Grand Prix Emilia-Romagna

We zijn in Italië aangekomen, het land van de pizza's, Ferrari en natuurlijk de mooie circuits. Het eerste bezoekje aan het mooie land wordt de Grand Prix van Emilia Romagna genoemd. De coureurs gaan naar Imola om daar de strijd verder te zetten. Vanwege de pandemie in 2020 zocht de Formule 1 naar alternatieve circuits. Deze baan kwam al snel bovendrijven. Dit is iedereen blijkbaar goed bevallen, want zondag gaan we alweer voor de vierde keer op dit iconische circuit racen.

De hoogste tijd dus om je alle ins en outs over deze Grand Prix te vertellen. Lees dus snel verder! Zo ben je van alles op de hoogte voordat de motoren gestart worden en de eerste meters gereden worden.

ZET IN & WIN!

Het historische circuit van San Marino

Vaak wordt deze race de Grand Prix van San Marino genoemd, terwijl de baan eigenlijk gewoon in Italië in het plaatsje Imola ligt. Sinds de terugkeer van de Formule 1 naar deze baan, wordt het de Grand Prix Emilia Romagna genoemd. Dit komt weer doordat het de naam van de streek is. Best creatief dus. En eerlijk: het klinkt ook best wel chic. Niet?

Het circuit is wereldberoemd vanwege de ligging, hoge snelheid en het spektakel. Tegelijkertijd vormt het Autodromo Enzo e Dino (zoals het echt heet) ook een zwarte bladzijde in de Formule 1 geschiedenis. Tijdens het Grand Prix weekend van 1994 kwamen hier namelijk Roland Ratzenberger en Ayrton Senna om het leven.

Een moment in de geschiedenis dat autosportliefhebbers in het geheugen gegrift staat. Sinds dat gruwelijke weekend zijn er veel aanpassingen gedaan, waardoor het circuit in Imola veiliger is geworden. Fast forward naar 2023 staat het weer op de kalender en is het een plezier om hier de Formule 1 in actie te zien.

De baan kenmerkt zich door de vele vrij korte bochten, hoogteverschillen en rechte stukken met flauwe draaiers, die de adrenaline de hoogte in jagen.

Tijden, schema en programma

De zesde race van het seizoen wordt verreden op de zondag. Van te voren krijgen we een normaal race weekend waarin de coureurs zich voorbereiden. Houd het onderstaande schema bij de hand, zodat je geen enkele sessie hoeft te missen.

Vrijdag 19 mei

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 20 mei

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 21 mei

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Emilia-Romagna

Beste rondetijd - Lewis Hamilton is dé coureur met het record in handen. Hij reed op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari circuit in Imola in 2020 de razendsnelle tijd van 1:15.484.

Lengte - Het circuit dat voor de Emilia Romagna race gebruikt wordt is 4,909 kilometer lang. Daarmee is het van een gemiddelde lengte wat betreft alle circuits die op de kalender terugkomen.

Aantal rondes - Met de genoemde lengte zullen de coureurs in totaal 63 ronden rijden. Daarmee komt de totale raceafstand op 309 kilometer wat ietsje meer dan gebruikelijk is.

Race in de achtertuin - De grote man die tegenwoordig de baas van de Formule 1 is, Stefano Domenicali, heeft een bijzondere historie met Imola. De Italiaan is namelijk in het dorpje geboren, dus hij kan letterlijk spreken van een thuisrace in z'n achtertuin. Hoewel, hij komt natuurlijk zelf niet op de baan in actie.

Max Verstappen en de GP van Emilia-Romagna

Max Verstappen zal Imola ongetwijfeld graag bezoeken. Hij won twee van de laatste drie edities. Gezien de Red Bull ook dit jaar weer als de brandweer gaat, kan het zomaar zijn dat hij er een derde overwinning aan vastplakt. In 2022 won hij vrij gemakkelijk, in 2021 was het ietsje lastiger.

In 2021 was het net zoals in 2022 een natte bedoeling, waardoor de start zeer chaotisch was. Toch kwam Verstappen overal zonder kleerscheuren doorheen nadat hij vanaf drie begon. Na een ronde lag hij al op kop en dat kon hij vasthouden, ondanks zijn schitterende 360 later in de race.

Als we nog iets verder teruggaan naar 2020, dan had Verstappen ook hier op het podium kunnen staan. Naast Hamilton op de tweede plaats. Een klapband gooide roet in het eten, maar die zure smaak heeft de Nederlander tijdens de GP in de jaren erop netjes weggepoetst.

De Grand Prix van Emilia-Romagna in 2022

De race in 2022 begon met Max Verstappen op poleposition, nadat hij de sprintrace een dag eerder won. Normaal is het in Italië altijd zonnig, behalve in Imola. Het was een natte baan bij de start van de race, wat goed zicht beperkte. Dit was gelijk te zien bij de start, waar Carlos Sainz na een touche in de grindbak belandde.

Ook Leclerc kwam niet lekker weg. En Verstappen? Geen vuiltje aan de lucht, hij reed goed weg. Teamgenoot Sergio Pérez maakte gebruik van de moeizame start van Leclerc en werd tweede. Verstappen bleek namelijk een maatje te groot voor hem, wat resulteerde in een mooi één-tweetje voor Red Bull Racing.

Een eervolle vermelding is trouwens voor George Russell. Die zette één van de meest indrukwekkende prestaties van het jaar neer. Hij reed van de elfde positie naar de vierde plek terwijl de Mercedes aan het begin van het seizoen verre van sterk was.

Trouwens, Leclerc kon zich wel voor zijn kop slaan. De Red Bull mannen waren te snel, maar hij had derde kunnen worden. Te gretig dat hij was in zijn achtervolging op Pérez ging hij te hard over de kerbstones waardoor hij de muur raakte. Het gevolg: een extra pitstop en een terugval naar plek negen. Hij werd toch nog knap zesde, maar handig voor het kampioenschap was het natuurlijk niet.

Vorige winnaars van de Grand Prix van Emilia-Romagna F1

Hoewel er een behoorlijk gat zit tussen de GP Emilia Romagna tussen 2006 en 2020, is het circuit in Imola een belangrijke locatie dat al decennialang een rol van betekenis speelt in de Formule 1. Er zijn sinds de eerste Grand Prix in 1981 veel verschillende winnaars geweest, zie het lijstje hieronder.

1981 - Nelson Piquet
1982 - Didier Pironi
1983 - Patrick Tambay
1984 - Alain Prost
1985 - Elio de Angelis
1986 - Alain Prost
1987 - Nigel Mansell
1988 - Ayrton Senna
1989 - Ayrton Senna
1990 - Riccardo Patrese
1991 - Ayrton Senna
1992 - Nigel Mansell
1993 - Alain Prost
1994 - Michael Schumacher
1995 - Damon Hill
1996 - Damon Hill
1997 - Heinz-Harald Frentzen
1998 - David Coulthard
1999 - Michael Schumacher
2000 - Michael Schumacher
2001 - Ralf Schumacher
2002 - Michael Schumacher
2003 - Michael Schumacher
2004 - Michael Schumacher
2005 - Fernando Alonso
2006 - Michael Schumacher
2007 - 2019 - Geen Grands Prix
2020 - Lewis Hamilton
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen

De terugkeer van de Formule 1 in 2020 naar Emilia Romagna is een winst voor de sport. Het heeft zich écht bewezen als een Grand Prix die wat toevoegt dankzij de heerlijke races. Dat Max Verstappen het hier ook altijd lekker doet is natuurlijk mooi meegenomen.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.