Grand Prix Groot-Brittannië

Groot Brittannië is de thuisbasis van veel verschillende teams. Daarom voelt de Britse Grand Prix op Silverstone altijd een beetje als een thuisrace aan. Zo zit Mercedes in Brackley, een plaats verderop. Red Bull zit in Milton Keynes, ook vrij dichtbij. Aston Martin zit letterlijk naast de baan. Maar ook staat het race evenement bekend om zijn schitterende races, enorm veel publiek en prachtige shows. Het is bijna tijd voor de British Grand Prix op het Silverstone Circuit, dus we gaan je er nu alles over vertellen!

ZET IN & WIN!

Circuit Silverstone

Wat velen niet weten is dat het Silverstone Circuit een voormalige vliegveld is waar getraind werd met Britse bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog. De locatie kent dus een rijke historie, maar het verleden is vooral gekoppeld aan de autosport. Dit komt doordat het circuit al sinds 1948 bestaat. Een echte klassieker dus.

De ligging is vrij gunstig. Silverstone ligt tussen Londen en Birmingham in en de locatie is vrij goed bereikbaar. Kenmerkend voor de baan zijn de lange rechte stukken afgewisseld met een technische gedeelte van razendsnelle bochten. Daarnaast zijn er verschillende opties voor de lay-out beschikbaar, waardoor de baan anders opgezet kan worden. Doordat het circuit al zo oud is en al lang gebruikt wordt, kan het gezien worden als de bakermat voor de Engelse racerij.

Wat dit voor de Formule 1 betekent is eigenlijk eenvoudig: een spektakel van jewelste. Elk weekend is het weer genieten zodra de Formule 1 aankomt. Dit is vooral te danken aan de route die gereden wordt, want de Grand Prix van Groot Brittannië is een favoriet voor velen. Het circuit is zeer technisch en vormt dus een flinke uitdaging, waar coureurs van houden.

Daarom is het niet gek dat het circuit sinds de opening jaarlijks op de kalender terugkomt.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma op Silverstone

Het is bijna tijd om te gaan genieten van de race op het legendarische circuit van Silverstone in Groot Brittannië. Je wilt natuurlijk helemaal niks missen. Daarom hebben we dit handige tijdschema voor je opgesteld. Houd dit bij de hand, zodat je bij elke sessie tijdig klaar zit om te genieten.

Vrijdag 7 juli

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 8 juli

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 9 juli

Race - Van 16:00 tot 18:00 uur

Weetjes over de Grand Prix Silverstone

Met wat historische details, het tijdschema en algemene informatie op zak moeten we je natuurlijk ook nog wat leuke weetjes geven. Zo word je de echte kenner van deze GP in Engeland.

Beste rondetijd - De snelste ronde die ooit op het circuit tijdens een race is gereden, staat op naam van Max Verstappen. Hij reed in 2020 een tijd van 1:27,097.

Lengte - Met 5,891 kilometer rijden de coureurs een vrij forse afstand. Het circuit behoort hiermee tot de wat langere banen op de kalender.

Aantal rondes - Gezien het een wat langer circuit is, ligt het aantal rondes net boven de 50. Er worden om precies te zijn 52 rondes gereden tijdens de F1 Silverstone.

Vaste stek - Groot Brittannië is samen met Italië het enige land dat sinds de oprichting van de Formule 1 in 1950 elk jaar een race georganiseerd heeft. Een vrij uitzonderlijk feit, gezien de Formule 1 regelmatig de kalender aanpast.

Max Verstappen en Silverstone

De Grand Prix aan de overkant van de zee is er eentje waar Max met gemengde gevoelens op terug moet kijken. In zijn debuutjaar haalde hij de eindstreep op Silverstone niet, maar een jaartje later werd hij zeer netjes tweede. Een herhaling zat er in 2017 niet in, omdat hij vierde werd. In 2018 was het zelfs nog wat vervelender: hij haalde het einde weer niet.

Het is in de jaren altijd een beetje wisselvallig geweest. Als hij finishte zat hij altijd bij de kop, maar uitval is Max op Silverstone ook niet onbekend. Vanwege corona waren er in 2020 zelfs twee races op het circuit van Silverstone en de 70th Anniversary Edition werd door Max gewonnen, wat zijn eerste overwinning op het circuit betekende.

Dit was ook zijn enige overwinning, want in 2022 kwam hij niet verder dan zevende. Maar hé, hij heeft er in ieder geval een keer gewonnen, dus die kan hij mooi van zijn lijstje afstrepen.

De Britse Grand Prix in 2022

De start in 2022 was van korte duur, want na een paar bochten werd de race stilgelegd omdat Zhou Guanyu er bijzonder hard afging. Dit terwijl Max ondertussen een flitsende start had en gelijk wegreed nadat hij Sainz voorbij vloog. De herstart was trouwens weer genieten geblazen, want het was een strijd tussen Max en Sainz met daar direct achter een strijd tussen de auto's van teamgenoot Pérez en Leclerc.

Het leek er even op dat het een heerlijk gevecht zou worden tussen deze vier. Maar... zowel Max als Sergio hadden schade aan hun auto. Ze moesten dus de pits in voor reparatie. De Ferrari's hadden het er blijkbaar beter vanaf gebracht en wisten ondanks wat stuurfoutjes de koppositie te houden terwijl Hamilton ondertussen in hun nek begon te hijgen.

Die wist de rode bolides zelfs te passeren, waarna ook Sainz en Leclerc nog eens omgewisseld werden. Leclerc was namelijk sneller. Tegen het einde van de race lag de Britse Mercedes coureur weer derde. Het werd een bijzonder spannende strijd tussen Leclerc en Sainz. Einde van de rit zou je denken, maar nee: het werd nóg veel spannender.

De laatste zes ronden waren achter Sainz en Pérez (die zich weer naar voren had gevochten) een magistraal stukje Formule 1 om te aanschouwen. Alonso, Hamilton, Leclerc wisselden elkaar af en ware continu in gevecht dat goed ging. Werkelijk spectaculair tot de laatste bochten waardoor we weer weten: Silverstone staat garant voor spektakel in Formula 1!

Vorige winnaars

Deze Grand Prix is elk jaar verreden en daardoor is de lijst met winnaars erg lang. We beperken ons vandaag met ons overzicht tot de winnaars vanaf 2000. Voor Hamilton is het een bijzondere Grand Prix, het is immers zijn thuisrace. Hij heeft er inmiddels 7 keer gewonnen.

2000 - David Coulthard
2001 - Mika Häkkinen
2002 - Michael Schumacher
2003 - Rubens Barrichello
2004 - Michael Schumacher
2005 - Juan Pablo Montoya
2006 - Fernando Alonso
2007 - Kimi Räikkönen
2008 - Lewis Hamilton
2009 - Sebastian Vettel
2010 - Mark Webber
2011 - Fernando Alonso
2012 - Mark Webber
2013 - Nico Rosberg
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Sebastian Vettel
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Lewis Hamilton
2021 - Lewis Hamilton/Max Verstappen
2022 - Carlos Sainz Jr.

Max heeft de Grand Prix Silverstone slechts één keer gewonnen. Ook heeft hij hier een sprintrace op zijn naam gezet. Toch zijn de prestaties van onze Max wat wisselvallig op dit circuit. Kortom, dit jaar is het tijd om weer een nieuwe zege te pakken. Wij juichen voor Max, jij ook?

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.