Grand Prix Azerbeidzjan

Baku, Azerbeidzjan... het is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor een Formule 1 Grand Prix. Toch is het al een paar jaar het toneel voor een schitterende race. Keer op keer is de Grand Prix van Azerbeidzjan namelijk weer een verrassing. Wat we in ieder geval zeker weten is dat de Formule 1-race in de Azerbeidzjaanse hoofdstad zich op de kaart heeft gezet. Meer weten? Mooi, je leest hieronder alles wat er te weten valt...

ZET IN & WIN!

Het Baku City Circuit

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt verreden in de oude stad Baku, gelegen aan de Kaspische Zee. De meest opvallende onderdelen van de baan zijn het lange rechte stuk van 2.2 kilometer en de bijzonder nauwe doorgang halverwege de route bij het kasteel. Dit specifieke stukje op de baan heeft meer dan eens voor spannende situaties gezorgd. Het is vergelijkbaar met wat we in Monaco zien, ook zo'n hectisch circuit.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Het stratencircuit staat sinds 2016 op de kalender en met een lengte van 6.004 kilometer is de baan relatief lang. Door de hoekige opzet van de route, zijn er veel rechte stukken waarop hoge snelheden behaald worden.

Het ontwerp van het Baku City Circuit, op basis van de bestaande infrastructuur van de stad, komt van de bekende circuitontwerper Herman Tilke. Hij heeft een lastige reeks bochtencombinaties op 60% van het circuit gecombineerd met rechte stukken, goed voor prachtige inhaalmanoeuvres. Zeker op het razendsnelle rechte stuk. Stiekem zijn we meneer Tilke dus dankbaar voor dit ontwerp, spektakel gegarandeerd.

Tijden, schema en programma

In Azerbeidzjan is het drie uur later dan in Nederland en daarom is de race ook wat eerder dan de reguliere tijden voor een Europese grand prix. De start is zondag 15 september al om 13.00 uur. Dit is het complete tijdschema voor de Grand Prix van Azerbeidzjan:

Vrijdag 13 september

Vrije training 1 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Vrije training 2 - Van 15:00 tot 16:00 uur

Zaterdag 14 september

Vrije training 3 - Van 10:30 tot 11:30 uur
Kwalificatie - Van 14:00 tot 15:00 uur

Zondag 15 september

Race - Van 13:00 tot 15:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Azerbeidzjan

Zo, toe aan wat feitjes over deze Grand Prix? Maak je stoelriemen dan maar vast, want we hebben wat leuke weetjes voor je. Kan je meteen laten zien dat je een echte kenner bent. Het circuit is nog best nieuw, omdat het pas sinds 2016 op de kalender staat. Toch hebben we al wat legendarische races mogen aanschouwen. Hierdoor staat deze Grand Prix bij steeds meer liefhebbers als een favoriet te boek. Bij jou ook?

Beste rondetijd - Charles Leclerc heeft de snelste rondetijd op zijn naam staan. Hij kreeg het in 2019 voor elkaar een tijd van 1:43:009 te rijden op deze baan (tijdens de race), wat nadien niet meer is verbroken.

Lengte - De route is met 6.003 kilometer dus vrij lang. De racebaan is hierdoor de derde op de kalender qua lengte. Welke banen zijn dan langer, horen we je al denken. Wel, Spa-Francorchamps en Jeddah Street Circuit zijn langer met een afstand van 7.004 en 6.175 kilometer.

Aantal rondes - Vanwege de lengte van het asfalt tijdens deze Formule 1-wedstrijd, is het aantal rondes best laag. In totaal bestaat de Grand Prix van Azerbeidzjan uit 51 rondes. Dit is goed voor een raceafstand van 306 kilometer.

Snelheidsrecord - Tijdens de kwalificatie in 2016 werd er een record gevestigd voor hoogste snelheid met een Formule 1 auto ooit. Het lukte Valtteri Bottas om met zijn Williams een geregistreerde snelheid van 378 kilometer per uur te halen. Een snelheid die nooit eerder is aangetikt. Je bent een snelheidsduivel of niet. ;)

Max Verstappen en de GP van Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan is één van de drie races die Max Verstappen vorig jaar niet wist te winnen. Maar eerst terug naar 2021. Toen leek hij op weg naar zijn eerste zege maar midden op het rechte stuk kreeg onze landgenoot een klapband. Weg overwinning en weg belangrijke punten in de strijd om de wereldtitel, want nu was het Lewis Hamilton die onbedreigd op de zege af leek te stevenen. Maar in de Formule 1 kan altijd wat gebeuren. De Brit schoot na de herstart rechtdoor en verspeelde zo de overwinning. In 2022 kwam die eerste zege er dan toch. Verstappen vertrok van P3, haalde Sergio Perez al vroeg in en zag koploper Charles Leclerc uitvallen. Daarmee zette de Nederlander de pech van een jaar eerder recht.

De Grand Prix van Azerbeidzjan in 2023

De 2023 editie van de GP van Azerbeidzjan was de eerste sprintrace van dat seizoen. Het leverde Sergio Perez een dubbele zege op. De Mexicaan bleef op zaterdag Charles Leclerc en op zondag Verstappen voor. De Fransman was van pole-position gestart maar kon zijn leidende positie niet tot het einde volhouden. Het was de tweede keer dat Perez de grote prijs van Azerbeidzjan op zijn naam schreef.

Vorige GP Azerbeidzjan winnaars

2016 - Nico Rosberg
2017 - Daniel Ricciardo
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Valtteri Bottas
2021 - Sergio Pérez
2022 - Max Verstappen
2023 - Sergio Perez

Perez is daarmee de enige rijder die twee keer wist te winnen in Baku. De kans is groot dat Verstappen zich in 2024 bij zijn Mexicaanse teamgenoot voegt.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.