Grand Prix Las Vegas

De stad van glitter en glamour in de Verenigde Staten is natuurlijk Las Vegas. De stad die bekend staat om het gokken, de vele excentrieke verschijningen die er rondlopen en uiteraard de wereldberoemde Strip. Dit vormt het toneel voor een gloednieuwe Grand Prix die vanaf dit jaar voor het eerst op de kalender staat. Las Vegas is een locatie die op papier natuurlijk garant staat voor spektakel, maar wat mogen we er nu van verwachten? Goede vraag! Daarom gaan we nu alvast vooruit kijken.

ZET IN & WIN!

Circuit op de Las Vegas Strip

Met een Grand Prix in Las Vegas is het natuurlijk een must om de wereldberoemde Strip erin mee te nemen. Het circuit is ontworpen door wederom Hermann Tilke die het met het bestaande asfalt heeft moeten doen. Het gaat hier om een stratencircuit dat voor één derde bestaat uit een recht stuk op de Strip.

De baan gaat langs allerlei highlights in Las Vegas, want zo racen de auto's in de gokstad voorbij allerlei hotels. Denk aan het The Wynn hotel, The Venetian, The Mirage, Caesars Palace en meer. Het kenmerkt zich ook door de drie rechte stukken die op twee punten van flauwe bochten zijn voorzien. Ook kent de baan nog twee DRS-zones.

Duidelijk is dat de Las Vegas Grand Prix echt anders zal zijn dan de andere twee races in Amerika. Zo is Miami een veel technischer circuit en COTA (Circuit of the Americas in Austin) een echte racebaan. De baan in Las Vegas is een stratencircuit pur sang gebaseerd op de opzet van Amerikaanse steden in rasters.

Dit belooft een unieke ervaring te worden. Wij zijn razend benieuwd. Voor volgend jaar staat deze race trouwens weer op het programma, dus bij een succes hebben we er wellicht een nieuwe favoriet bij.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma

Er is één nadeeltje aan de Grand Prix van Las Vegas. We hebben te maken met een tijdverschil, waardoor de sessies in Sin City (Nederlandse tijd) erg vroeg op de dag zijn. Let op: op dit moment is nog alleen de starttijd van de race bekend.

Vrijdag 21 november

-

Zaterdag 22 november

-

Zondag 23 november

Race - Van 07:00 tot 09:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Las Vegas

Normaliter strooien we altijd met leuke weetjes over een Grand Prix, maar gezien het hier een 'nieuwe' baan en locatie betreft, is het wat schaars. Maar geen zorgen, we hebben alsnog wat leuke facts voor je opgesnord:

Lengte - Het is een lange baan dit weekend. De totale afstand van het asfalt is namelijk 6.12 kilometer. Hierdoor staat deze baan samen met Jeddah en Spa in het rijtje van circuits dat langer is dan 6 kilometer.

Aantal rondes - Vanwege die afstand zou je een relatief laag aantal rondes verwachten, maar dat is niet het geval. De snelheid ligt op deze baan bijzonder hoog vanwege de rechte stukken, waardoor het totale aantal rondjes op 50 stuks ligt. Dit is samen goed voor een raceafstand van 305 kilometer. Ietsje onder het gemiddelde van 306 kilometer.

De race is op zaterdag - Jazeker. De race zal op zaterdagavond verreden worden, maar vanwege het tijdsverschil is het hier in Nederland al zondag wanneer de wedstrijd begint. Om precies te zijn gaat de Grand Prix om 22:00 uur van start. Het raceweekend begint daarom ook al op donderdag lokale tijd in plaats van vrijdag. De reden hiervoor is dat de Formule 1 de race in de avond wil laten plaatsvinden. Zondagavond lokale tijd zou maandagochtend in Europa betekenen: dat trekt geen kijkers vanwege de nieuwe werkweek.

Vorige winnaars

De Formule 1 en Las Vegas hebben een geschiedenis. In de vorige eeuw werd er al twee keer gereden in Las Vegas. Om precies te zijn in 1981 en 1982. Vorig jaar keerde de Formule 1 weer terug. Toen won onze landgenoot Max Verstappen.

1981 - Alan Jones
1982 - Michele Alboreto
2023 - Max Verstappen

Gezien de baan in de jaren '80 compleet anders was - een stuk saaier ook qua ambiance (zoek de foto's maar op) - voelt deze race in de USA nu echt als nieuw aan. De Grand Prix van Las Vegas ziet de coureurs langs allerlei hotels razen en ditmaal niet onder kunstlicht, maar echt in de avond.

Het idee van Las Vegas en een Grand Prix is op papier natuurlijk zeer interessant. Of het ook zo zal uitpakken wachten we met spanning af. Welke coureur komt hier het beste voor de dag in de één na laatste race van november en dit seizoen? Zondagochtend zien we wie de winnaar van deze Formule 1 Grand Prix is. Wij zitten er al klaar voor, jij ook toch?

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.