We gaan naar het mooie Zuid-Amerika voor de jaarlijkse Grand Prix van Brazilië. Die staat richting het einde van het seizoen altijd op de kalender en wordt op het beroemde circuit van Interlagos verreden. Een Grand Prix die altijd genoeg te bieden heeft. Wij hebben er prachtige herinneringen aan, onder andere door het optreden van onze Red Bull-ster. Jij moet natuurlijk alles over deze race weten, lees daarom snel verder!
Het beroemde circuit met de vrij lange naam ligt in de Braziliaanse stad São Paulo. Hoewel het bovenstaande kopje de officiële naam aangeeft, is het in de volksmond gewoon 'Interlagos'. Dit staat voor 'tussen de meren' wat weer slaat op de wijk die tussen twee grote meren in ligt. Zo, heb je dat stukje topografie ook weer geleerd.
Het circuit staat bekend om z'n hoogteverschillen, het lange rechte stuk met daarin een flauwe bocht en de hobbels in het asfalt. Hierdoor is het een relatief zwaar circuit om op te rijden, mede door het vrij hoge aantal rondes tijdens een Grand Prix. Wat deze baan zo mooi maakt, is de uitdaging die gepaard gaat met de route.
Na de start van de wedstrijd duiken de coureurs via een lange bochtencombinatie weer naar beneden om vervolgens een stukje rechtuit te kunnen rijden. Nadien volgt er een continue aaneenschakeling van bochten, waarbij de auto's over het algemeen nog verder naar beneden rijden. Aan het einde van de rit gaan de coureurs vervolgens via het gebogen rechte stuk weer steeds verder omhoog.
Het raceweekend in Brazilië is een genot om te kijken. Ook omdat het onvoorspelbaar is. Vaak is het vrij zonnig, maar het kan ook hevig regenen. Dit zagen we bijvoorbeeld tijdens de legendarische Grand Prix van 2016, waar Max Verstappen voor eens en altijd zijn kunnen aan de wereld liet zien onder het mom van: 'hier ben ik, houd rekening met mij'. Dat hebben we geweten ook!
Hoewel de Braziliaanse Grand Prix aan de andere kant van de wereld verreden wordt, valt het qua tijdsverschil redelijk mee. Hierdoor zijn alle sessies op Autodromo Jose Carlos Pace op een mooie tijd: einde van de middag en begin van de avond. De Formule 1 race zelf kan niet gunstiger, die begint rond etenstijd. Hieronder het hele schema van de Braziliaanse Grand Prix.
Vrije training 1 - Van 15:30 tot 16:30 uur
Kwalificatie - Van 19:00 tot 20:00 uur
Vrije training 2 - Van 15:30 tot 16:30 uur
Sprintrace - Van 19:30 tot 20:30 uur
Race - Van 18:00 tot 20:00 uur
De Grand Prix van Brazilië behoort tot het rijtje klassiekers op een legendarisch circuit. Zorg dat je van alles op de hoogte bent, zodat jij bij je vrienden en familie bekend staat als een echte kenner. Stamp de onderstaande weetjes in je hoofd over deze mooie Grand Prix in het Zuid-Amerikaanse land.
Beste rondetijd - Valtteri Bottas is de man met de snelste ronde op zijn naam. Hij reed in 2018 in zijn Mercedes een tijd van 1:10.540.
Lengte - Het circuit van Autódromo José Carlos Pace is een vrij korte met een afstand van 4.309 kilometer.
Aantal rondes - Vanwege de korte afstand ligt het aantal rondes hoog, er worden in totaal 71 rondjes afgelegd tijdens de race. Dit is goed voor een raceafstand van 305 kilometer.
Wederopstanding van Senna - Verstappen wist in 2016 een ongekend staaltje stuurmanskunsten te laten zin. In hevige regen viel de Nederlander tijdens de race, geplaagd door veel incidenten, terug. Hij parkeerde zijn auto bijna zelfs in de muur. Maar door zijn skills eindigde hij uiteindelijk na een unieke inhaalrace derde. Voor het toeziend oog van de Braziliaanse fans werd hij gezien als een soort wederopstanding van Senna. Een coureur die ook zeer goed in de regen was. Het racen van Max was buitenaards die race en zal de liefhebber voor altijd bijblijven.
Winst van Honda - Daar blijft het niet bij qua vergelijkingen met de Braziliaan. Het was voor Honda in 2019 de eerste keer sinds 1993 dat zij een overwinning in Brazilië pakte. De laatste keer dat dit lukte was met Senna bijna 30 jaar eerder.
Negen Braziliaanse winnaars - Er zijn negen Braziliaanse coureurs die gewonnen hebben op eigen grond. Dit zijn: Emerson Fittipaldi (2), Nelson Piquet (2), Ayrton Senna (2), Felipe Massa (2) en Carlos Pace (1).
Onze Max kent dit circuit op zijn duimpje. Hij heeft er inmiddels zeven keer mogen racen en over het algemeen scoort hij vrij goed tot heel goed. In zijn debuutjaar werd hij netjes negende in zijn Toro Rosso. Dit overklaste hij een jaar later in z'n Red Bull door derde te worden. Die race staat te boek als één van de beste optredens van Max ooit, omdat hij z'n auto uit een onmogelijke positie uit de muur wist te houden. Ook haalde hij iedereen tijdens deze hevige regenrace in.
In 2017 was het zonnig en hoewel hij ook hier goed voor de dag kwam, was z'n bolide niet opgewassen tegen de Mercedessen en Ferrari's. Een nette vijfde plaats was het resultaat. In 2018 lag hij echt op koers om zijn eerste overwinning in Brazilië te pakken, maar hij werd benadeeld door Ocon.
De Fransman dacht dat hij zichzelf van een rondje achterstand kon ontdoen en probeerde Verstappen in te halen. Die had daar niet echt op gerekend; het resultaat was een spin waarna Hamilton voorbij vloog. Erger nog: de eerste kans op winst in São Paulo glipte Max uit z'n handen wat hem woedend maakte.
De confrontatie na de wedstrijd werd op televisie breed uitgemeten, aangezien Verstappen Ocon een duw gaf. Dit heeft zelfs tot een taakstraf geleid, die Max heeft aanvaard. 2019: waar er in 2018 dus 'tranen' waren vanwege het verlies, heeft onze held dat een jaar later rechtgezet door te winnen. Dit wilde hij in 2021 dunnetjes overdoen, maar in de strijd om de wereldtitel was Hamilton domweg sneller in z'n Mercedes.
Dan in 2022 maar het succes van 2019 herhalen. Het zat er weer niet in, Verstappen werd teleurstellend, maar knap zesde. Hieronder lees je daar meer over.
De Grand Prix van Brazilië in 2022 leek voordat het circus naar São Paulo was afgereisd een makkie. De Red Bull gaat hier vaak goed. Omdat Max het hele seizoen bijna alles won, was de verwachting voor de Braziliaanse GP hetzelfde. Het liep anders, want zoals al aangegeven werd hij zesde.
De opstelling voor de race werd bepaald door een sprintrace op zaterdag, waarvoor op vrijdag gekwalificeerd werd. Kevin Magnussen zette een razendsnelle tijd op rode banden neer, maar tijdens de laatste minuten begon het te regenen. De andere coureurs moesten het met intermediate banden doen, maar daarmee was het onmogelijk de tijd van de Deen te verbeteren.
Voor het eerst in z'n carrière stond Magnussen op de eerste plek, gevolgd door Max op twee. Na drie ronden reed Max overigens al eerste. Russell was echter razendsnel en voorbij de helft van de race was het een heerlijk gevecht tussen de twee. Na een aantal rondes ging de Mercedes-coureur de Nederlander uiteindelijk voorbij. Hetzelfde gebeurde later ook met Sainz Jr. en weer even later met Hamilton.
De sprint was dus geen succes voor Max die daardoor als vierde moest beginnen aan de Grand Prix. Na wat incidenten in het begin probeerde Max Lewis voorbij te gaan, maar ze raakten elkaar. Max werd als schuldige aangewezen en kreeg een tijdstraf, ook moest hij terug naar de pits voor reparatie. Russell, die reed ondertussen zorgeloos vooraan om uiteindelijk zijn eerste GP-overwinning ooit te pakken.
Hamilton had overigens een goede race, want ondanks het incident met Verstappen had hij geen last van een tijdstraf. Hij kon met de kracht van z'n bolide ook het gevecht met de koplopers aan. Hij werd tweede. Voor Max een flinke opgave, hij lag zeventiende na het repareren van de schade en het uitzitten van z'n straf, maar een inhaalrace... daar kan Verstappen niet om malen. Daar waren we ook nu weer getuige van. Hij wist van die positie naar de zesde plek te rijden.
Brazilië is naast een voetballand ook een groot liefhebber van de autosport, wat natuurlijk te danken is aan de nationale held Ayrton Senna. De Braziliaan heeft twee keer voor eigen publiek gewonnen, in 1991 en 1993. De meest succesvolle coureur in het Zuid-Amerikaanse land is echter Schumacher. Hij won vier keer. Alle winnaars sinds 2000 hebben we zoals altijd hieronder op een rijtje gezet.
2000 - Michael Schumacher
2001 - David Coulthard
2002 - Michael Schumacher
2003 - Giancarlo Fisichella
2004 - Juan Pablo Montoya
2005 - Juan Pablo Montoya
2006 - Felipe Massa
2007 - Kimi Räikkönen
2008 - Felipe Massa
2009 - Mark Webber
2010 - Sebastian Vettel
2011 - Mark Webber
2012 - Jenson Button
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Nico Rosberg
2015 - Nico Rosberg
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Sebastian Vettel
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Max Verstappen
2020 - Geen Grand Prix
2021 - Lewis Hamilton
2022 - George Russell
Max was geregeld dichtbij overwinningen, maar hij heeft er slechts één echt gepakt: in 2019. Dat was een mooie revanche op het mislopen van de winst in 2018 na de domme 'crash' veroorzaakt door Esteban Ocon. Het is dus al een flinke tijd geleden dat hij won. Wij zijn van mening dat het nu tijd is om die tweede overwinning in Brazilië te pakken. Wellicht lukt het dit weekend weer!
Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.