Grand Prix Monaco

De Grand Prix van Monaco is altijd weer een bijzonder moment. Het ministaatje in Frankrijk staat bekend om zijn rijkdom en natuurlijk de jaarlijkse GP Monaco, die op de smalle straten van Monte Carlo verreden wordt. Gezien deze baan zo smal is, is de kwalificatie voor deze Grand Prix belangrijker dan bij elke andere race. Winnen zonder poleposition is bijzonder lastig, want inhalen kan eigenlijk gewoon niet. Daarom is het een bijzondere prestatie als een coureur op deze baan wint.

Met een nieuwe race in Monte Carlo in het vooruitzicht, vertellen we je hier alles wat je over deze iconische Grand Prix moet weten!

ZET IN & WIN!

Circuit de Monaco

Het circuit de Monaco is iconisch, omdat het al jaren hetzelfde is. De coureurs rijden over de smalle straten van het prinsdom langs het prinselijk paleis en de Middellandse Zee. Ze vliegen hier over wat normaal openbare wegen zijn, waardoor het circuit gezien de omvang van de stad Monte Carlo uniek is.

Berg op en af, langs het casino, door de tunnel, langs het zwembad, de haven en meer. De rijders razen met hoge snelheid langs allerlei bekende punten. Hierdoor is het elk jaar weer een waar spektakel. Ook zijn er kunstmatige stukken op de baan, zoals de beroemde nouvelle chicane, die voor een flinke uitdaging zorgt.

Gezien de ligging van de baan is ook de pitstraat anders dan gebruikelijk. Waar die normaal altijd een vrij lange en 'ontspannen' aanrij route kent, is het in Monaco een haakse bocht. Ook is de straat bijzonder smal, waardoor coureurs extra goed moeten opletten bij een stop en het wegrijden.

Om dit alles heen is het volgebouwd met tribunes, waardoor je wel kan spreken van een ramvolle stad zodra de Formule 1 weer een bezoekje brengt!

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden, schema en programma

Het schema van de Formule 1 in Monaco dit jaar ziet er als volgt uit:

Donderdag 24 mei

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Vrije training 2 - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 25 mei

Vrije training 3 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Kwalificatie - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zondag 26 mei

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Monaco

Een echte kenner worden? Stamp dan de onderstaande weetjes in je hoofd en noem jezelf Monaco expert!

Beste rondetijd - De snelste tijd die ooit tijdens de Grand Prix van Monaco is gereden komt van Lewis Hamilton. Hij reed in 2021 een rondetijd van 1:12.909. Max Verstappen was echter de winnaar.

Lengte - Het circuit in Monte Carlo is slechts 3,34 kilometer lang, wat de kortste afstand op de Formule 1 kalender is. Gezien Monaco een bijzonder kleine stad is, is het niet zo gek dat de baan van deze lengte is. Er is immers weinig ruimte om het te verlengen, omdat het prinsdom al helemaal volgebouwd is.

Aantal rondes - Doordat het circuit de Monaco dermate kort is, betreft het hier de Formule 1 Grand Prix met het hoogste aantal rondes van het seizoen. In totaal worden er tijdens de race 78 rondjes over de straten van het ministaatje gereden. Dit is goed voor een totale race-afstand van 260,52 kilometer. Dit is lager dan de voorgeschreven hoeveelheid van 300 kilometer per race. Nog meer rondes zouden zorgen voor een overschrijding van de maximale duur van een GP. Een race mag namelijk niet langer dan 2 uur duren.

Geen training op vrijdag - Tot voor kort was bij de Grand Prix van Monaco als enige race op de kalender de indeling van dagen anders. Op de vrijdag kwam namelijk niemand in actie. De eerste vrije trainingen waren vanwege Hemelvaartsdag van oudsher altijd al op donderdag. Ook toen de race niet meer rond de feestdag werd gehouden hield de organisatie vast aan het aangepaste schema. Dat bleef zo tot 2022. Toen besloot de organisatie de traditie te laten varen.

Triple Crown - Het is heel erg moeilijk om de Grand Prix van Monaco te winnen, omdat veel van de kwalificatie afhangt. Het winnen van deze race wordt daarom als iets bijzonders gezien. Het telt ook mee voor de (onofficiële) sportieve Triple Crown prestatie. De andere twee races die hiervoor meetellen zijn de 24 Uur van Le Mans en de Indy 500, eveneens zeer moeilijke races om te winnen. De enige coureur die de Triple Crown heeft gewonnen is Graham Hill, vader van eenvoudig F1-kampioen Damon Hill.

Max Verstappen en de GP van Monaco

Max Verstappen heeft een haat-liefde verhouding met de race in zijn woonplaats gehad. Of hij crashte, of het lukte hem niet zich goed te kwalificeren. In 2021 kwam hij na jaren van proberen dan toch echt als eerste over de finish. Daarmee kan de Nederlandse coureur zich bij het illustere rijtje van Monaco winnaars scharen.

In 2022 was Verstappen in de kwalificatie wederom buitengewoon goed op weg naar een razendsnelle tijd, en dus naar een goede uitgangspositie. Zijn teamgenoot Sergio Pérez reed voor hem en maakte een foutje, waarna de kwalificatie gestopt werd. Pech voor de Nederlander die daardoor niet verder kwam dan de vierde kwalificatieplaats. In de race lukte het hem om zich naar de derde plaats te knokken, maar de zege van 2021 prolongeren zat er helaas niet in.

De Grand Prix van Monaco in 2023

Vorig jaar nam Verstappen sportieve wraak. De poleposition was voor de Nederlander, die zijn ploeggenoot zag crashen in Q1. Tijdens de race stond er geen maat op Verstappen, die met een voorsprong van bijna een halve minuut op Fernando Alonso als eerste over de streep kwam.

Vorige winnaars

Ayrton Senna is recordhouder qua aantal gewonnen races in Monte Carlo. Hij staat bovenaan met zes overwinningen, gevolgd door Graham Hill en Michael Schumacher die beiden vijf keer de Grand Prix wonnen. Alle winnaars vanaf 2000 hieronder op een rijtje:

2000 - David Coulthard
2001 - Michael Schumacher
2002 - David Coulthard
2003 - Juan Pablo Montoya
2004 - Jarno Trulli
2005 - Kimi Räikkönen
2006 - Fernando Alonso
2007 - Fernando Alonso
2008 - Lewis Hamilton
2009 - Jenson Button
2010 - Mark Webber
2011 - Sebastian Vettel
2012 - Mark Webber
2013 - Nico Rosberg
2014 - Nico Rosberg
2015 - Nico Rosberg
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Sebastian Vettel
2018 - Daniel Ricciardo
2019 - Lewis Hamilton
2020 - Geen Grand Prix
2021 - Max Verstappen
2022 - Sergio Pérez
2023 - Max Verstappen

De lijst met alle winnaars is vanzelfsprekend nog veel langer. Dit komt doordat de Grand Prix van Monaco één van de oudste races op de Formule 1 kalender is.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.