Grand Prix België

Tot de Nederlandse Grand Prix op de kalender verscheen, was de Grand Prix van België altijd een soort tweede thuisrace. Spa Francorchamps ligt niet al te ver over de grens, het is een uurtje rijden. De ligging van het circuit is net onder Zuid Limburg en op zich vrij goed bereikbaar. Dat zorgde voor complete volksverhuizingen toen Max Verstappen in actie kwam. Ondanks dat we nu een Grand Prix op Zandvoort hebben, blijft het een aantrekkelijke locatie voor ons gehele land om naartoe te gaan.

ZET IN & WIN!

Circuit Spa Francorchamps

Het Circuit Spa Francorchamps is te vinden in de Belgische Ardennen. Een bijzondere locatie, want het is hier heuvelachtig, bebost en erg wisselvallig qua weer. Met name de heuvels zorgen voor enorm veel hoogteverschillen met Eau Rouge - of eigenlijk Raidillon - als hoogtepunt. Een bocht die opdoemt na een diep dal. Het vraagt om uiterste concentratie van de coureurs.

Hierna volgt een recht stuk waarop hoge snelheden behaald worden. Vervolgens gaat de baan naar een meer wisselende opzet met hoogteverschillen en korte en lange bochten. Het is de ligging, de lay out, de snelheden en de uitdaging die het tot een geliefde baan maken. Niet voor niets wordt Spa Francorchamps vaak genoemd als mooiste circuit op de kalender of om überhaupt op te racen.

Hierdoor is het ook een populaire Grand Prix om te bezoeken, zeker voor ons Nederlanders. Erheen reizen kost niet al teveel tijd en je bent dan gelijk getuige van één van de mooiere races van het jaar.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma

Deze Formule 1-race mag je absoluut niet missen. Het is een favoriet voor de fans en coureurs. Ook dit jaar belooft het weer een mooi spektakel te worden. Om te zorgen dat je helemaal niks mist, hieronder het schema van wanneer de sessies verreden worden.

Vrijdag 26 juli

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 27 juli

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 28 juli

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van België

Met deze Formule 1-race op het programma moet je natuurlijk wel goed voor de dag komen met alle belangrijke details. Geen zorgen, we voorzien je hieronder in alles wat je moet weten!

Beste rondetijd - Valtteri Bottas zette in 2018 toen hij voor Mercedes reed de snelste tijd ooit neer in een race: 1:48.286.

Lengte - Met 7.004 kilometer is Spa Francorchamps het langste circuit op de kalender. Het is zelfs bijna een kilometer langer dan het al lange Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië.

Aantal rondes - Doordat dit het langste circuit is, mag het geen verrassing zijn dat het aantal rondes laag ligt. Er worden tijdens de Grand Prix België in totaal 44 rondes gereden met een totale afstand van 308 kilometer.

Max Verstappen en Spa Francorchamps

Voor Verstappen was de Grand Prix op Spa Francorchamps voordat de Nederlandse Grand Prix plaatsvond natuurlijk een soort van thuisrace. Een race die hij graag wilde winnen, maar dit ging niet echt gemakkelijk. Zo kwam hij in 2017 niet eens over de eindstreep door de onbetrouwbare Renault motor. In 2018 daarentegen ging het hem beter af, maar werd hij derde omdat de Ferrari's en Mercedessen van toen simpelweg beter waren.

Nieuwe kans in 2019 dan maar. Weer pech, dus geen eindstreep. Het jaar erop verliep het beter: hij werd weer derde, maar die ó zo gewilde eerste plaats was nog steeds onbereikbaar. In 2021 kreeg hij vervolgens de race eigenlijk gewoon cadeau. Het regende zo ontzettend hard en veel in de Belgische Ardennen, dat het niet verantwoord was om te racen. Uiteindelijk hebben de wagens slechts een paar rondjes gereden, waarna Verstappen als eerste over de streep kwam.

Niet echt de manier waarop je wilt winnen. Omdat er niet voldoende gereden was qua afstand, werden er halve punten uitgedeeld. Maar toen was daar het jaar 2022. Dit keer wel een fatsoenlijke race, maar Verstappen vertrok vanaf plaats 14 vanwege nieuwe motoronderdelen. Dat leek missie kansloos. De kijker en bezoeker werden echter getrakteerd op een race die we zelden zien. Vanaf die kansloze positie wist de Nederlander zich op spectaculaire wijze naar de eerste positie te navigeren.

Het mocht jaren niet lukken en 2021 was niet echt een overwinning, maar gelukkig werd het in 2022 meer dan goed gemaakt. Ook in 2023 kwam onze landgenoot als eerste over de streep.

Vorige winnaars

De Belgische GP kent een prachtige historie vanwege de ligging, het circuit en de bijkomende uitdagingen. Daardoor is de Grand Prix altijd wat lastig te voorspellen, wat het juist spannend maakt. Hierdoor zien we ook een vrij grote variatie aan winnaars sinds 2000.

2000 - Mika Häkkinen
2001 - Micheal Schumacher
2002 - Michael Schumacher
2003 - Geen Grand Prix
2004 - Kimi Räikkönen
2005 - Kimi Räikkönen
2006 - Geen Grand Prix
2007 - Kimi Räikkönen
2008 - Felipe Massa
2009 - Kimi Räikkönen
2010 - Lewis Hamilton
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Jenson Button
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Daniel Ricciardo
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Nico Rosberg
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Sebastian Vettel
2019 - Charles Leclerc
2020 - Lewis Hamilton
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen
2023 - Max Verstappen

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.