Michael Schumacher
2005 - Giancarlo Fisichella
2006 - Fernando Alonso
2007 - Kimi Räikkönen
2008 - Lewis Hamilton
2009 - Jenson Button
2010 - Jenson Button
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Jenson Button
2013 - Kimi Räikkönen
2014 - Nico Rosberg
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Nico Rosberg
2017 - Sebastian Vettel
2018 - Sebastian Vettel
2019 - Valtteri Bottas
2022- Charles Leclerc

Na het coronavirus keert de Formule 1 dit weekend voor de tweede keer terug in Australië. Weet de wereldkampioen nu eindelijk de race Down Under een keer te winnen? Of zal hij moeten wachten op een nieuwe editie? We gaan het snel zien! Wij duimen voor Max, jullie ook?

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.