Grand Prix Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk is sinds Max Verstappen voor Red Bull Racing rijdt na de race op Zandvoort voor ons Nederlanders een soort extra thuisrace. Red Bull is deels afkomstig uit het bergachtige land en de Red Bull Ring in Spielberg is eigendom van het bedrijf. Jaarlijks schittert het decor van een oranje zee aan fans die Max aanmoedigen. We zijn weer terug in het mooie land voor de tiende race van het seizoen. Tijd dus om jou alles over de Grand Prix op de Red Bull Ring te vertellen!

ZET IN & WIN!

Circuit - Red Bull Ring

Een naam als Red Bull Ring klinkt natuurlijk erg hip, maar zo heette het rondje asfalt in midden Oostenrijk gelegen niet altijd. In 1969 werd het aangelegd en kreeg het de naam Österreichring. Het werd toen 17 jaar lang gebruikt voor Formule 1-races. In 1995 zag het circuit in de prachtige alpen een verbouwing en dat was blijkbaar ook reden om de naam om te gooien naar het wat saaie 'A1 Ring'.

In die periode werd er 7 jaar achter elkaar gereden, maar in 2003 zag het er somber uit. De Formule 1 Grand Prix verschoof z'n aandacht naar andere locaties. Het circuit werd gesloten en voor een deel gesloopt. Maar daar was toen Red Bull eigenaar Dietrich Mateschitz die het circuit opkocht, opknapte en het de toepasselijke naam Red Bull Ring gaf.

En dat is maar goed ook, want het is één van de mooiste circuits op de kalender. Dit dankzij de hoge snelheid, schitterende bochten en hoogteverschillen. Het circuit ligt in de deelstaat Stiermarken in Spielberg Oostenrijk nabij de plaats Knittelfeld. Er is ook vlakbij een vliegveld, wat globaal gezien voor reizen natuurlijk erg makkelijk is.

Tijden: schema en programma

We gaan weer sprintracen! De Red Bull Ring is het toneel voor de tweede sprintrace van het seizoen. De eerste keer was in Azerbeidzjan, nu dus tegen de betoverende bergachtige omgeving van Spielberg. Hieronder alle tijden en sessies op een rijtje, zodat je helemaal niks mist!

Vrijdag 30 juni

Vrije training 1 - Van 13:30 tot 14:30 uur
Kwalificatie - Van 17:00 tot 18:00 uur

Zaterdag 1 juli

Vrije training 2 - Van 12:30 tot 13:30 uur
Sprintrace - Van 16:30 tot 17:30 uur

Zondag 2 juli

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Oostenrijk

Beste rondetijd - Carlos Sainz Jr. is de man die het snelste ooit was op deze baan. Hij reed in zijn McLaren in 2020 een tijd van 1:05.619 over het circuit. Een razendsnelle ronde die tot op heden niet verbroken is.

Lengte - Het circuit is 4,318 kilometer lang. Als je kijkt naar de gemiddelde lengte van circuits zit het meestal in de 5 kilometer. Hierdoor is de Red Bull Ring één van de kortere banen op de kalender.

Aantal rondes - Vanwege de lengte van het circuit worden er in totaal 71 rondjes gereden. Dit is iets minder dan wat er in Monaco gereden wordt (78 stuks), maar de raceafstand is nu wel 306 kilometer.

Sportieve regio - De Red Bull Ring ligt in de buurt van verschillende vrij grote steden en dat komt doordat het een sportieve regio is. In een straal van 150 tot 200 kilometer vind je de ene wintersportplaats na de andere, zo te bereiken via de snelweg.

Max Verstappen en de Grand Prix van Oostenrijk

Onze Nederlandse trots heeft hele goede herinneringen aan de GP Oostenrijk. Hij pakte in 2018 hier zijn eerste overwinning op de baan, wat tot een enorm feest heeft geleid bij Red Bull - het was hun thuisrace. Een jaar later flikte hij dit kunstje weer, waar nog meer Nederlanders op af waren gekomen. Je kan je voorstellen dat het één groot oranjefeest werd.

Een hattrick zat er helaas niet in, want in 2020 won Hamilton de race. De tweede editie op het circuit dat jaar (vanwege corona) werd gewonnen door zijn teamgenoot Bottas. Iets wat Verstappen in 2021 heeft rechtgezet door beide edities te winnen. Daarmee staat de topcoureur van Red Bull al op vier overwinningen.

Hoewel, eigenlijk zijn het er drie. De GP van Stiermarken telt namelijk als een aparte Grand Prix van Oostenrijk en telt niet mee in de officiële telling. Maar ach, het is duidelijk dat Max zich hier zeer vertrouwd voelt!

De Grand Prix van Oostenrijk in 2022

Nu we ons klaarmaken voor de Grand Prix van Oostenrijk 2023 blikken we natuurlijk ook even terug op vorig jaar. Dat zag er in eerste instantie behoorlijk goed uit, want Max kwalificeerde zich op de eerste positie en won ook de sprintrace. Ideaal, want dat gaf hem pole position in de race.

Zijn goede startpositie kon hij helaas niet verzilveren, want Charles Lecerc won. De coureur uit Monaco was in zijn Ferrari zo ontzettend snel dat hij zich tijdens de race continu in de spiegels van Max liet zien. Het was vervolgens via pitstops stuivertje wisselen, maar Leclerc trok in rechtstreekse duels telkens aan het langste eind.

Max werd tweede en het had weinig gescheeld of hij was zelfs derde geworden. Carlos Sainz was namelijk ook razendsnel, maar hij had pech omdat z'n motor er de brui aan gaf. Schade qua punten in het kampioenschap bleef Verstappen dus gelukkig bespaard.

Vorige winnaars van de Grand Prix van Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk kent een wat wisselvallige historie. Zo werd de eerste race namelijk in 1963 verreden. Dit op het Zeltweg Luchthaven Circuit. In 1969 werd er overgestapt naar de Österreichring dat we nu kennen als de Red Bull Ring. Tot 1987 werd hier een Grand Prix verreden om toen een break van maar liefst 10 jaar te nemen.

Ook tussen 2004 en 2013 werd er niet gereden, maar nu staat de GP Oostenrijk weer vast op de kalender. Wel fijn ook, het is een schitterend circuit in een heerlijk landelijke omgeving. De coureurs die gewonnen hebben op dit circuit zijn:

1997 - Jacques Villeneuve
1998 - Mika Häkkinen
1999 - Eddie Irvine
2000 - Mika Häkkinen
2001 - David Coulthard
2002 - Michael Schumacher
2003 - Michael Schumacher
2004 - 2013 - Green Grand Prix
2014 - Nico Rosberg
2015 - Nico Rosber
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Valtteri Bottas
2018 - Max Verstappen
2019 - Max Verstappen
2020 - Lewis Hamilton (GP Oostenrijk)
2020 - Valtteri Bottas (GP Stiermarken)
2021 - Max Verstappen (GP Stiermarken)
2021 - Max Verstappen (GP Oostenrijk)
2022 - Charles Leclerc

De Oostenrijkse Grand Prix is naast die van Spa-Francorchamps en Zandvoort natuurlijk de derde thuisrace voor Max Verstappen. Het is daarom niet gek dat het vol staat met speciale Max Verstappen tribunes. Hij heeft al drie keer gewonnen, maar een vierde overwinning zal Max vast niet erg vinden. Vorig jaar zag hij Leclerc winnen, tijd voor revanche!

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.