Grand Prix Bahrein

Ook in 2023 staat de GP van Bahrein op de kalender. Net als vorig jaar is het de openingsrace van het seizoen. Toen trok Charles Leclerc deze Grand Prix naar zich toe. Afgaande op de testdagen lijkt wereldkampioen Max Verstappen dit jaar de grote favoriet. Opvallend feitje: de Nederlander won nog nooit in Bahrein. Krijgen we een primeur? Lees op deze pagina alles over de GP van Bahrein.

De Formule 1 Gulf Air Bahrein Grand Prix, zoals de GP van Bahrein officieel heet, verscheen in 2004 op de Formule 1-kalender. Sindsdien werd de race alleen in 2011 overgeslagen vanwege de onrusten van de Arabisch Lente. In de golfstaat werd in 2004 vlakbij de hoofdstad Manama het Bahrain International Circuit aangelegd. Hier is plek voor 70.000 toeschouwers. Vanaf 2014 wordt de GP van Bahrein grotendeels onder kunstlicht verreden. In 2023 is deze race de eerste stop op de agenda en het gevarieerde circuit kan een goede indicatie geven voor het verloop van de rest van het seizoen.

ZET IN & WIN!

Feiten en cijfers Grand Prix Bahrein

  • Eerste editie in F1: 2004

  • Aantal edities in F1 tot 2023: 19

  • Lengte van het circuit: 5,412 km

  • Aantal af te werken ronden: 57

  • Recordwinnaar in Formule 1: Lewis Hamilton (5 keer)

  • Ronderecord: 1:31.447 – Pedro de la Rosa

  • Winnaar 2022: Charles Leclerc

Geschiedenis circuit

In 2002 werd onder aanvoering van de kroonprins van Bahrein begonnen met de bouw van het Bahrain International Circuit. De gerenommeerde Duitse architect Hermann Tilke was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook onder andere het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en de circuits in Singapore en Shanghai. Het parcours ligt in de woestijn, maar door een speciale spray kan de invloed van opvliegend zand op het circuit worden geminimaliseerd.

Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor onder andere dragraces, de GP2 Series en V8 Supercar races gebruikt. De baan kan bovendien eenvoudig worden aangepast in een 'endurance circuit'. In 2010 werd dit bij de GP van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan.

Wat voor baan is het Bahrain International Circuit?

Het Bahrain International Circuit heeft voor elke coureurs wel iets te bieden. Er zijn drie lange rechte stukken waar de topsnelheid voor verschillen kan zorgen. Daarnaast is er een technische bochtige sectie, met enkele doordraaiers, maar ook stop-en-go werk. De voornaamste plek om in te halen in het start-finish gedeelte dat eindigt met de scherpe Michael Schumacher-bocht. Hier kan de DRS een groot verschil maken.

Inhalen is in Bahrein relatief goed te doen, en door de grote uitloopstroken zijn kleine foutjes niet direct fataal. Hierdoor kan een open strijd ontstaan en durven de coureurs normaliter meer aan te vallen dan in bijvoorbeeld het krappe stratenrondje in Monaco. De hoge temperatuur en het grove asfalt zorgen voor een vrij snelle slijtage. De coureurs moeten de banden daarom optimaal zien te conserveren en ook de bandenstrategie is erg belangrijk.

Eerdere winnaars GP Bahrein

Van de nog actieve coureurs wisten Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sergio Perez en Charles Leclerc de GP van Bahrein te winnen. De eerste winnaar in de golfstaat was Michael Schumacher, waarna ook Fernando Alonso (drie keer), Felipe Massa (twee keer), Jenson Button en Nico Rosberg aan het langste eind trokken. Lewis Hamilton is de recordhouder in Bahrein met vijf zeges. Ferrari heeft als constructeur het vaakst gewonnen; zeven keer.

Max Verstappen tijdens GP Bahrein

Max Verstappen en Bahrein is een ongelukkige combinatie gebleken tot nu toe. De 25-jarige Nederlander deed negen keer mee in het Arabische land en viel maar liefst vijf keer uit. Daarnaast werd hij een keer zesde (in 2016), in 2019 vierde, in 2020 en 2021 werd hij tweede. Wellicht dat Verstappen dit jaar eindelijk op de hoogste trede van het podium mag staan.

Prestaties Lewis Hamilton Grand Prix Bahrein

Lewis Hamilton deed mee aan zestien van de zeventien edities van de GP van Bahrein. De Brit won vijf keer. Daarnaast zijn dit zijn podiumprestaties:

  • Twee keer tweede

  • Vier keer derde

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.