Grand Prix Miami

Yes! De Formule 1 is weer helemaal hip and happening! Door de Amerikaanse eigenaren van de sport is er de afgelopen jaren het één en ander veranderd. Denk maar aan de 'Netflixdocu' Drive to Survive en de nieuwe Amerikaanse circuits. In 2022 was de nieuwe aanwinst het Miami International Autodrome, een circuit gelegen in Miami Gardens rondom het Hard Rock Stadium. Na de succesvolle eerste twee grands prix van Miami staat deze race ook dit jaar weer op de kalender. No worries, we leggen je alles uit op deze pagina.

ZET IN & WIN!

Miami International Autodrome

De Miami Grand Prix wordt verreden op het stratencircuit van de stad, ontworpen door Apex Circuit Design. De locatie is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Stephen Ross, eigenaar van het Hard Rock Stadium, probeerde al jaren de Formule 1 naar de stad te halen. Dit is uiteindelijk gelukt. De aanhouder wint zeggen ze dan, toch?

De eerste editie zou eigenlijk in 2021 plaatsvinden, maar de organisatie liep vertraging op. In 2022 was het dan eindelijk zo ver. De komende jaren zal de Formule 1 dit Amerikaanse circuit bezoeken. Het is het eerste bezoekje van de Formule 1 aan de Verenigde Staten dit seizoen. Later keren we er nog twee keer terug. Na deze race in Florida volgen nog de Grand Prix van de Verenigde Staten op COTA en de Grand Prix van Las Vegas, te Nevada.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma van de Miami Grand Prix

De Grand Prix van Miami is een sprintweekend en dus gelden er aangepaste tijden. Wat die exact zijn is op dit moment nog niet bekend. Wel is de aanvangstijd van de race bekend: die is op 5 mei om 22.00 uur Nederlandse tijd.

Vrijdag 3 mei

Vrije training 1 - nnb
Sprint Shootout - nnb

Zaterdag 4 mei

Kwalificatie - nnb

Sprintrace - nnb

Zondag 5 mei

Race - Van 22:00 tot 00:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Miami

Gezien er nog maar twee Miami grands prix hebben plaatsgevonden, zijn de statistieken nog beperkt. Toch hebben we hieronder een paar weetjes, maar sommige kunnen na de volgende race natuurlijk weer helemaal anders liggen.

Beste rondetijd - De snelste ronde op dit circuit staat op naam van Max Verstappen. Hij verbeterde vorig jaar zijn eigen toptijd van 2022 naar 1.29'708".

Lengte - Het circuit kent een totale lengte van 5.412 kilometer. Daarmee behoort deze baan tot de groep van circuits met een gemiddelde lengte. De baan kenmerkt zich vooral door de route rondom het Hard Rock Stadium en de vele (flauwe) bochten.

Aantal rondes - Met een gemiddelde lengte van het circuit, ligt het aantal rondes relatief hoog. Er worden tijdens de races in totaal 57 rondes gereden. Dit komt uit op een raceafstand van 308 kilometer.

American Football - De baan is gelegen rondom het Hard Rock Stadium. Dit is een evenementenlocatie, maar het wordt ook voor sport gebruikt. Het is namelijk de thuisbasis van de Miami Dolphins, een American Football team.

Neppe boten - Eén van de meest opvallende dingen aan deze Grand Prix was de aankleding van het circuit in 2021. De stad staat natuurlijk bekend om de zon, zee en strand. Maar doordat het circuit middenin Miami zelf ligt, ontbrak het aan een haven. Daarom had de organisatie een heuse nep-haven opgetuigd, met boten en al. Dit om zo toch die Monaco en Abu Dhabi vibes mee te geven aan de algehele experience. Het kwam de organisatie echter al snel op hoongelach te staan. Foutje, kan gebeuren.

De Grand Prix van Miami in 2023

Een crash van Charles Leclerc in Q3 zorgde ervoor dat Max Verstappen geen tijd neer kon zetten en de race vanaf de negende plaats moest beginnen. Poleposition ging naar zijn teamgenoot Sergio Perez, die na goede prestaties in de eerste wedstrijden openlijk de ambitie uitsprak wereldkampioen te willen worden. Het zorgde voor een getergde Verstappen, die in de race snel zijn weg naar voren wist te vinden en zijn Mexicaanse teamgenoot uiteindelijk vijf seconden voor zou blijven.

Vorige winnaars GP Miami

Dat betekende titelprolongatie voor Verstappen. De eerste race in de bekendste stad van Florida had hij ook al gewonnen. Het lijstje is dus nog kort en de kans is gezien de suprematie van Red Bull Racing en Verstappen in de laatste jaren groot dat het voorlopig bij één winnaar blijft. Het contract voor deze race en de Formule 1 is wel van lange duur: 10 jaar. Na de aanstaande editie zullen we dus nog zeker zeven Grands Prix krijgen in Florida.

2022 - Max Verstappen
2023 - Max Verstappen

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.