Grand Prix Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk is sinds Max Verstappen voor Red Bull Racing rijdt na de race op Zandvoort voor ons Nederlanders een soort extra thuisrace. Red Bull is deels afkomstig uit het bergachtige land en de Red Bull Ring in Spielberg is eigendom van het bedrijf. Jaarlijks schittert het decor van een oranje zee aan fans die Max aanmoedigen. We zijn weer terug in het mooie land voor de elfde race van het seizoen. Tijd dus om jou alles over de Grand Prix op de Red Bull Ring te vertellen!

ZET IN & WIN!

Circuit - Red Bull Ring

Een naam als Red Bull Ring klinkt natuurlijk erg hip, maar zo heette het rondje asfalt in midden Oostenrijk gelegen niet altijd. In 1969 werd het aangelegd en kreeg het de naam Österreichring. Het werd toen 17 jaar lang gebruikt voor Formule 1-races. In 1995 zag het circuit in de prachtige alpen een verbouwing en dat was blijkbaar ook reden om de naam om te gooien naar het wat saaie 'A1 Ring'.

In die periode werd er 7 jaar achter elkaar gereden, maar in 2003 zag het er somber uit. De Formule 1 Grand Prix verschoof z'n aandacht naar andere locaties. Het circuit werd gesloten en voor een deel gesloopt. Maar daar was toen Red Bull eigenaar Dietrich Mateschitz die het circuit opkocht, opknapte en het de toepasselijke naam Red Bull Ring gaf.

En dat is maar goed ook, want het is één van de mooiste circuits op de kalender. Dit dankzij de hoge snelheid, schitterende bochten en hoogteverschillen. Het circuit ligt in de deelstaat Stiermarken in Spielberg Oostenrijk nabij de plaats Knittelfeld. Er is ook vlakbij een vliegveld, wat globaal gezien voor reizen natuurlijk erg makkelijk is.

F1 starttijden - speel mee op TOTO

Tijden: schema en programma

De Grand Prix van Oostenrijk is - inmiddels traditioneel - een sprintraceweekend. De definitieve tijden van de sessies zijn nog niet bekend, behalve de aanvangstijd van de race. Die is - ook traditioneel - zondag om 15.00 uur.

Vrijdag 28 juni

Vrije training 1 - nnb
Kwalificatie - nnb

Zaterdag 29 juni

Vrije training 2 - nnb
Sprintrace - nnb

Zondag 30 juni

Race - Van 15:00 tot 17:00 uur

Weetjes over de Grand Prix van Oostenrijk

Beste rondetijd - Carlos Sainz Jr. is de man die het snelste ooit was op deze baan. Hij reed in zijn McLaren in 2020 een tijd van 1:05.619 over het circuit. Een razendsnelle ronde die tot op heden niet verbroken is.

Lengte - Het circuit is 4,318 kilometer lang. Als je kijkt naar de gemiddelde lengte van circuits zit het meestal in de 5 kilometer. Hierdoor is de Red Bull Ring één van de kortere banen op de kalender.

Aantal rondes - Vanwege de lengte van het circuit worden er in totaal 71 rondjes gereden. Dit is iets minder dan wat er in Monaco gereden wordt (78 stuks), maar de raceafstand is nu wel 306 kilometer.

Sportieve regio - De Red Bull Ring ligt in de buurt van verschillende vrij grote steden en dat komt doordat het een sportieve regio is. In een straal van 150 tot 200 kilometer vind je de ene wintersportplaats na de andere, zo te bereiken via de snelweg.

Max Verstappen en de Grand Prix van Oostenrijk

Onze Nederlandse trots heeft hele goede herinneringen aan de GP Oostenrijk. Hij pakte in 2018 hier zijn eerste overwinning op de baan, wat tot een enorm feest heeft geleid bij Red Bull - het was hun thuisrace. Een jaar later flikte hij dit kunstje weer, waar nog meer Nederlanders op af waren gekomen. Je kan je voorstellen dat het één groot oranjefeest werd.

Een hattrick zat er helaas niet in, want in 2020 won Hamilton de race. De tweede editie op het circuit dat jaar (vanwege corona) werd gewonnen door zijn teamgenoot Bottas. Iets wat Verstappen in 2021 heeft rechtgezet door beide edities te winnen. Daarmee kwam de topcoureur van Red Bull al op vier overwinningen in Oostenrijk, maar officieel zijn het er drie. De GP van Stiermarken geldt namelijk als een aparte grand prix en telt niet mee in de officiële telling.

De Grand Prix van Oostenrijk in 2023

Vorig jaar kwam de teller wel op vier. Een ongenaakbare Verstappen won in 2023 alles wat er te winnen viel tijdens de Oostenrijkse grand prix. Vooral zijn overmacht in de sprintrace was indrukwekkend. In de halve raceafstand reed Verstappen teamgenoot Sergio Perez, die tweede werd, op 21 seconden. Het gat op zondag tussen Verstappen en nummer twee Charles Leclerc was met 5 seconden een stuk kleiner. Wie enkel de uitslag leest zal denken dat het een spannende race was geweest. Niets was minder waar. De voorsprong van Verstappen op de Fransman was zo groot dat onze landgenoot in de voorlaatste ronde nog een pitstop kon maken. Op verse banden reed Verstappen in de laatste ronde nog naar een extra WK-punt voor de snelste raceronde.

Vorige winnaars van de Grand Prix van Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk kent een wat wisselvallige historie. Zo werd de eerste race namelijk in 1963 op het Zeltweg Luchthaven Circuit verreden. In 1969 werd er overgestapt naar de Österreichring dat we nu kennen als de Red Bull Ring. Tot 1987 werd hier een Grand Prix verreden om toen een break van maar liefst 10 jaar te nemen.

Ook tussen 2004 en 2013 werd er niet gereden, maar nu staat de GP Oostenrijk weer vast op de kalender. Wel fijn ook, het is een schitterend circuit in een heerlijk landelijke omgeving. De coureurs die gewonnen hebben op dit circuit zijn:

1997 - Jacques Villeneuve
1998 - Mika Häkkinen
1999 - Eddie Irvine
2000 - Mika Häkkinen
2001 - David Coulthard
2002 - Michael Schumacher
2003 - Michael Schumacher
2004 - 2013 - Green Grand Prix
2014 - Nico Rosberg
2015 - Nico Rosber
2016 - Lewis Hamilton
2017 - Valtteri Bottas
2018 - Max Verstappen
2019 - Max Verstappen
2020 - Lewis Hamilton (GP Oostenrijk)
2020 - Valtteri Bottas (GP Stiermarken)
2021 - Max Verstappen (GP Stiermarken)
2021 - Max Verstappen (GP Oostenrijk)
2022 - Charles Leclerc
2023 - Max Verstappen

De Oostenrijkse Grand Prix is naast die van Spa-Francorchamps en Zandvoort natuurlijk de derde thuisrace voor Max Verstappen. Het is daarom niet gek dat het vol staat met speciale Max Verstappen tribunes.

Weten hoe laat de F1 begint?

Hoe laat de F1 begint bekijk je direct op onze F1 starttijden pagina. Hier vind je een overzicht met starttijden van de vrije trainingen, kwalificatie en de race.