Grand Prix Azerbeidzjan

Baku, Azerbeidzjan... het is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor een Formule 1 Grand Prix. Toch is het al een paar jaar het toneel voor een schitterende race. Keer op keer is de Grand Prix van Azerbeidzjan namelijk weer een verrassing. Wat we in ieder geval zeker weten is dat de Formule 1-race in de Azerbeidzjaanse hoofdstad zich op de kaart heeft gezet. Meer weten? Mooi, je leest hieronder alles wat er te weten valt...

ZET IN & WIN!

Het Baku City Circuit

De Grand Prix van Azerbeidzjan wordt verreden in de oude stad Baku, gelegen aan de Kaspische Zee. De meest opvallende onderdelen van de baan zijn het lange rechte stuk van 2.2 kilometer en de bijzonder nauwe doorgang halverwege de route bij het kasteel. Dit specifieke stukje op de baan heeft meer dan eens voor spannende situaties gezorgd. Het is vergelijkbaar met wat we in Monaco zien, ook zo'n hectisch circuit.

Het stratencircuit staat sinds 2016 op de kalender en geldt tegenwoordig als de eerste Grand Prix van Europa. Met een lengte van 6.004 kilometer is de baan relatief lang en door de hoekige opzet van de route, zijn er veel rechte stukken waarop hoge snelheden behaald worden.

Het ontwerp van het Baku City Circuit, op basis van de bestaande infrastructuur van de stad, komt van de bekende circuitontwerper Herman Tilke. Hij heeft een lastige reeks bochtencombinaties op 60% van het circuit gecombineerd met rechte stukken, goed voor prachtige inhaalmanoeuvres. Zeker op het razendsnelle rechte stuk. Stiekem zijn we meneer Tilke dus dankbaar voor dit ontwerp, spektakel gegarandeerd.

Tijden, schema en programma

Houd er rekening mee dat dit een vroegertje is! Door het tijdsverschil met Australië zul je de wekker op tijd moeten zetten, net zoals bij de Japanse Grand Prix op Suzuka. Het onderstaande is de Nederlandse tijd voor de sessies. Het schema is als volgt ingericht:

Sinds een paar jaar kunnen we ter afwisseling soms ook genieten van de sprintraces, zoals ook tijdens dit weekend. Hierdoor hebben we op de zaterdag al een mooie race. De Grand Prix van Azerbeidzjan vormt het toneel voor de eerste sprintrace van dit seizoen. Dit zorgt ervoor dat het tijdschema er net wat anders uitziet. De onderstaande tijden zijn Nederlandse tijd. Zet het in je agenda, zodat je helemaal niks mist!

Vrijdag 28 april

Vrije training 1 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Kwalificatie - Van 15:00 tot 16:00 uur

Zaterdag 29 april

Vrije training 2 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Sprintrace - Van 15:30 tot 16:30 uur

Zondag 30 april

Race - Van 13:00 tot 15:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Azerbeidzjan

Zo, toe aan wat feitjes over deze Grand Prix? Maak je stoelriemen dan maar vast, want we hebben wat leuke weetjes voor je. Kan je meteen laten zien dat je een echte kenner bent. Het circuit is nog best nieuw, omdat het pas sinds 2016 op de kalender staat. Toch hebben we al wat legendarische races mogen aanschouwen. Hierdoor staat deze Grand Prix bij steeds meer liefhebbers als een favoriet te boek. Bij jou ook?

Beste rondetijd - Charles Leclerc heeft de snelste rondetijd op zijn naam staan. Hij kreeg het in 2019 voor elkaar een tijd van 1:43:009 te rijden op deze baan (tijdens de race), wat nadien niet meer is verbroken.

Lengte - De route is met 6.003 kilometer dus vrij lang. De racebaan is hierdoor de derde op de kalender qua lengte. Welke banen zijn dan langer, horen we je al denken. Wel, Spa-Francorchamps en Jeddah Street Circuit zijn langer met een afstand van 7.004 en 6.175 kilometer.

Aantal rondes - Vanwege de lengte van het asfalt tijdens deze Formule 1-wedstrijd, is het aantal rondes best laag. In totaal bestaat de Grand Prix van Azerbeidzjan uit 51 rondes. Dit is goed voor een raceafstand van 306 kilometer.

Snelheidsrecord - Tijdens de kwalificatie in 2016 werd er een record gevestigd voor hoogste snelheid met een Formule 1 auto ooit. Het lukte Valtteri Bottas om met zijn Williams een geregistreerde snelheid van 378 kilometer per uur te halen. Een snelheid die nooit eerder is aangetikt. Je bent een snelheidsduivel of niet. ;)

Max Verstappen en de GP van Azerbeidzjan

Max Verstappen leek in 2021 veilig naar de overwinning van deze Grand Prix te rijden. Toen sloeg het noodlot toe met een klapband, waardoor hij uitviel. Balen natuurlijk, want hij was volop in gevecht met Hamilton om het kampioenschap. Gratis overwinning voor de Brit? Daar leek het wel op.

Met de felle strijd tussen hem en Hamilton leek de eerste overwinning voor de Brit op dit circuit een zekerheid. Maar in de Formule 1 kan altijd wat gebeuren. Zo ook nu. De zevenvoudig kampioen verremde zich in de eerste bocht en schoot rechtdoor. Daar ging z'n kans op de overwinning. Geluk bij een ongeluk zeggen we dan maar. Hierdoor ging Sergio Pérez aan de leiding en Verstappen zag zijn teamgenoot de Grand Prix winnen.

Een jaar later was het dan alsnog raak! De Nederlander vertrok vanaf de derde plek in 2022, maar hij kon vrij gemakkelijk zijn teamgenoot, die vanaf de tweede plek van start ging, passeren. En de nummer één, Charles Leclerc, moest vroegtijdig opgeven. Na de pech in 2021 wist Verstappen dit in 2022 recht te zetten met een dominante overwinning in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Met deze overwinning noteerde Verstappen gelijk ook zijn eerste podiumplek ooit in Baku.

Charles Leclerc en de GP van Azerbeidzjan

In 2022 was Charles Leclerc de grootste uitdager van Verstappen. In Azerbeidzjan ging de strijd onverminderd door. De Monegask vertrok vanaf pole position, maar moest na 21 ronden helaas opgeven. Dit wist de kaarten in het kampioenschap aardig om te gooien. Met uitval van Leclerc en een overwinning voor Verstappen, kwam de Nederlander plots weer een heel stuk dichterbij de koploper in het kampioenschap.

De Grand Prix van Azerbeidzjan in 2022

De Grand Prix van Azerbeidzjan er één met twee gezichten: of er gebeurt weinig of het is een spektakel van jewelste. In 2021 was het echt een spektakel, in 2022 was het een wat rustigere editie. Toch was het een plezier om Verstappen te zien winnen, want we juichen natuurlijk allemaal voor hem.

Wel was het wat minder spannend dan een jaar eerder. Dit kwam doordat de strijd tussen Leclerc en de Nederlander op deze baan vroegtijdig ten einde kwam. Hoewel, dat zal Verstappen weinig uitgemaakt hebben. Hij kon makkelijker winnen en dat is natuurlijk alleen maar fijn.

Wat ook leuk was, is dat de overwinning van Max voor meer spanning in het kampioenschap heeft gezorgd. Het gat tussen de twee koplopers in punten werd een stuk kleiner. Het is hoe dan ook keer op keer weer een Grand Prix om echt naar uit te kijken. Dit dankzij de mooie locatie, de uitdagende bochten en lange straten. Yes, we hebben er weer zin an!

Vorige GP Azerbeidzjan winnaars

2016 - Nico Rosberg
2017 - Daniel Ricciardo
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Valtteri Bottas
2021 - Sergio Pérez
2022 - Max Verstappen

Met zes edities en zes verschillende Formule 1 winnaars, is het elk jaar een verrassing welke coureur als beste uit de strijd komt. Wie zal dit jaar de titel van overwinning in Azerbeidzjan op z'n naam schrijven? Pakt Max zijn tweede prijs hier of gaat het één van de andere toppers worden. We zullen het dit weekend in Baku zien! Are you ready!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.