Grand Prix Nederland

De Formule 1 in Nederland. Het was een paar jaar geleden ondenkbaar. Maar we hebben maar één persoon hier echt voor te danken: Max Verstappen. De superster van Nederlandse bodem heeft ons landje weer echt op de kaart gezet! Hoewel we even moesten wachten vanwege de pandemie was het in 2021 een waar spektakel. Nederland zette namelijk een nieuwe standaard voor een Grand Prix weekend.

Dit jaar is het tijd voor de derde editie in het Max Verstappen tijdperk en daar hebben wij als racefans ontzettend veel zin in! Jij ook? Lees snel verder om alles te weten te komen.

ZET IN & WIN!

Circuit Zandvoort

Het Circuit Zandvoort is het toneel voor het Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix weekend, zoals het officieel genoemd wordt. De baan ligt in de duinen van Zandvoort, haast direct aan zee wat het tot een circuit maakt waar de Nederlander trots op mag zijn. De unieke locatie, de heerlijke zeebries en de glooiende, uitdagende bochten gevormd door de natuurlijke duinen, zorgen ervoor dat het een favoriet is van veel coureurs.

Nieuw is het circuit niet. Al in 1948 werd er een race gereden, maar pas in 1950 kwam het op de kalender van de Formule 1 te staan. Sindsdien was het op een paar jaar na tot 1985 een vaste stek in de autosport. Maar zoals al genoemd heeft de populariteit van onze Max de Dutch Grand Prix doen herleven. Het zorgde zelfs voor een terugkeer naar het pittoreske plaatje in de duinen.

Het circuit Zandvoort is ontwikkeld in samenwerking met Sammy Davis, bekend van zijn winst in de 24 uur van Le Mans. Het oorspronkelijke circuit was ook groter, maar werd later aangepast naar de route die we nu zo goed kennen. Voor de Grand Prix van Nederland heeft het circuit in 2019 en 2020 een grondige vernieuwing gezien met de toevoeging van twee kombochten die inmiddels iconisch zijn!

Zo staat Nederland toch maar weer goed op de kaart met zijn eigen Grand Prix, nietwaar?

Tijden: schema en programma F1 Zandvoort

Je mag van zeker deze Grand Prix natuurlijk helemaal niets missen. Houd daarom het onderstaande schema bij de hand, zodat je tijdig voor elke sessie klaar zit.

Vrijdag 25 augustus

Vrije training 1 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Vrije training 2 - Van 16:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 26 augustus

Vrije training 3 - Van 11:30 tot 12:30 uur
Kwalificatie - Van 15:00 tot 16:00 uur

Zondag 27 augustus

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Voorbeschouwing Zandvoort 2023

Onze F1 specialisten hebben voor jullie al een mooie voorbeschouwing en wedtips geschreven!

Weetjes over de Grand Prix van Nederland

Met de Formule 1 in Nederland moet je natuurlijk van alle details op de hoogte zijn. Laten we je daarom een handje helpen, zodat jij als echte kenner te boek staat bij je vrienden!

Beste rondetijd - Max wist de grote prijs van Nederland al twee keer te winnen, hij staat niet bij de snelste ronde. Die is voor Lewis Hamilton. Hij reed een tijd van 1:11,097 in 2021.

Lengte - Het Circuit Zandvoort is slechts 4,259 kilometer lang. Hierdoor behoort het tot één van de kortere circuits op de kalender.

Aantal rondes - Met de korte afstand ligt het aantal rondjes natuurlijk hoog. In totaal racen coureurs 72 rondjes met een afstand van 306 kilometer.

Tarzanbocht - De eerste bocht heeft een bijzondere naam. De mythe die gaat is dat hier vroeger volkstuintjes lagen, maar illegaal waren. Omdat de baan werd aangelegd, moest dit weg, maar dat vond een man van grote omvang - Tarzan genoemd - geen goed idee. De burgemeester van Zandvoort beloofde hem toen dat de bocht naar hem vernoemd zou worden en daardoor gaf de man zijn volkstuintje op.

Max Verstappen en Zandvoort

Met de hevige strijd tussen Hamilton en Verstappen kwam de Formule 1 in onze mooie badplaats aan. De eerste race op het circuit in 35 jaar was in 2021 een schitterend spektakel. We hadden er ook een jaar langer op moeten wachten vanwege de pandemie, maar dit wachten werd beloond op de best mogelijke manier.

Max kwalificeerde zich met een minimaal verschil net voor Hamilton op de eerste positie. Tijdens de race was het in de eerste ronden zeker spannend, maar al snel bleek Max toch net het voordeel aan zijn kant te hebben. Dankzij perfecte pitstops van Red Bull kon hij vervolgens relatief gemakkelijk naar de overwinning rijden.

De laatste race, in 2022, werd ook door Max gewonnen. Toen lagen de coureurs zelfs nog wat dichterbij elkaar in de uitslag. De twee edities waren keer op keer ontzettend gaaf om te beleven en Max zal ongetwijfeld graag terugkeren naar de plek waar hij geschiedenis heeft geschreven.

Dutch GP in 2022

De eerste Grand Prix van Nederland in het moderne tijdperk in 2021 was er eentje om de vingers bij af te likken. Zeker omdat onze nationale trots won. In 2022 ging onze Max natuurlijk weer voor de winst en dat was op verschillende momenten erg spannend. Hoewel hij in eerste instantie wegreed bij het veld, gooide de safety car roet in het eten.

Iedereen zat weer dicht op elkaar en Max kwam zelfs achter Hamilton te liggen door zijn pitstop tijdens de safety car periode. Het geluk was dat Hamilton geen nieuwe banden had gehaald en dan ben je een 'sitting duck'. Nog geen seconde of tien na de herstart schoot de Red Bull-coureur Hamilton alweer voorbij, waardoor hij de Dutch GP nogmaals op zijn naam schreef.

Hamilton had goede papieren, maar doordat hij de pit niet in was geweest werd hij na de herstart aan alle kanten voorbij gereden, tot zijn grote frustratie. Bij Ferrari was het weer lachen, want het team liet een knap staaltje prutswerk zien door met drie banden de bandenwissel van Sainz Jr. in te gaan. Niet zo handig, je hebt er immers vier nodig.

Vorige winnaars

De race in Zandvoort is voor de meeste Nederlanders vooral bekend vanwege Max. Toch kent het een zeer mooie geschiedenis, want de grootsten der aarde uit de autosport hebben hier races op het circuit gereden. Hieronder een overzicht van Dutch Grand Prix winnaars vanaf 1970.

1970 - Jochen Rindt
1971 - Jacky Ickx
1972 - Geen Grand Prix
1973 - Jackie Stewart
1974 - Niki Lauda
1975 - James Hunt
1976 - James Hunt
1977 - Niki Lauda
1978 - Mario Andretti
1979 - Alan Jones
1980 - Nelson Piquet
1981 - Alain Prost
1982 - Didier Pironi
1983 - René Arnoux
1984 - Alain Prost
1985 - Niki Lauda
1986 - 2020 - Geen Grand Prix
2021 - Max Verstappen
2022 - Max Verstappen

De overwinning van Max was in 2021 een ongekend hoogtepunt. Het publiek ging uit zijn dak, het evenement was schitterend en het was natuurlijk erg speciaal. In 2022 deed hij het doodleuk over door weer te winnen. Pakt Max dit jaar zijn derde prijs op rij in Zandvoort? We gaan het tijdens de wedstrijd deze zondag zien!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.