Grand Prix Mexico

Sombrero op, tequila erbij en genieten van het zonnetje. Dat zegt genoeg: we gaan weer racen in Mexico. Een favoriete locatie voor Red Bull, Verstappen en natuurlijk de Nederlandse Formule 1 liefhebbers. Dit is immers de locatie waar ons favoriete team altijd goed voor de d5g komt. Het podium is Max hier niet onbekend, waar hij in 2017 voor de eerste keer op stond. Het gaat dit jaar vast weer lukken. Daarom blikken we nu alvast vooruit!

ZET IN & WIN!

Autódromo Hermanos Rodríguez circuit

Ook deze baan is weer een hele mond vol. Het Autódromo Hermanos Rodríguez ligt echt middenin de hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad. Doordat die stad hoog is gelegen, is de situatie hier altijd wat anders dan bij andere Grands Prix. Dit heeft te maken met de ijle lucht, waar Red Bull Racing doorgaans bijzonder goed in gaat. Niet voor niets heeft Max hier al vier keer gewonnen, waardoor het gekscherend de Grand Prix van Maxico genoemd wordt.

De baan kent verschillende routes, maar voor de Formule 1 wordt de langste variant gebruikt en tegen het einde van het circuit gaan de auto's door het stadion heen. Dit is omringd door enorme tribunes, wat een schitterend plaatje geeft. De races zijn op deze baan ook altijd erg gaaf om te zien.

Dit komt doordat de baan een vrij lang recht stuk kent, waarop slipstreamen een belangrijke rol speelt. Hierna volgt een haakse bochtencombinatie met weer een recht stuk. Nadien wordt het een stuk bochtiger, waar ook ruimte is voor inhalen. Tegelijkertijd is hier opperste concentratie vereist, want als de coureurs een bocht niet lekker ingaan, heeft dat gelijk effect op de hele reeks die daarop volgt wat veel tijd kan kosten.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma van GP Mexico

De Mexicaanse GP vindt natuurlijk plaats aan de andere kant van de wereld. Toch valt het gunstig uit voor ons Nederlanders. Alle sessies zijn namelijk in de avond. Van de vrije trainingen is enkel de tweede écht een latertje tot ver in de nacht. Belangrijker: hoe laat begint de race zelf? Om 21:00 uur. Dé perfecte afsluiter van je weekend dus!

Vrijdag 25 oktober

Vrije training 1 - Van 20:30 tot 21:30 uur
Vrije training 2 - Van 00:00 tot 01:30 uur

Zaterdag 26 oktober

Vrije training 3 - Van 19:30 tot 20:30 uur
Kwalificatie - Van 23:00 tot 00:00 uur

Zondag 27 oktober

Race - Van 21:00 tot 23:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Mexico

De GP Mexico is voor ons Nederlanders toch wel een beetje een speciale. Het was in de wat moeilijkere jaren van Max één van de weinige banen waar hij echt competitief was. Inmiddels domineert Red Bull hier. Als je nog niet van de laatste details op de hoogte bent, helpen we je hieronder aan wat extra kennis!

Beste rondetijd - Valtteri Bottas was de snelste ooit op dit circuit in een race. In 2021 zette hij een tijd van 1:17.774 neer, toen hij nog voor Mercedes reed.

Lengte - De afstand van het Autodromo Hermanos Rodriguez is 4.3 kilometer. Hierdoor is het asfalt relatief kort en zijn de rondetijden laag.

Aantal rondes - Met een korte afstand en lage rondetijden, is het niet gek dat de bezoekers en kijkers via televisie de auto's veel voorbij zien komen. Tijdens de GP worden er namelijk 71 rondjes gereden, wat goed is voor een totale afstand van 305 kilometer.

Kilometers boven zeespiegel - In de koningsklasse van de autosport is deze baan met afstand het hoogste gelegen. Zo ligt dit raceasfalt maar liefst 2.24 kilometer boven de zeespiegel, wat die lucht met minder zuurstof verklaart. Om een idee te geven: de baan in Brazilië volgt hierna als hoogste circuit: 765 meter boven zeeniveau.

Verstappen en de GP van Mexico

De eerste overwinning die Verstappen hier pakte was in 2017. Een jaar waarin de Red Bull naar verhouding niet sterk genoeg was om de directe concurrentie aan te gaan met Mercedes en Ferrari. De condities in Mexico sloten echter perfect op de bolide van Max aan, wat we in de jaren daarop ook zagen. Zo won hij in 2018 weer, maar dat lukte in 2019 niet. Hoewel hij pole position pakte, werd hij teruggezet naar plaats vier.

Er was een gele vlag in de kwalificatie en Max gaf toe geen gas teruggenomen te hebben. Drie plaatsen straf voor de Nederlander. Bij de start lag hij in de clinch met Hamilton wat hem veel plaatsen heeft gekost. Tot overmaat van ramp kreeg hij een lekke band. In ronde negen lag hij zelfs op plek 20: inhaalrace dus. Dat is aardig gelukt, want hij finishte uiteindelijk netjes zesde.

Nadat de Formule 1 deze locatie in 2020 oversloeg vanwege de pandemie, keerde het in 2021 terug. Dat seizoen won Max weer en het was in 2022 en 2023 niet anders. Sterker nog, Mexico is de baan waar onze held het vaakst gewonnen heeft als we naar alle overwinningen in zijn carrière kijken.

Max zal daarom ongetwijfeld uitkijken naar deze race, zodra die weer op de kalender verschijnt. Een zesde overwinning toevoegen aan zijn al indrukwekkende lijst prestaties in dit land zal hij vast niet erg vinden.

Vorige winnaars

Het Autodromo Hermanos Rodriguez is een locatie die door de jaren heen meerdere malen op de kalender terug is gekomen. Zo was het van 1962 tot 1970 een vaste stek om toen jaren van de Formule 1 kalender te verdwijnen. In 1986 keerde de sport terug tot 1992 en sinds 2015 staat het weer vast op de kalender. Hieronder alle winnende coureurs sinds 1990.

1990 - Alain Prost
1991 - Riccardo Patrese
1992 - Nigel Mansell
1993 - 2014 - Geen GP
2015 - Nico Rosberg
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Max Verstappen
2018 - Max Verstappen
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Geen Grand Prix
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen
2023 - Max Verstappen

Succes van Red Bull Racing

Van alle edities sinds 2015 heeft Red Bull Racing er vijf gewonnen. Mercedes volgt op de voet met drie overwinningen. Ferrari of één van de andere teams is het sinds die tijd niet gelukt hier een winnaar te leveren. Het succes van Max' team is vooral te danken aan de locatie, de bolide van Max gaat namelijk heel erg goed in de ijle lucht. Beter dan andere teams. Dat is waarom Red Bull hier altijd goed voor de dag komt.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.