Grand Prix Bahrein

Voor het vierde jaar op rij start het Formule 1-seizoen met de GP van Bahrein, een race die voor de twintigste keer op de kalender staat. Vorig jaar boekte Max Verstappen zijn eerste overwinning in het woestijngebied Sakhir. Uiteraard is de drievoudig wereldkampioen, die vorig jaar 19 van de 22 races op zijn naam schreef, ook nu weer de grote favoriet. Lees op deze pagina alles over de GP van Bahrein.

De Formule 1 Gulf Air Bahrein Grand Prix, zoals de GP van Bahrein officieel heet, verscheen in 2004 op de Formule 1-kalender. Dat we nu niet toe zijn aan de 21e editie komt omdat de race in 2011 werd overgeslagen vanwege de onrusten van de Arabische Lente. In de golfstaat werd in 2004 vlakbij de hoofdstad Manama het Bahrain International Circuit aangelegd. Hier is plek voor 70.000 toeschouwers. Vanaf 2014 wordt de GP van Bahrein grotendeels onder kunstlicht verreden. In 2024 is deze race de eerste stop op de agenda en het gevarieerde circuit kan een goede indicatie geven voor het verloop van de rest van het seizoen.

ZET IN & WIN!

Tijden, schema en programma van F1 Bahrein

Op naar wat praktische info. Omdat op zondag 10 maart de ramadan begint is er sprake van een aangepast tijdschema voor de Grand Prix' van Bahrein en Saoedi-Arabië. De race in Jeddah wordt met een dag vervroegd en omdat het anders erg kort op elkaar kwam te zitten is ook de race in Bahrein op zaterdag. Dat betekent dat op donderdag 29 februari de eerste vrije trainingen zijn.

Donderdag 29 februari

Vrije training 1 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Vrije training 2 - Van 16:00 tot 17:00 uur

Vrijdag 1 maart

Vrije training 3 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Kwalificatie - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 2 maart

Race - Van 16:00 tot 18:00 uur

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Feiten en cijfers Grand Prix Bahrein

  • Eerste editie in F1: 2004

  • Aantal edities in F1 tot 2023: 19

  • Lengte van het circuit: 5,412 km

  • Aantal af te werken ronden: 57

  • Recordwinnaar in Formule 1: Lewis Hamilton (5 keer)

  • Ronderecord: 1:31.447 – Pedro de la Rosa

  • Winnaar 2023: Max Verstappen

Geschiedenis circuit

In 2002 werd onder aanvoering van de kroonprins van Bahrein begonnen met de bouw van het Bahrain International Circuit. De gerenommeerde Duitse architect Hermann Tilke was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook onder andere het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en de circuits in Singapore en Shanghai. Het parcours ligt in de woestijn, maar door een speciale spray kan de invloed van opvliegend zand op het circuit worden geminimaliseerd.

Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor onder andere dragraces, de GP2 Series en V8 Supercar races gebruikt. De baan kan bovendien eenvoudig worden aangepast in een 'endurance circuit'. In 2010 werd dit bij de GP van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan.

Wat voor baan is het Bahrain International Circuit?

Het Bahrain International Circuit heeft voor elke coureurs wel iets te bieden. Er zijn drie lange rechte stukken waar de topsnelheid voor verschillen kan zorgen. Daarnaast is er een technische bochtige sectie, met enkele doordraaiers, maar ook stop-en-go werk. De voornaamste plek om in te halen in het start-finish gedeelte dat eindigt met de scherpe Michael Schumacher-bocht. Hier kan de DRS een groot verschil maken.

Inhalen is in Bahrein relatief goed te doen, en door de grote uitloopstroken zijn kleine foutjes niet direct fataal. Hierdoor kan een open strijd ontstaan en durven de coureurs normaliter meer aan te vallen dan in bijvoorbeeld het krappe stratenrondje in Monaco. De hoge temperatuur en het grove asfalt zorgen voor een vrij snelle slijtage. De coureurs moeten de banden daarom optimaal zien te conserveren en ook de bandenstrategie is erg belangrijk.

Eerdere winnaars GP Bahrein

Van de nog actieve coureurs wisten Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sergio Perez, Charles Leclerc en dus Max erstappen de GP van Bahrein te winnen. De eerste winnaar in de golfstaat was Michael Schumacher, waarna ook Fernando Alonso (drie keer), Felipe Massa (twee keer), Jenson Button en Nico Rosberg aan het langste eind trokken. Lewis Hamilton is de recordhouder in Bahrein met vijf zeges. Ferrari heeft als constructeur het vaakst gewonnen; zeven keer.

Max Verstappen tijdens GP Bahrein

Max Verstappen en Bahrein was tot vorig jaar een ongelukkige combinatie. De 26-jarige Nederlander deed tot 2023 negen keer mee in het Arabische land en viel maar liefst vijf keer uit. Daarnaast werd hij een keer zesde (in 2016), in 2019 vierde, in 2020 en 2021 werd hij tweede. Vorig jaar was er dan eindelijk een overwinning. Verstappen was heer en meester en had op de streep ruim elf seconden voorsprong op teamgenoot Sergio Perez.

Prestaties Lewis Hamilton Grand Prix Bahrein

Lewis Hamilton was bij zestien van de negentien verreden races in Bahrein van de partij. Elf keer stond de Brit op het podium: vijf keer als winnaar, twee keer op het tweede treetje en vier keer werd Hamilton derde. Vorig jaar eindigde de zevenvoudig wereldkampioen ver van het podium. Hamilton werd slechts zevende.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.