Grand Prix Italië

De Formule 1 en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ferrari. Dat is het eerste wat ongetwijfeld te binnen schiet en logisch ook, het is het succesteam uit het land van de pizza's en pasta's. Het is niet de eerste Grand Prix van het jaar in het land, zo hadden we eerder al Emilia Romagna. Monza is echter toch een wat unieke race. Het is het hoogtepunt van het jaar voor de Italianen en het hele circus strijkt hier nu neer. Hét moment dus om vooruit te blikken!

ZET IN & WIN!

Autodromo Nazionale Monza Circuit

Ze hebben er in Italië een handje van om hun circuits lange namen te geven. Maar eerlijk is eerlijk, het bekt best lekker dat Autodromo Nazionale Monza. Het circuit is gelegen nabij de gelijknamige stad, die weer direct boven de grote stad Milaan ligt. Een uitstekende plek om eens een bezoekje aan te brengen, Milaan kent genoeg bezienswaardigheden. Van een mooie kathedraal tot historische gebouwen, heerlijke restaurantjes om te lunchen en dineren, en nog veel meer.

In de stad is er voor elk budget een hotel te vinden om te overnachten, perfect voor een weekend weg. Via de luchthavens ben je er bovendien zo. Het circuit ligt zelf op een paar kilometer van de stad, waardoor het ook met bussen bereikbaar is. Eigenlijk is de ligging gewoon perfect. Monza wordt gezien als het paradijs van autosport in Italië en dat combineren met een weekend Milaan staat garant voor succes.

Goed, genoeg over de omgeving. Terug naar de baan zelf. Deze kenmerkt zich door de rijke geschiedenis in autosport. Hier wordt al sinds 1947 geracet en wat het circuit best uniek maakt zijn de rechte stukken waarop hoge snelheden behaald worden. Niet voor niets wordt de Autodromo Nazionale Monza de 'temple of speed' genoemd.

Die rechte stukken worden wel onderbroken door een paar lastige chicanes die het uiterste van de remmen vragen. Met name de eerste chicane. Verder kent het circuit nog wat flauwe bochten, waarop ook hoge snelheden gehaald worden. Het is altijd weer genieten. Of je nu thuis zit of besloten hebt naar Monza te reizen: je zal getrakteerd worden op een heerlijke Grand Prix!

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma

Je mag echt niks missen van de geweldige sfeer die altijd hangt op de Italiaanse Grand Prix. En als je er zelf niet bij bent, dan is het natuurlijk prima te proeven via de televisie. Houd daarom het onderstaande schema bij de hand, zodat je elke sessie kunt volgen!

Vrijdag 30 augustus

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 31 augustus

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 1 september

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Italië

De echte kenner moet van alle details op de hoogte zijn, waar jij ook bij wilt horen. Sla daarom de onderstaande weetjes op!

Beste rondetijd - De snelste ronde die ooit tijdens de Grand Prix van Italië werd gereden staat op naam van Rubens Barichello. Hij zette in 2004 een tijd van 1:21.046 neer met zijn Ferrari.

Lengte - Het circuit van Monza kent een vrij lange lengte. Zo is de totale afstand op het rondje asfalt 5.7 kilometer. Dit maakt het tot één van de langere circuits. Dankzij de vele rechte stukken worden er ontzettend snelle rondetijden gereden.

Aantal rondes - Met deze afstand komt het totaal van rondes op 53 stuks. De coureurs rijden over dat aantal een afstand van 306 kilometer.

Korte Grand Prix - De Formule 1 schrijft voor dat de raceafstand meer dan 300 kilometer moet zijn. Daarom staat het aantal rondes op 53, omdat de baan relatief lang is. Doordat de snelheden zo hoog liggen is het mogelijk een ontzettend snelle rondetijd te rijden. Hierdoor behoort de Grand Prix van Italië tot de kortste races op de kalender. Een gemiddelde race - zonder incidenten - duurt hooguit 75 minuten.

Max Verstappen en Monza

De Grand Prix van Italië en Max Verstappen: het was een lange tijd geen goed huwelijk. Als we naar de statistieken kijken, zien we de volgende resultaten:

  • 2015 - Twaalfde plaats

  • 2016 - Zevende plaats

  • 2017 - Tiende plaats

  • 2018 - Vijfde plaats

Meestal rijdt Verstappen op Monza wel in de punten, maar een podium heeft er zeven jaar niet ingezeten. Dit komt doordat in de bovenstaande jaren de Red Bull nog niet goed genoeg was qua snelheid, wat op Monza enorm belangrijk is.

In 2019, 2020 én 2021 viel Verstappen zelfs uit, waarbij zijn laatste uitval de meest spraakmakende was. Hij en Lewis lieten elkaar geen seconde ruimte in het gevecht om het kampioenschap en in de eerste chicane kwamen ze daardoor letterlijk bovenop elkaar te staan.

Als eerste over de streep komen leek lang zelfs onmogelijk, maar in 2022 was de bolide van de Nederlander wel goed genoeg. Zo schreef hij die GP op zijn naam, wat ook gelijk het eerste podium voor Max ooit op Monza was. Ook in 2023 was onze landgenoot de beste.

Vorige winnaars

De Grand Prix van Italië is een vaste stek op de Formule 1 kalender. Monza is een hoge snelheidscircuit dat garant staat voor boeiende races. Door de jaren heen zijn er veel verschillende winnaars geweest en vanaf 2000 hebben we ze op een rijtje gezet.

2000 - Michael Schumacher
2001 - Juan Pablo Montoya
2002 - Rubens Barrichello
2003 - Michael Schumacher
2004 - Rubens Barrichello
2005 - Juan Pablo Montoya
2006 - Michael Schumacher
2007 - Fernando Alonso
2008 - Sebastian Vettel
2009 - Rubens Barrichello
2010 - Fernando Alonso
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Lewis Hamilton
2013 - Sebastian Vettel
2014 - Lewis Hamilton
2015 - Lewis Hamilton
2016 - Nico Rosberg
2017 - Lewis Hamilton
2018 - Lewis Hamilton
2019 - Charles Leclerc
2020 - Pierre Gasly
2021 - Daniel Ricciardo
2022 - Max Verstappen
2023 - Max Verstappen

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.