Grand Prix Canada

Voor de Grand Prix van Canada reizen we naar Montreal. Dit is één van de grotere steden in het enorme land dat relatief dicht bij de Verenigde Staten ligt. De stad is al jaren dé plek voor de Canadese Grand Prix, die bij coureurs geliefd is vanwege de schitterende locatie, de route en de uitdaging die de baan kent. Nadeeltje wel: het is een race waar je misschien voor moet opblijven. Zeker voor de laatste sessies op een dag.

Meer weten over de negende race op de kalender? Je zit hier helemaal goed, lees snel verder!

ZET IN & WIN!

Circuit Gilles Villeneuve

Bij kenners van de sport zal de naam Villeneuve vast een belletje doen rinkelen. Deze Canadese coureur is namelijk de vader van Jacques Villeneuve. Deze coureur werd in 1997 wereldkampioen in de Formule 1. Het circuit in Montreal is naar hem vernoemd omdat Gilles Villeneuve hier in 1978 zijn eerste overwinning behaalde.

Vandaag de dag is het nog steeds het toneel voor de Grand Prix van Canada. De race wordt gereden op een kunstmatig eiland in de Saint Lawrence rivier waar Montreal aan ligt. Opvallend aan het eiland is ook de vierkante waterbak die er te vinden is. Dit wordt gebruikt als roeibaan, waardoor het een sportief eiland genoemd mag worden.

Als er geen races verreden worden, is de baan ook vrij toegankelijk voor auto's, maar van een echt stratencircuit is geen sprake. Het circuit in Canada wordt al sinds 1978 gebruikt voor autoraces. Hoewel we hier niet met hoogteverschillen te maken hebben, is het alsnog een bijzonder boeiende route.

De baan zelf kenmerkt zich door vrij bochtig te zijn met een haarspeldbocht aan het einde. Hierna komt een flink recht stuk dat weer onderbroken wordt door een gevaarlijke chicane (gevolgd door een harde muur met de bijnaam 'Wall of Champions' - zoek maar op!). Het resultaat is een baan waarop het echt genieten is als de Formule 1 er weer te vinden is.

Tijden, schema en programma

De Canadese Grand Prix is natuurlijk aan de andere kant van de wereld en je weet wat dat betekent: een aangepast tijdschema. We hebben met een flink tijdverschil te maken, maar gelukkig is het zo gepland dat het nog wel aardig uitpakt. Alles zal in de avond plaatsvinden, zie het schema hieronder.

Vrijdag 16 juni

Vrije training 1 - Van 19:30 tot 20:30 uur
Vrije training 2 - Van 23:00 tot 00:00 uur

Zaterdag 17 juni

Vrije training 3 - Van 18:30 tot 19:30 uur
Kwalificatie - Van 22:00 tot 23:00 uur

Zondag 18 juni

Race - Van 20:00 tot 22:00 uur

Weetjes over de Canadese Grand Prix

Weetjes. Altijd leuk, nietwaar? Met de volgende weetjes maak jij jezelf helemaal tot een kenner van de Grand Prix van Canada.

Beste rondetijd - De snelste ronde werd in 2019 gereden door de Fin Valtteri Bottas. Hij reed een razendsnelle tijd van maar liefst 1:13,078.

Lengte - Het circuit is met 4,361 kilometer een relatief korte baan. Doordat het vrij technisch is en de hoge snelheid flink geremd wordt door de lastige bochten, is elke ronde weer een uitdaging. Het asfalt zorgt in ieder geval voor genoeg spektakel en dit is allemaal aan die mooie lay-out te danken.

Aantal rondes - Zoals je al weet is de baan in Canada vrij kort. Daardoor worden er maar liefst 70 rondes gereden. Dit is goed voor een wedstrijd afstand van 305 kilometer.

Marmotten zijn waaghalzen - Als je goed oplet tijdens de vrije trainingen, kwalificatie of race, zal je marmotten kunnen spotten. Deze dieren zijn namelijk absoluut niet bang voor de wagens die voorbij racen op het rechte stuk of in de bochten. Geregeld lopen deze beesten op en naast de baan. Dit wil nog weleens tot een ongeluk leiden. Tegelijkertijd is die 'we geven er geen moer om' mentaliteit van de dieren best grappig.

Max Verstappen en de GP van Canada

Verstappen heeft zes keer een bezoekje aan het circuit in Canada gebracht. Hij heeft lang moeten wachten op zijn eerste overwinning, want die kwam pas in 2022. Het podium was echter geen onbekend terrein voor de Nederlander. Toen hij in 2016 net misgreep door vierde te worden en in 2017 uitviel, werd hij in 2018 netjes derde.

In 2019 deed de coureur van Red Bull Racing wat hij moest doen, maar verder dan de vijfde positie kwam hij niet. In de jaren daarop was Canada gesloten vanwege de pandemie. We hebben dus een paar jaar moeten wachten. Gelukkig was het in 2022 weer zover. Onze landgenoot kwam als eerste over de finish en schreef de overwinning op zijn naam. Goed voor maximale punten!

De Canada F1 in 2022

Verstappen begon vanaf de eerste plaats nadat hij zijn concurrentie met dik een halve seconde te snel af was. Dat is voor Verstappen altijd goed nieuws, want wegrijden bij de start en de rit uitzitten is voldoende. Zo makkelijk werd het niet. Hoewel het in eerste instantie best redelijk verliep, beging Yuki Tsunoda in de slotfase een oliedomme fout. De Japanner reed de pitstraat uit en zette z'n auto in de muur. Beetje knullig...

Safety car op de baan. Dit was hét het moment voor Carlos Sainz Jr. om een pitstop te maken en de jacht op de Nederlander te openen. Max Verstappen bleef na de herstart continu de Spanjaard in z'n spiegels zien die profiteerde van de DRS en binnen inhaalafstand zat. Gelukje voor Max: het lukte telkens net niet, maar Sainz kwam een paar keer heel dichtbij.

Een speciale vermelding trouwens voor Fernando Alonso. De coureur van Renault begon van de tweede plek door een uitmuntende tijd bij het kwalificeren, maar de bolide bleek in de race domweg te langzaam. Hierdoor zakte de voormalig kampioen helaas steeds verder naar achteren. Het resultaat: negende.

Met de overwinning bracht Verstappen zijn punten naar 175 stuks tegenover de 129 van teamgenoot Sergio Pérez en 126 van Charles Leclerc. Een comfortabele positie qua punten in het kampioenschap.

Vorige winnaars

Circuit Gilles Villeneuve heeft deze naam in 1982 gekregen, maar er wordt al sinds 1978 op gereden. Er zijn in de jaren erna een paar onderbrekingen geweest, maar normaal gesproken is het een vaste stek in het Formule 1 seizoen. Hieronder op een rijtje alle coureurs die sinds 2000 hebben gewonnen.

2000 - Michael Schumacher
2001 - Ralf Schumacher
2002 - Michael Schumacher
2003 - Michael Schumacher
2004 - Michael Schumacher
2005 - Kimi Räikkönen
2006 - Fernando Alonso
2007 - Lewis Hamilton
2008 - Robert Kubica
2009 - Geen GP
2010 - Lewis Hamilton
2011 - Jenson Button
2012 - Lewis Hamilton
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Daniel Ricciardo
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Sebastian Vettel
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Geen GP
2021 - Geen GP
2022 - Max Verstappen

De negende race van het jaar is er eentje waar je heerlijk van kunt genieten. Met een bord op schoot de trainingen kijken en later op de avond het kwalificeren met tot slot de race op het Circuit Gilles Villeneuve als mooie afsluiter van het weekend!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.