Grand Prix Miami

Yes! De Formule 1 is weer helemaal hip and happening! Door de Amerikaanse eigenaren van de sport is er de afgelopen jaren het één en ander veranderd. Denk maar aan de 'Netflixdocu' Drive to Survive en de nieuwe Amerikaanse circuits. In 2022 was de nieuwe aanwinst het Miami International Autodrome, een circuit gelegen in Miami Gardens rondom het Hard Rock Stadium. Na een succesvolle eerste Grand Prix van Miami staat deze race ook dit jaar weer op de kalender. No worries, we leggen je alles uit op deze pagina.

ZET IN & WIN!

Miami International Autodrome

De Miami Grand Prix wordt verreden op het stratencircuit van de stad, ontworpen door Apex Circuit Design. De locatie is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Stephen Ross, eigenaar van het Hard Rock Stadium, probeerde al jaren de Formule 1 naar de stad te halen. Dit is uiteindelijk gelukt. De aanhouder wint zeggen ze dan, toch?

De eerste editie zou eigenlijk in 2021 plaatsvinden, maar de organisatie liep vertraging op. In 2022 was het dan toch eindelijk zo ver. De komende jaren zal de Formule 1 dit Amerikaanse circuit bezoeken. Het is het eerste bezoekje van de Formule 1 aan de Verenigde Staten dit seizoen. Later keert de sport nog twee keer terug. Na deze race in Florida volgen nog de Grand Prix van de Verenigde Staten op COTA en de Grand Prix van Las Vegas, te Nevada.

Tijden, schema en programma van de Miami Grand Prix

Voor de Grand Prix van Miami wordt het gebruikelijke format gehanteerd, zoals we dat gewend zijn. Het onderstaande schema is Nederlandse tijd. Doordat we met een tijdverschil te maken hebben, zullen alle sessies in de avond plaatsvinden. Zet het dus goed in je agenda, dit mag je niet missen:

Vrijdag 5 mei

Vrije training 1 - Van 19:30 tot 20:30 uur
Vrije training 2 - Van 23:00 tot 00:00 uur

Zaterdag 6 mei

Vrije training 3 - Van 18:30 tot 19:30 uur
Kwalificatie - Van 22:00 tot 23:00 uur

Zondag 7 mei

Race - Van 21:30 tot 23:30 uur

Weetjes over de Grand Prix van Miami

Gezien er nog maar één Miami Grand Prix heeft plaatsgevonden, zijn de statistieken nog beperkt. Toch hebben we hieronder een paar weetjes, maar sommige kunnen na de volgende race natuurlijk weer helemaal anders liggen.

Beste rondetijd - De snelste ronde op dit circuit staat op naam van Max Verstappen. Hij heeft in 2022 een tijd van 1:31:361 neergezet tijdens de race.

Lengte - Het circuit kent een totale lengte van 5.412 kilometer. Daarmee behoort deze baan tot de groep van circuits met een gemiddelde lengte. De baan kenmerkt zich vooral door de route rondom het Hard Rock Stadium en de vele (flauwe) bochten.

Aantal rondes - Met een gemiddelde lengte van het circuit, ligt het aantal rondes relatief hoog. Er worden tijdens de races in totaal 57 rondes gereden. Dit komt uit op een raceafstand van 308 kilometer.

American Football - De baan is gelegen rondom het Hard Rock Stadium. Dit is een evenementenlocatie, maar het wordt ook voor sport gebruikt. Het is namelijk de thuisbasis van de Miami Dolphins, een American Football team.

Neppe boten - Eén van de meest opvallende dingen aan deze Grand Prix was de aankleding van het circuit in 2021. De stad staat natuurlijk bekend om de zon, zee en strand. Maar doordat het circuit middenin Miami zelf ligt, ontbrak het aan een haven. Daarom had de organisatie een heuse nep-haven opgetuigd, met boten en al. Dit om zo toch die Monaco en Abu Dhabi vibes mee te geven aan de algehele experience. Het kwam de organisatie echter al snel op hoongelach te staan. Foutje, kan gebeuren.

De Grand Prix van Miami in 2022

De GP van Miami stond in 2022 als vijfde Grand Prix op de kalender. Met een (nieuw) circuit bestaande uit hoge snelheidsstukken, vlotte bochten en scherpe haken, beloofde dat veel goeds. Met name omdat de vrije trainingen niet duidelijk lieten zien wie echt de snelste zou zijn.

Charles Leclerc kwalificeerde zich als eerste, gevolgd door teamgenoot Carlos Sainz Jr.. Verstappen kwam niet verder dan de derde kwalificatieplaats dit weekend, maar in de race schoot de Nederlandse kampioen bij de start direct door naar de tweede plaats. Dit door de Spanjaard snel in te halen.

De Monegask bleef vervolgens niet lang aan kop rijden, want doordat Leclerc moeite met zijn banden had, lukte het Max hem te passeren. Toch was het daarmee niet een gereden race. Vanwege een incident in ronde 41 kwam de safety car op de baan met als gevolg een herstart.

De uitdaging voor de twee coureurs aan kop zat hem in het inhalen en het behouden van de positie. Hier moest Max zijn uiterste best doen om de Ferrari-coureur van zich af te houden. Dit lukte, waarna de Nederlandse Red Bull-coureur de eerste race in Miami won!

Vorige winnaars GP Miami

Met slechts één verreden race in de bekendste stad van Florida, hebben we één winnaar. Het lijstje is dus nog kort. Het contract voor deze race en de Formule 1 is wel van lange duur: 10 jaar. Na de aanstaande editie zullen we dus nog zeker acht Grands Prix krijgen in Florida.

2022 - Max Verstappen

Weet Max Verstappen dit jaar voor de tweede keer op rij de Grand Prix van Miami te winnen of zal hij toch zijn concurrenten voor zich moeten dulden? Dit weekend komt de Nederlander met zijn Red Bull weer in actie! Let's go!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.